Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIOPĆENJE U 1 SAT UJUTRO

Sberbanku određen dvodnevni moratorij, građani će moći podizati samo limitirani iznos: "Banka propada ili će vjerojatno propasti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sberbanku je određen dvodnevni moratorij. Građani i poduzeća moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna.

Sberbanku je određen dvodnevni moratorij. Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna. Priopćenje HNB-a o banci poslano je u jedan sat ujutro u ponedjeljak. 

Prenosimo ga u cijelosti: 

"Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., Europska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, danas, 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti* (Priopćenje ESB-a).

U skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije.

SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio Rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes (Priopćenje SRB-a).

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna.

Podsjećamo da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura.

Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci.

Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita.

Detaljnije informacije u vezi osiguranja depozita možete dobiti od Hrvatske agencije za osiguranje depozita", navodi se u priopćenju. 

Aktualno Traju žestoki napadi u cijeloj Ukrajini: Pao važan pomorski grad, pogođeno i skladište streljiva. Objavljeno koliko je Ukrajinaca do sada poginulo +0 Sean Penn - 1 Svijet Traju žestoki napadi u cijeloj Ukrajini: Pao važan pomorski grad, pogođeno i skladište streljiva. Objavljeno koliko je Ukrajinaca do sada poginulo 1/1 >>

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene