Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cirkus na aktualcu

Plenković sasuo paljbu po Orešković: "Što se to vama dogodilo? Ono što izgovarate ni inače nije prepametno, ali ovo…"

Saborski aktualac
Saborski aktualac PIXELL
Aktualno Galerija Saborski aktualac Saborski aktualac Foto: PIXELL Saborski aktualac Saborski aktualac Foto: PIXELL Dragana Jeckov Dragana Jeckov Foto: PIXELL Saborski aktualac - 4 Saborski aktualac - 4 Foto: pixell +3 Saborski aktualac - 3 Galerija 1/8 >>
Zastupnici rešetaju premijera i ministre pitanjima na saborskom aktualcu. Već je na samom početku predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio niz opomena zbog zloupotrebe instituta povrede Poslovnika, oduzeo je riječ Miri Bulju (Most), a nezavisnu Karolinu Vidović Krišto udaljio sa sjednice. Još je nekoliko zastupnika dobilo zabranu govora nakon treće opomene.

 

  • Na saborskom aktualcu zastupnici rešetaju premijera pitanjima
  • Premijera Plenkovića očekuje 40 pitanja zastupnika
  • Zastupnica Vidović Krišto izbačena je iz sabornice, verbalno je napala predsjednika Sabora za pljačku Ine

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

14:27 Premijer Plenković obrušio se i na Katarinu Peović. "Želite nas vratiti u zatvorenu zemlju. Ne treba nama nitko? Ne trebaju nam aerodormi, ne treba nam ništa? Vi biste se zatvorili u malu kaponjeru. Vi mislite da tako svijet funkcionira", poručio joj je premijer.  

14:17  Danijel Spajić (Domovinski) pitao je ministra Vilija Beroša koliki će biti deficit u zdravstvu. "To je problematično pitanje, bila je COVID kriza. Sanacija zdravstva bila je milijardu i 700 milijuna kuna. Izdvajanja iz doprinosa za zdravstvo nisu dovoljna i svake godine potrebna su dodatna financiranja", kazao je ministar. 

13:41 Dalija Orešković (SsIP) imala je pitanje za premijera. "Sudjelujete li vi osobno u preraspodjeli plijena iz državnih tvrtki?" upitala je. "Ja sam malo guglao i ono što inače izgovarate nije baš prepametno, ali ovo je prestrašno", odgovorio joj je Plenković. 

"Šta se to Vama dogodilo? Vaš kredibilitet je potonuo. Vi ste ispod razine. Trebalo bi da Vam se skine imunitet, pa... Na ovo vaše pitanje izlišno je odgovarati niječno. Vi stvarate mržnju, to nije ni pametan govor... Ne govorim o govoru mržnje, već mozaiku mržnje", poručio je. 

"Građani su se malo zabunili što su Vas birali, više neće", dodao je. 

Orešković mu je odgovorila: "Građani se pitaju kako to da imamo Vas za premijera." 

13:30 Silvano Hrelja imao je pitanje za ministra Piletića. "Kako bismo mi mogli obuhvatiti naše sugrađane koji primaju mirovine zemalja u susjedstvu, kojima je mirovina daleko manja zbog preračunavanja u našu valutu, a oni su naši građani, priznali smo im državljanstvo i imaju prebivalište u Hrvatskoj", upitao je Hrelja ministra Marina Piletića. "Zadovoljstvo je moje kao člana Vlade konstatirati da je Vlada triput intervenirala da bi poboljšala financijsku situaciju naših umirovljenika, a pogotovo onih s nižim primanjima", rekao je Piletić.

13:15 Zastupnik Barbarić dobio je tri opomene i više nema pravo na govor. Arsenu Bauku je Jandroković kazao da ima dvije opomene i da bi mogao nakon očitovanja dobio treću opomenu, na što mu je ovaj rekao: "Je, ići ću na ručak sada ionako." Nakon očitovanja zaradio je i treću opomenu te izašao iz sabornice. Za očitovanje se javio i Božo Petrov. Zaradio je treću opomenu i više nema pravo govora do kraja aktualca. 

13:01 Božo Petrov (Most) imao je pitanje za premijera u vezi s izborima u BiH. "Od izbornog zakona se ništa nije dogodilo, iako ste prethodno uvjeravali da imate utjecaj u Bruxellesu."

"Vi ste jatak Milanovića, napravili ste štetu, sada dokazujete da nemate poima o stanju u BiH, a pritom ste bili zaposlenik bolnice u Mostaru", odgovorio je Plenković Petrovu. 

"Mislite da ćete vrijeđanjem nešto postići? Pogledajte svoj rejting. Sam Vaš odgovor Vam govori da ste poraženi i da ste napravili problem građanima u BiH. Niste napravili ništa. Meni ne trebate držati predavanje. Ja sam za Hrvate napravio više nego što ćete Vi ikada napraviti", kazao je Petrov u očitovanju. 

12:50 "Iskreno se nadam da ste guglali jer mi treba konkretan odgovor. Prije četiri godine ste najavljivali veliki projekt Rochea. Izliječit ćemo rak, rekli ste tada. Do danas nema traga ni zavodu, ni labaratoriju ni investiciji od 90 milijuna", upitala je Ivana Kekin iz Kluba zeleno-lijeve koalicije.

"Nema na Googleu ništa o ovome. Važno je da smo mi riješili sve što se tiče energenata u Zagrebu. Vidite kako je u Zagrebu mirno, sad se vi brinete oko ovih kesica jesu li prave ili nisu", dobacio je Plenković kazavši da će zatražiti Beroša da joj pismeno odgovori.

"Umjetnica, zastupnica, građanka neće biti zdrava, ali će Roche biti pun para. I što ćemo sad, premijeru?" replicirala je Kekin.

12:33 Domagoj Hajduković (NZ) postavio je pitanje premijeru o obnovi. "Čuo sam da je Paladina rekao da mu se to ne da. Možete li garantirati da ćemo do lipnja potrošiti sva sredstva za obnovu?" "I vas je Google odmah otkrio, što ćete odmah reći", rekao je premijer Hajdukoviću i uputio pitanje ministru. 

"Jel' istina ovo da ti se ne da?" "Apsolutno ne." "Hoćemo potrošiti pare?" ponovo mu je uputio pitanje. "Veliku većinu", odgovorio je ministar. 

"Premijeru niste odgovorili na pitanje hoćete li preuzeti odgovornost ako se ne potroše novci do lipnja za obnovu. Svatko tko ima bilo kakvog izbora je s Banovine zbog ovoga otišao", kazao je Hajduković u očitovanju. 

12:05 Marijan Pavliček (Suverenisti) pitao je premijera o rezultatima popisa stanovništva. "Nažalost, Hrvatska se pretvara u zemlju staraca, imat ćemo kolaps mirovinskog sustava", rekao je Pavliček i predložio da se osnuje Ministarstvo demografije. "To je hrvatska realnost koja traje zadnjih 70-ak godina. Popis stanovništva je rezultat i iseljavanja stanovništva i zbog članstva u EU-u", odgovorio je premijer. 

Pavliček kaže i da je Hrvatska postala zemlja samo za povlaštene i da mladi odlaze zbog korupcije: "Premijeru, vi snosite najveću odgovornost za to", rekao je Pavliček. Govorio je i o sporoj obnovi Banovine. 

11:48 Mirela Ahmetović (SDP) pitala je ministra Filipovića po kojoj cijeni Hrvatska prodaje plin MOL-u, a po kojoj cijeni hrvatskom poduzeću. "Ja sam isto guglao, ali nisam očekivao da ćete postaviti ovakvo benigno pitanje. Ja vam konkretan podatak ne mogu reći, ali je cijena sukladna tržišnoj cijeni. Ostalo ne mogu reći jer je poslovna tajna", rekao je ministar. "Meni je nevjerojatno da ste mene morali guglati. Ne bojite se valjda jedne komesarke?" kazala je Ahmetović u očitovanju. 

"Apsurdno je da je Hrvatska puna plina, prodaje Mađarskoj jeftini hrvatski plin, a onda taj isti plin od Mađara kupuje po skupljoj cijeni", izjavila je zastupnica. 

11:40 Tomislav Okroša (HDZ) postavio je pitanje ministru gospodarstva Davoru Filipoviću o energetskoj krizi. "Kako se Hrvatska pozicionirala na energetskoj karti Europe?" upitao je Okroša. Filipović je rekao da je podzemno skladište Okoli trenutačno na 89,5 posto zapunjenosti te da će se sutra ostvariti zahtjev da skladište plina do 1. listopada bude puno 90 posto. "Donijeli smo odluku da Ina poveća proizvodnju plina, sve da opskrba plinom ne bi bila pod upitnikom", kazao je Filipović.

11:29 Katica Glamuzina postavila je pitanje premijeru Plenkoviću vezano za zdravstvo. "Koji je broj ministra Beroša? Molim vas da nam kažete brojeve telefona koje hrvatski građani mogu zvati kad trebaju rješavati zdravstvene probleme", rekla je Glamuzina. "Ako su to vaši retorički dometi, OK. To čak ni Google nije mogao anticipirati", odgovorio je Plenković.

Dodao je da ministar priprema reformu zdravstva, s konceptom da mu je pacijent u središtu reforme. "To mu je cilj. Da mu je prevencija jedan od načina kako da potičemo i zdrave životne navike i da nam populacija bude osvještenija o tome što može učiniti za sebe i da prevenira skrb zdravstvenog sustava i na taj način smanji troškove", rekao je Plenković.

"Svjesni su, rekao je, da problema ima, ali će učiniti sve da sustav bude funkcionalan i financijski održiv, što je ocijenio i jednim od temeljnih pitanja "kako bi zdravstvo bilo što učinkovitije, bez obzira tko zna čiji broj telefona". "Bolno je što u hrvatskom zdravstvenom sustavu više vrijedi HDZ-ova članska iskaznica nego zdravstvena iskaznica", rekla je Glamuzina.

11:16 Sandra Benčić (Možemo!) uputila je pitanje premijeru videovezom. "Odluka o zatvaranju rafinerije donesena je za vrijeme Vaše Vlade. Vidim da se volite pripremati pomoću Googlea. Pitam Vas jeste li o zatvaranju rafinerije razgovarali s nekim iz Mađarske. Koja je bila vaša pozicija u zatvaranju sisačke rafinerije? Koja je bila vaša uloga?" pitala je Benčić premijera. "Nezamislivo je da je takva odluka donijeta bez vas. Sigurno ste o tome morali razgovarati s mađarskom vladom. Jeste li razgovarali s njima?" 

"Nadam se da ste dobro, djelujete mi kao ja prije dva tjedna", kazao je. "Što se tiče Ine, privatizacija Ine je krenula za vrijeme Račana, zatim za vrijeme Sanadera", podsjetio je. 

"Te lažne teze, sve te odluke donose se u kompanijama." Raspudić je potom premijeru poručio da odgovori na pitanje.

"Zašto ovo nije povreda Poslovnika? Odgovorite mi gdje to piše. Jel' vi meni pokušavate reći da Plenković ne mora odgovoriti pitanje?" postavio je Raspudić pitanje Jandrokoviću.

"Sjednite i dobivate drugu opomenu", poručio je Jandroković Raspudiću. 

"Opet nismo dobili odgovor je li Plenković bio konzultiran da se zatvori sisačka rafinerija i da onda ta nafta ide na preradu u Mađarsku. A ako niste o tome razgovarali s Orbanom, to je još gore. Kako ste dozvolili Čoriću da će Ina uložiti napore da se nafta prevozi prema Mađarskoj? Ako i niste donosili tu odluku, zašto niste ograničili izvoz nafte? Nemamo odgovor", kaže Benčić. 

11:07 Ante Prkačin (Domovinski) kaže da Vlada u kontinuitetu daje 100.000 kuna "za zločin". "Događanja u Srbu vi sponzorirate", kazao je Prkačin. "Mislio sam da gledate u budućnost, sad ste mi jako okrenuti prema nazad", poručio je Plenković Prkačinu. 

11:04 "Dobro je da smo to otkrili, ja sam tu ljut više nego drugi", izjavio je premijer o aferi s megapljačkom Ine. "Toliko nemoralno, nemam riječi", poručio je premijer. Matko Kuzmanić rekao je kako su Plenkovićeva dva prethodnika otišla zbog Ine. "Redovito ministri, kad bi napuštali Vladu, završili bi u Remetincu", napomenuo je. 

11:00 Matko Kuzmanić iz Kluba socijaldemokrata postavio je pitanje Plenkoviću na temu plina i afere Ina. "Čiji je Ina propust? Vaše Vlade ili Vaše Vlade kao posrednika između Ine i MOL-a? Ima li i drugih propusta? Da ste vukove postavili da upravljaju poduzećima, manje bi bile štete", kazao je Kuzmanić. "Lijepo ste sve ovo pročitali. I vas smo guglali, pa smo znali u kojem smjeru ćete ići", odgovorio je premijer.

10:43 Natalija Martinčević (Reformisti) izjavila je da je očigledno da Plenković nije vidio izvješće MUP-a. "U njemu ne piše da je Stričak bio žrtva, već da je remetio javni red i mir. On je bio sudionik. No, on ima dugu povijest pojavljivanja u crnim kronikama. Protiv njega je bila i prijava za silovanje", izjavila je. "Kontinuirano se pojavljuje u crnoj kronici, pozovite ga na ostavku", poručila je premijeru. 

10:39 "Vi ste prešli u opoziciju s pozicije. To je nešto što nije stranci u korist, a ni Vama, šteta što ste se odlučili za taj potez", poručio je premijer Martinčević. "Mislim da smo pokazali koliko su nam važni umirovljenici", dodao je premijer i potom se hvalio što je sve Vlada učinila za njih. "Oni su nam gotovo bili u primarnom fokusu. S mjerama smo ih adekvatno pokrili", uvjeren je premijer. "Što se tiče varaždinskog župana, on je bio žrtva u tom incidentu", napomenuo je premijer. 

10:37 Natalija Martinčević (Reformisti) postavila je pitanje premijeru o umirovljenicima. Kaže da u Vladinim mjerama nedostaje dio koji bi se odnosio na umirovljenike i usklađivanje mirovina s inflacijom. Također je pitala o varaždinskom županu koji je sudjelovao u incidentu u kafiću Varaždinu. 

10:29 Milan Vrkljan (Klub Za pravednu Hrvatsku) imao je pitanje za premijera Plenkovića. "Nakon napada Rusije na Ukrajinu mijenja se svjetski poredak. U svjetlu toga i krize u BiH, želim Vas pitati kako to da u Zagrebu SAD dvije godine nisu imenovale veleposlanika. Je li to poruka Hrvatskoj?" upitao je.

"Što se tiče odluke neke zemlje da imenuje veleposlanika, to je njihova odluka. Ne mislim da je to neki selektivni pristup, mislim da je to stvar šire aktivnosti američke administracije. Iz svih kontakata s američkim dužnosnicima, mogu Vam reći da su oni jedna od ključnih zemalja koje su apsolutno za ravnopravnost Hrvata u BiH. Što se tiče pozicije SAD-a, oni u cijelosti konvergiraju s onim što govori hrvatska Vlada", kazao je Plenković.

"Mi smo kao vlada podržavali razgovore između Hrvata i Bošnjaka u BiH. Do toga nije došlo, nažalost. Ne krivnjom Hrvata. Podržavali smo napore EU-a i SAD-a i sada podržavamo napore Schmidta. I to radimo kao prijatelj i strateški saveznik BiH", zaključio je premijer.

10:18 Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ) ministra Filipovića pitala je o paketu mjera za građanstvo. "Što Vlada može napraviti po pitanju velikih računa obrtnicima? Je li Vlada u mogućnosti po pitanju cijena komunalnih cijena obrtnicima?" upitala je. 

10:16 Davorko Vidović (NZ) zatim je govorio o prodaji Ine 2003. godine. "U ugovoru je izričito pisalo da se ide u modernizaciju dviju rafinerija. Taj aranžman je čist ko suza. Svi su sve znali. Ništa se tada nije događalo protivno interesima ove zemlje. Sve ono što se događalo iza toga bilo je u idućim vladama koje su uslijedile", kazao je Vidović. 

10:11 Premijer je dobio pitanje od Davorka Vidovića u vezi sa sisačkom rafinerijom. "Nikome nije palo na pamet zatvoriti rafineriju. Kako stvari stoje danas? Danas sisačka rafinerija ne radi, ministri govore da nema hrvatske nafte i plina, otpušteno je stotine radnika i rečeno je da rafinerija ne treba. Možda ne treba Mađarskoj, ali da li treba Hrvatskoj? Zašto ste i na temelju kojih procjena donijeli odluku o zatvaranju sisačke rafinerije?" upitao je Vidović.

"Vi ste bili ministar u Račanovoj Vladi, je li tako? Tko se sjetio da se ide u privatizaciju Ine? Jesam se ja sjetio? Zašto se uopće išlo u privatizaciju? Da sam bio premijer 2003., nikada ne bih ovu gigantsku kompaniju prodavao. Taj proces je otišao tako daleko odlukama Račaanove i kasnije Sanaderove Vlade... Mostov Dobrović je prvi koji mi je došao da su studije napravljene i da je proces dugo u tijeku. Neke strateške odluke mene i moje Vlade nije bilo, to su laži. Mi smo mađarskoj strani ponudili odgovarajuću cijenu za MOL-ov udio u Ini. Oni na to nisu pristali.

Saborski aktualac Saborski aktualac - 4 Foto: pixell

I gdje smo sad? Sad smo u situaciji da nam način upravljanja Inom donosi ovakve strašne afere, ne mogu biti gore nego što jesu'', dodao je Plenković. "Niti smo mi donosili odluke o tome, to su odluke kompanije, a nama je u interesu tada bilo da osiguramo drugačiji rad u rafineriji i otpremine. Nevoljko", rekao je premijer.

10:09 Miro Bulj (Most) želio se javiti za riječ, ali mu je Jandroković poručio: "Vi više ne možete govoriti jer ste dobili tri opomene."

10:05 Hrvoje Zekanović izjavio je da se u raspravi vidi kako pojedini zastupnici brane Most. Zaradio je opomenu. Bačić je također zaradio opomenu jer se javio za povredu Poslovnika. 

10:01 Sabina Glasovac kazala je da Plenković drži politički govor. "Premijer za ovakve političke govore ima presice. Mi pitamo, on odgovara. A ne da ovako bezobrazno izbjegava odgovor i širi svoju propagandu", rekla je Glasovac.

Jandroković joj je rekao da u poslovniku nije definirano kako će premijer odgovoriti i da ne vidi u čemu je povrijeđen Poslovnik. "Premijer koristi minutažu da manipulira statistikom", poručila je Katarina Peović i zaradila opomenu. Arsen Bauk kazao je da se vidi obrazac u odgovorima premijera. 

"Vidimo obrazac na koji predsjednik Vlade odgovara. Vidi tko će mu sljedeći doći postaviti pitanje, ode na Google, vidi što je taj zastupnik ranije govorio i onda u tom smjeru priča. Predlažem da onda ubuduće na to mjesto dođe Google, a neka premijer u Vladi obavlja svoj težak i odgovoran posao", rekao je SDP-ov Arsen Bauk.

9:57 "Rekli ste da sam ja najopasniji čovjek u Hrvatskoj, jel' tako?" upitao je premijer Troskota. Potom se hvalio o dobrim gospodarskim pokazateljima, prosječnom plaćom u Hrvatskoj, dizanju minimalca...

"Osvrnite se okolo i pogledajte koliko smo mi opasni u odnosu na druge Vlade", rekao je premijer i zaradio pljesak vladajućih. 

9:54 Zvonimir Troskot (Most) rekao je kako je HERA "bračni regulatorni herbarij" zbog uhljebljivanja. Prozvao je i šefa HEP-a Barbarića. "Što ćete vi napraviti da nas zaštitite od tog regulatornog uhljebarija, hvarskih protežea i vas samih?" upitao je Troskot Plenkovića.

9:53 Hajdaš Dončić (SDP) kazao je kako mu je drago da Plenković prati SDP. "U zadnje vrijeme je malo neinventivan i reciklira se, ali Andrej, bit će bolje, bit će bolje", poručio mu je SDP-ovac. 

9:50 Plenković se obrušio na SDP. "Vi ste stranka koja više vodi računa o partneru nego o sebi. Vi niste tirani, vi ste te škole završili u Kragujevcu, pa znate kako se to radi. Evo, i Davorka Vidovića ste se riješili", kazao je Plenković Hajdašu Dončiću, koji je prethodno HDZ optužio za korupciju. 

Plenković je potom govorio o Ini, odgovorivši Bulju, koji je Plenkovića optužio za pljačku Ine. "Poduzimaju se mjere, spriječena je krađa, otkrivena je malverzacija. To vam je borba korupcije i nebitno je otkuda su", kazao je premijer. 

9:48 Prvo pitanje postavila je SDSS-ov Dragana Jeckov. "Hoćemo li imati nestašicu proizvoda koji su obuhvaćeni mjerama Vlade?" upitala je ministra gospodarstva Davora Filipovića. "Neće biti nikakvih nestašica", ustvrdio je ministar.

Saborski aktualac Dragana Jeckov Foto: PIXELL

9:38 "Ovaj aktualac je besmislen. Džaba krečimo. Ovdje se treba raspravljati o ostavci Vlade", rekao je zastupnik Bulj i zaradio opomenu. Jednu pa drugu. "Izvolite sjesti", rekao je Jandroković Bulju. Jandroković je Bulja upozorio i na jednu neugodnost. Više o tome OVDJE. 

Zastupnica Vidović Krišto javila se za povredu Poslovnika kazavši da je Žamboki krivotvorio životopis. Jandroković joj je dao opomenu. "Odgovorni ste za pljačku Ine", kazala je potom zastupnica. Dobila je i treću opomenu i zaradila zabranu govora. Nakon toga naređeno joj je da napusti sabornicu. Bulj je zaradio tri opomene i dobio zabranu govora. 

Vidović Krišto poručila je Jandrokoviću da će završiti kao Sanader. Također je rekla da je Sanader Jandrokoviću idol. Zastupnica je poručila i da ovo nije Sjeverna Koreja.

9:38 Počinje saborski aktualac. 

9:37 Premijer i ministri stigli su u Sabor. 

9:15 Zvonimir Troskot (Most) najavljuje konkretna pitanja za premijera Plenkovića. "Sve to želimo čuti od najvažnije osobe u Hrvatskoj, a to je premijer. On je taj koji vuče sve konce što vidite i po kadrovskoj politici", izjavio je Troskot u utorak. 

9:10 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je u utorak kako očekuje dinamičnu, oštru raspravu i nada se da neće biti scena koje nisu primjerene parlamentu. 

9:00 Hrvatski sabor nastavlja rad aktualnim prijepodnevnom koje se trebalo održati na početku jesenskog zasjedanja prije dva tjedna, ali je odgođeno zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića, koji je bio u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

Na aktualnom prijepodnevu pitanja će postaviti 40 zastupnika. Ždrijeb je odlučio da će prva biti Dragana Jeckov (SDSS), a posljednji Željko Reiner (HDZ).

Nakon aktualnog prijepodneva Sabor će poslijepodne raspravljati o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Zakonske dopune donose se po hitnom postupku kako bi se osiguralo da liječnici sudjeluju u pregovorima o granskom kolektivnom ugovoru koji počinju 31. listopada.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene