Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na online sjednici

Glavni odbor SDP-a izbacio Željka Sabu iz stranke i raspustio zagrebačku organizaciju

Glavni odbor SDP-a održao je u subotu online sjednicu nakon koje je predsjednik stranke Peđa Grbin dao izjavu za medije.

Glavni odbor SDP-a sastao se u subotu od 10:30 na online sjednici.

Pročitajte i ovo HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati" Jura Stublić Sluša ga i HDZ Otkriveno koliko je SDP platio Juri Stubliću za korištenje hita Rijeke pravde

Nakon višesatnog čekanja izjava na Iblerovom trgu pred novinare su u 16 sati izašli predsjednik SDP-a Peđa Grbin i Marija Lugarić

Lugarić je kazala kako je odaziv na sjednicu bio jako dobar te da se raspravljalo o četiri točke dnevnog reda, među kojima i donošenje odluke o raspuštanju tijela gradske organizacije SDP-a Grada Zagreba. Odluka je donešena s 65 glasova za i 15 protiv.

Potvrđivanje odluke o isključivanju Željka Sabe je bila posljednja točka te je odluka Predsjedništva potvrđena sa 70 glasova za, osam protiv i četiri suzdržana. 

"Odluke svakako nisu bile lake, ali su bile nužne. Gradska organizacija SDP-a nije funkcionirala, zagrezla je u klijentelizam. Donijeli smo je, ne kako bi rušili, već kako gradili bolji SDP. Pred nama su izuzetno važni lokalni izbori na kojima Milanu Bandiću nakon 20 godina treba reći dosta. Željka Sabu smo morali isključiti iz SDP-a i odluka je donijeta jer se zalažemo za vrijednosti socijaldemokracije i za vladavinu prava. Politička odgovornost je daleko šira od kaznene", poručio je Grbin.

"Ako želimo očistiti Hrvatsku od korupcije onda moramo krenuti od sebe", kaže Grbin. 

Rekao je kako očekuje dobar rezultat na lokalnim izborima u većini gradova, ali i u Zagrebu. 

"Što se tiče kandidata, danas smo raspustili tijela zagrebačkog SDP-a, imenovan je povjerenik i ima zadaću obaviti razgovore s članovima i članicama SDP-a i onda u konzultacijama vidjeti tko bi bio kandidat za Zagreb", rekao je Grbin. 

Na pitanje novinara o mogućoj kandidaturi Joška Klisovića Grbin je rekao kako bi bio jako sretan da on bude gradonačelnik Zagreba.

"Želimo prevenirati postupke suprotne sociodemokraciji"

Da će na sjednici će biti riječi i o izbacivanju Željka Sabe iz stranke, potvrdila je ranije za N1 Sabina Glasovac.

“Odluku o tome donosi Glavni odbor, jer mislimo da je kolega Sabo osoba koja, ako izuzmemo onu činjenicu da je presuđen i odslužio kaznu znate već za što, činjenica je ta da se protiv njega vodi još jedan postupak, za dva kaznena djela. Zamolili smo ga da zamrzne mandat do kraja završetka postupaka koji se protiv njega vode, tj jednog postupka za dva kazne djela. Bitno je što građani žele, to će pokazati na izborima. Želimo prevenirati postupke koji su suprotni sociodemokraciji”, rekla je Glasovac.

SDP je nedavno na sjednici Predsjedništva donio odluku o raspuštanju dvije gradske organizacije te stranke - vukovarske i zagrebačke. Riječ je o svojevrsnom presedanu jer dosad nikada nisu raspustili najveću organizaciju, zagrebačku. 

"Gradska organizacija SDP-a u Vukovaru nije poštovala odluku stranke i predsjedništvo je donijelo odluku o raspuštanju dijela organizacije", rekao je nakon raspuštanja predsjednik stranke Peđa Grbin. Dodao je i da je javna tajna da zagrebačka organizacija nije fukncionirala već dulje vrijeme te da je u njoj bilo puno prijepora i sukoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene