Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olujna noć nakon vrućeg tjedna

Sjever Hrvatske i Istru zahvatila znatna količina kiše popraćena jakim vjetrom i grmljavinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevrijeme, koje je počelo u susjednim državama, u noći s nedjelje na ponedjeljak prešlo je na Hrvatsku. Kiša, popraćena grmljavinom i vjetrom, zadesila je prvo Istru a zatim središnji i sjeverni dio Hrvatske. Iako je na nekim mjestima vjetar bio dovoljno jak da iščupa drveće, ova oluja sa sobom je donijela dugo iščekivano osvježenje.

Područja Italije, Slovenije i BiH na satelitskoj karti vrve žutim točkicama koje označavaju udare groma. Grmljavina se sporadično događa i na području Hrvatske, a do značajnijih oborina došlo je u Istri i na sjeveru Hrvatske. Niže temperature tijekom noći osvježile su neke dijelove Hrvatske.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Ilustracija Upaljen meteoalarm Stiže nevrijeme: Izdano upozorenje za gotovo cijelu zemlju, pripremite se na kišu i jak vjetar

Val visokih temperatura prekinula je kiša popraćena grmljavinom koja je u nedjelju navečer zahvatila veći dio Istre, i koja je na nekim mjestima uspjela srušiti drveće. Velike superćelije, koje su u Istru doputovale iz Italije, kreću se prema istoku te istodobno postupno slabe. Ipak, tvrdi lokalni meterološki portal Istramet, takva situacija može stvoriti nove sustave koji sa sobom mogu donijeti grmljavinske pljuskove i jak vjetar.

Iako se bura postupno širi sa Kvarnera, temperatura zraka diljem Istre i dalje je iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Pravo osvježenje stiglo je uz mjestimičnu kišu i izolirani pljusak.

Sjever Hrvatske u noći s nedjelje na ponedjeljak osvježila je znatna količina kiše koju već dugo očekujemo, s obzirom na sušu i jako visoke temperature. S kišom je došla i osjetno hladnija zračna masa zbog čega ćemo lakše disati, ali i grmljavina. Do južnog, možda čak i srednjeg Jadrana, ovo zahladnjenje vjerojatno neće ni stići.

U većem dijelu Bugojna u BiH padao je jak pljusak, dok je okolna naselja pogodilo teško nevrijeme. Tuča koja je padala nekoliko minuta, uništila je voćnjake i povrćnjake brojnim mještanima. Također, nevrijeme je polomilo i veliki broj stabala, javlja Klix.ba. Iako je najviše oborina bilo tijekom noći, ujutro će još - pogotovo na istoku - biti i grmljavinskih pljuskova, lokalno i jačeg nevremena. Puhat će umjeren u gorju i jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka bura s olujnim udarima. Jedino na južnom dijelu i dalje dugo toplo ljeto - jutarnja temperatura popet će se već i do 27 stupnjeva.

U drugom dijelu dana smirivanje vremena i razvedravanje, oslabjet će i jak sjeveroistočni vjetar, a ono što će nam itekako odgovarati su najviše temperature koje će u ponedjeljak biti između ugodnih 25 i 27. Prevladavat će sunčano.

Istočne krajeve još će možda i poslijepodne pogoditi kakav pljusak, ali većinom i ovdje sunčano, no malo manje vruće. Najviša temperatura od 24 do 27, a vjetar će oslabjeti i okrenuti na slab sjeverozapadnjak.

Slabljenje vjetra poslijepodne i u Gorskom kotaru i Lici, a jaka do olujna bura oslabjet će na umjerenu do jaku. Najviša temperatura na Jadranu opet iznad 30, no zato iza Velebita osjetno osvježenje.

Jedino Dalmacija neće imati gotovo nikakvo osvježenje od ove fronte - ovdje ostaje uglavnom sunčano, i dalje suho, a samo u unutrašnjosti i na sjevernom dijelu postoje šanse za poneki pljusak. Na sjevernom dijelu oslabjet će jaka bura koja će puhati ujutro i okrenuti na umjereni sjeverozapadni.

Još će u utorak temperature biti niže od 30, a prema kraju tjedna opet sunčano i vruće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene