Obavijesti Video Pretražite Navigacija
133 glasa ''za''

Usvojena Deklaracija o Ukrajini, samo jedna zastupnica ostala suzdržana: Oštra osuda agresije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor većinom od 133 glasa za i jednim suzdržanim usvojio je u petak Deklaraciju o Ukrajini kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na njen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost.

Suzdržana je bila Katarina Peović (Radnička fronta). Glasovanje u Saboru s galerije pratio je ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, a donošenje Deklaracije zastupnici su popratili pljeskom.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uoči glasovanja još jednom poručio u ime svih zastupnika da je Hrvatska u ovim teškim trenucima uz ukrajinski narod.

U Deklaraciji se navodi da Hrvatski sabor najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu i njezin suverenitet, teritorijalni integritet te neovisnost i poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje trupe s ukrajinskog teritorija.

Hrvatski sabor osuđuje priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska, jer taj čin predstavlja grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i podriva temelje međunarodnog poretka.

Također se navodi da Hrvatski sabor daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama što je i temeljna odrednica u odnosima i suradnji između Republike Hrvatske i Ukrajine.

Hrvatski sabor izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva Vladu Republike Hrvatske da pruži humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini u ovom za njih i za sav miroljubivi svijet teškom trenutku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skrivaju se po skloništima VIDEO/FOTO Potresne scene iz Kijeva: Traju borbe za svaku ulicu, ljudi strahuju za vlastiti život

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dramatična snimka VIDEO Bombe i dječji plač: Pogledajte jezivi trenutak napada ruskog aviona

Među ostalim u Deklaraciji Hrvatski sabor naglašava da u kontekstu sigurnosne situacije na istoku Europe, održavanje dijaloga između svih međunarodnih relevantnih aktera, smirivanje napetosti i agresivne retorike uz poštivanje međunarodnog pravnog poretka i nepovredivosti međunarodnih granica predstavljaju ključ za očuvanje mira i stabilnosti u regiji.

U deset točaka Deklaracije Hrvatski sabor zaključno izražava čvrsto uvjerenje da je sigurna, stabilna i prosperitetna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Europske unije, čitavog europskog kontinenta, svjetskog mira i međunarodnog poretka.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene