Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bilo je napeto

VIDEO Šef ZTC-a izgubio živce pa odbrusio: "Što očekujete od mene? Jel' biste bili sretni da se ubijem?"

Aktualno Galerija Kanader - 2 Kanader - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šef uprave ZTC-a održava press konferenciju Šef uprave ZTC-a održava press konferenciju Foto: DNEVNIK.hr Šef uprave ZTC-a održava press konferenciju Šef uprave ZTC-a održava press konferenciju Foto: Dnevnik.hr +0 Zdravko Klanac, Roman Babić Galerija 1/4 >>
Šef uprave Zrakoplovno-tehničkog centra obratio se javnosti nakon što je niz radnika u toj državnoj tvrtki dao otkaz.

Šef uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Zdravko Klanac obratio se javnosti nakon što je Dnevnik Nove TV prvi neslužbeno doznao kako je još jedan radnik te tvrtke dao otkaz.

Osvrnuvši se na razloge otkaza trojice djelatnika, Zdravko Klanac je poručio da su dvojica, koji su bili na dugotrajnom bolovanju, prije nekoliko dana prekinuli bolovanje te tada tražili godišnji odmor, odnosno slobodne dane. "To nisam dozvolio", ustvrdio je.

"Nako toga su podnijeli zahtjev za sporazumnim otkazom. Nisam s njima razgovarao. S jednim sam razgovarao prije nekoliko mjeseci, razmatrali smo ga za jednu veću poziciju. I to je bio zadnji razgovor. Zbog svega što se događalo, nisam s njim htio obaviti razgovor", rekao je Klanac.

"Treći je radnik bio na dobrom putu. Žao mi je što on odlazi, ali mi mu ne možemo ponuditi ovo što mu nude...radit će tu u susjedstvu gdje će imati daleko veću plaću", potvrdio je Klanac.

Pročitajte i ovo Kanader - 4 mehaničar-limar Dnevnik Nove TV doznaje: Još jedan radnik u ZTC-u dao otkaz, više ne želi biti dio svega

Pročitajte i ovo Kanaderi na servisu - 5 S bolovanja išli u inozemstvo Dvojica radnika dala otkaz u državnoj tvrtki koja servisira protupožarne avione, jedan za Dnevnik Nove TV poručuje: "Ne želim više biti dio te kaljuže"

"Odlazak neće ugroziti funkcioniranje"

Da se radi o normalnim okolnostima, rekao je, bio bi zabrinut. "Ovjde imamo stabilnu jezgru mehaničara sa certifikatima. Odlazak ove dvojice neće ugroziti funkcioniranje, odnosno rad na letjelicama", dodao je Klanac.

Istaknuo je kako su ta dvojica odradili jedva 30 dana u ovoj godini. "Tek sam iz medija saznao za to da je jedan od njih vani, da se pojavila njegova fotografija. Da sam znao...", rekao je.

"Kada se radi o bolovanju, ne smijem pitati ni koju dijagnozu ima. Jedino što smijem jest uputiti zahtjev prema HZZO-u. To sam i napravio", rekao je.

Istaknuo je kako nema novih najavljenih otkaza. Osvrnuvši se na razgovor s trećim djelatnikom, rekao je kako ugovor s njim još nije raskinut. "On je trenutno na godišnjem odmoru, ali je još uvijek zaposlenik ZTC-a. Radi se o limaru, imamo devet limara", ustvrdio je.

Direktor servisa: "Postupak predaje aviona je cikličan"

Direktor servisa ZTC-a Roman Babić govorio je o fazi u kojoj se nalaze kanaderi i air tractori koji su trenutno na remontu u ZTC-u.

"Kanader 888 je u fazi primopredaje. Počela je danas. Sada se upravo radi tehnički pregled.Tim pregledava dokumentaciju. Kada se to završi, onda nastupjaju letne probe koje bi trebale početi sutra ujutro u osam sati", ustvrdio je Babić te je dodao da bi air-tractor trebao biti gotov idućeg tjedna.

"Postupak predaje aviona je cikličan. Posuda ispituje avion. Ako uoče neki tehnički nedostatak, on se otklanja. Kada svi nedostaci budu otklonjeni i budu spremni za primopredaju, on će poletjeti", rekao je direktor servisa ZTC-a Roman Babić.

Osvrnuo se Babić i na stanje s kanaderom koji je trenutno u Zemuniku nakon što su se u njega zabili galebovi. "Skinuta je oplata, oštećenje je malo veće, jedno rebro. Predviđeno vrijeme kada bi to moglo biti riješeno je ova subota", rekao je Babić.

Klanac: "Ovo je nož u leđa"

Šef uprave ZTC-a Zdravko Klanac poručio je kako su radovi na kanderima gotovi. "Ovo su samo štelanja", istaknuo je.

Komentirao je i plaće koje radnici dobivaju za rad u ZTC-u. "Prosječna plaća je 5800 kuna za redovan rad. Nemaju svi iste plaće. Početnici koji tek dođu imaju oko 4000", rekao je Klanac. Dodao je kako može svakome koji zasluži dati stimulaciju. 

Osvrnuvši se ponovno na dvojicu djelatnika koji su dali otkaz, Klanac je poručio: "Ovo je nož u leđa. Bili su vani, radili su. Podnijet ćemo kaznenu prijavu".

U zadnjih su godinu dana, rekao je Klanac, primili desetak novih mehaničara. "Danas je teško dobiti odličnog radnika", rekao je Klanac.

Izgubio živce i odbrusio novinarki

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov o tome smatraju li se odgovorni za cijelu situaciju, iscrpljenost vatrogasca i na pitanje o ostavci, Klanac je rekao kako je "odgovoran, ali i da nije kriv".

"Postoji razlika. Ne znam što više treba. Rekao sam da smo imali strašnih problema. Kad vam se pomakne jedan avion dva do tri mjeseca, sve se pomiče. Izgubili smo desetke tisuća radnih sati zbog bolovanja radnika koji su bili bolesni", rekao je Klanac.

"Ako će moja ostavka riješit sve probleme. Nismo mi krivi zbog galebova. Nadzorni odbor može donijeti odluku o mojoj smjeni i to je legitimno. Sam se neću povući", ustvrdio je Klanac.

Na pitanje o tome je li lagao ministru Banožiću o spremnosti kanadera za sezonu Klanac je poručio kako nikada nisu davali lažnu nadu te da su objektivno izvještavali.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov u jednom ga je trenutku upozorila na niz propusta u ovoj protupožarnoj sezoni. "Gospodine Klanac, protupožarna sezona nije gotova. Vi se već treći put obraćate medijima. To baš nije uobičajena situacija u ZTC-u, a vama je sve normalno. Ljudi vam odlaze, kvalificirani su", poručila je Pezo Moskaljov.

U tom trenutku, Klanac je izgubio živce i odbrusio: "Nisam rekao da je normalno. Što vi očekujete od mene? Jel bi vi bili sretni da se ja ubijem", uskliknuo je Klanac na upozorenje reporterke Ivane Pezo Moskaljov.

Poručio je kako je učinio sve što je mogao u posljednja dva mjeseca. "Pod svaku cijenu želite svaliti svu krivicu na mene", rekao joj je Klanac.

"Za neke smo stvari odgovorni, ali za neke bogami nismo", istaknuo je direktor servisa ZTC-a Roman Babić.

Samo prosječna hrvatska firma

"Mi smo prosječna hrvatska firma koja se bori sa svim nedaćama na našem tržištu. I ja bih volio da možemo povećati masu plaća. I ovo povećanje plaća u rujnu ćemo napraviti na račun radnika koji odlaze", opisao je Klanac stanje u ZTC-u.

Pezo Moskaljov upozorila je Klanca kako se kasni sa radovima i kako je javnost imala pogrešne informacije s obzirom da je Vlada ranije izvijestila o spremnosti protupožarne sezone.

"Bio bih najsretniji da svih šest aviona... Morate shvatiti da su to izuzetno stari avioni, osobito tractori. Doći ćemo za nekoliko godina u situaciju da ćemo ih otpisivati jer će doći do toga da će radovi na njima biti neisplativi", kazao je Klanac.

Na završetku konferencije, Klanac se ispričao reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Pezo Moskaljov zbog povišenog tona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene