Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žustro u Saboru

VIDEO Jandroković na početku sjednice izbacio Vidović Krišto: "Provokacijom me željela dovesti u neugodnu situaciju"

Aktualno Galerija +0 Gordan Jandroković Galerija 1/1 >>
Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto je na početku saborske sjednice u srijedu predložila odavanje počasti ubijenoj djeci u Domovinskom ratu, no predsjednik Sabora to nije dopustio tumačeći da takve stvari treba unaprijed dogovoriti, a zbog kršenja Poslovnika udaljena je sa sjednice.

"Nećemo tako, sjednite. Ovo je zloupotreba, izvolite sjesti..." upozoravao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković Vidović Krišto, koja je odbijala prestati govoriti, nakon čega joj je dodijelio tri opomene i mjeru udaljenja sa sjednice.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Kada je u pitanju izražavanje počasti ili sućuti, Jandroković je rekao kako je dogovoreno da se takve stvari dogovore unaprijed s predsjedavajućim i onda bi se to moglo i učiniti.

"To sam učinio zato što smatram da se radi o zloupotrebi koja, po mojem mišljenju, nije primjerena jer se radi o vrlo osjetljivoj temi i kolegica Krišto me dovela u vrlo neugodnu situaciju", pojasnio je Jandoković izrečenu mjeru.

"Odati počast ubijenoj djeci je nešto što zaslužuje svakako da se radi i to trebamo činiti, ne samo djeci nego svima koji su ubijeni, civilnim žrtvama i hrvatskim braniteljima, no ono što je učinila smatram krajnje neprimjerenim, provokacijom kojom je željela mene i sve ostale dovesti u neugodnu situaciju", istaknuo je Jandroković.

Saborska oporba: Nismo zadovoljni, nećemo glasovati za proračun

Deset od 15 saborskih klubova u srijedu je, uoči glasovanja o amandmanima na državni proračun za 2022. koje su Vladini predstavnici odbili, ponovilo svoje viđenje tog plana prihoda i rashoda u idućoj godini, a oporba je opetovala da proračunom nije zadovoljna i da za njega neće glasovati.

"Državna vlast nije prepoznala rak-ranu hrvatskog društva, a to je demografija", kazao je Marijan Pavliček (Hrvatski suverenosti).

Nezadovoljan je, naime, što Vlada nije prihvatila njegov amandman da izdvoji 500 milijuna kuna za uvođenje instituta majke-odgajateljice u cijeloj državi.

Pavliček: Promovira se kultura smrti

"Istovremeno, taj isti HDZ u Zagrebu napada gradonačelnika jer ukida ovu mjeru, to pokazuje da HDZ i Možemo! jednako razmišljaju, da im nije stalo do djece, ovakvim potezima promovira se kultura smrti, ne života", poručio je Pavliček.

Marija Selak Raspudić u ime Mosta prozvala je Vladu za licemjerje jer, istaknula je, odobrava amandman kojim podupire borbu protiv nasilja u obitelji, a sedam godina ne donosi Nacionalnu politiku ravnopravnosti spolova. Za borbu protiv korupcije izdvojeno je 16 tisuća kuna, naučili smo lekciju da korupciju nećemo riješiti, ona je pojela i ovaj proračun i rast koji obećavate, poručila je.

"Proračun nije samo financijski, nego prije svega politički akt kojim vlast šalje poruku kako državom želi upravljati, a poruka koju šalje HDZ-ova vlast je sve samo ne dobra", kazao je Peđa Grbin (SDP), pitajući se kako objasniti da se u proračunu dramatično smanjuje novac za zdravstvo,

"Ali, za nešto novca ima, ima za avione i ta stavka iz dana u dan raste i kako ide, nećemo završiti na 1,2 milijarde, nego na dvije i više", procijenio je zastupnik.

I Katarina Peović (Radnička fronta) prozvala je Vladu zbog izdvajanja novca za avione, ističući kako zbog toga u proračunu nije bilo novca za pomoćnike u nastavi, za Imunološki zavod, da su zdravstvene ustanove u vlasništvu države dobile milijardu kuna manje nego prošle godine.

Ako je proračun ogledalo rada vlade, onda je u ovom jasna slika napuhana, bez sadržaja, ideje i plana kamo Hrvatska ide u 2022., ocijenio je Davor Bernardić (Klub socijaldemokrata).

Bernardić: Vlada se ponaša kao da se ništa ne događa

"Inflacija galopira, troškovi su sve veći, smanjuje se investicijska aktivnost, cijela Europa se priprema za krizu, ali naša Vlada se ponaša kao da se ništa ne događa, uopće ne planira potpore gospodarstvu", poručio je Bernardić.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) rekla je da je proračun za 2022. napravljen tehnički korektno, ali i ocijenila kako Vlada želi Hrvatsku ostaviti u društvu najgorih.

Vili Matula (Zeleno-lijevi blok) apelirao je na vladajuće da još jednom razmisle hoće li podržati neke od amandmana njegova Kluba, konkretno onaj o uspostavi hitne helikopterske službe, uvođenju građanskog odgoja, očuvanju filmske baštine koja propada.

Danijel Spajić iz Domovinskog pokreta upozorio je da država za stambeno zbrinjavanje prognanika i izbjeglica u iduće tri godine izdvaja gotovo tri milijarde kuna, iako već godinama nemamo ni prognanika ni izbjeglica, pa se pita čemu to.

Hoćemo li izdvajati za ljude poput Pakistanca koji nožem napada ljude po tramvajima, upitao je Spajić.

HDZ: Proračun teži da se Hrvatska razvija što kvalitetnije

HDZ-ova Grozdana Perić na proračun gleda potpuno drugačije od oporbenih kolega te ističe kako on teži da se Hrvatska razvija što kvalitetnije.

Dobrim ocjenjuje što se proračunski prihodi u 2022. povećavaju za 7,1 posto, a rashodi za svega 0,5 posto. Dakle, hvata se u koštac sa rashodovnom stranom, s druge strane, u proračunu se povećavaju sredstva za potres, za socijalnu skrb, mirovine, rashodi za zaposlene, kazala je zastupnica.

Sabor glasuje o gotovo 450 amandmana na proračun koje su Vladini predstavnici odbili u prekjučerašnjem izjašnjavanu te ih i danas redom odbija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene