Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Saboru se danas raspravlja o Zakonu o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova.


Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova kojim se omogućuje online rješavanje potrošačkih sporova putem interaktivne web-stranice, bez potrebe za osobnim dolaskom, osobnim dostavljanjem dokumenata ili dostavljanjem putem pošte.

Vezani članci Boris Milošević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Milošević: "Nacionalna netrpeljivost izjeda društvo, Ježurku Ježića smo izbacili iz lektire zato što ga je napisao Srbin" Nikola Grmoja i Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Burno na aktualnom prijepodnevu: Prepucavanja, gašenje mikrofona, opomene i oštre poruke vladajućima

Zakonom se također propisuje osnivanje i sastav tijela kao i postupak rješavanja potrošačkih sporova.

Predloženim zakonom, koji je u hitnoj proceduri, hrvatsko se zakonodavstvo usklađuje s europskim.

Rješenje za onečišćeni zrak u Slavonskom Brodu bila je pak tema proširene sjednice saborskog odbora za zaštitu okoliša. Državni tajnik Čikotić kaže kako se ide u dva smjera. Isporuka kvalitetnije nafte od strane Janafa rafineriji Brod te pritisak na vlasti u BIH i vlasnike rafinerije da se krene u modernizaciju sustava, a potom i u plinofikaciju. Međunarodni sastanak dogovoren je za 21. prosinca, no predstavnici grada i udruge smatraju da je potrebno obustaviti dovod nafte dok se ne postigne konkretan dogovor.

Tijek saborske rasprave pratite u nastavku:

15:20 "Ovakvo stanje je već dugi niz godina. Čudim se da moji prethodnici nisu imali snage. Nisu svi minsitri bili u istim škarama. Neki su mogli više, a neki manje politički djelovati. U pravu ste, sat vremena mi je trebalo da dođem od Trga bana Josipa Jelačića do do Langova. Ovo je sad već predimenzionirano. Novci od takvih manifestacija moraju biti malo pravičnije raspoređeni", kazao je Kliman.

15:20 "Advent u Zagrebu lani je bio hit i bilo mi je puno srce kad sam ga vidjela po svim televizijama. Ipak, to lako može preći u drugu, pretjeranu stranu jer put do pakla je popločen dobrim namjerama", kazala je Anka Mrak-Taritaš (HNS)

15:15 "Zakon treba hitno doraditi u cijelosti. Unatoč kratkom mandatu nismo sjedili skršenih ruku te smi formirali smo radnu grupu. Nismo samo brojali noćenja i prihodi, već smo detektirali mnoge probleme među kojima je i ovaj zakon. Pozivam kolege da ne stanu na ovom. Konkurencija nas gazi. Za jedan fond brzog djelovanja u HTZ-u mi moramo sazivati Turističko vrijeme i gubiti vrijeme", kazao je Kliman.

15:14 "Ovaj zakon koji se predlaže nije sveobuhvatan. Nužno je nešto hitno promijeniti što se tiče raspodjele i decentralizirati je. Jeste li vi kao bivši ministar uspjeli nešto primjeniti", pitala je Klimana Ines Strenja-Linić.

15:05 Prema podacima Fine ukupan prihod od članarina iznosio je 220 milijuna kuna. 2016. imali smo najbolje turističke prihode od samostalne Hrvatske. Očekujemo prihode od oko 8,5 do 9 milijardi kuna", kazao je Kliman.

15:04 U ime kluba zastupnika HDZ-a govori Anton Kliman

15:01 "Izmjenama zakona predlaže se dodatno smanjenje članarina za 5 posto. Procijenjeno smanjenje iznosi 10 milijuna kuna", kazao je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić .

15:00 Sabor je nastavio s radom raspravom o izmjenama Zakona o članarinama u turističkim zajednicima

13:30 Određena je stanka do 15 sati

12:41 S njom se složio i Ivan Vrdoljak (HNS) koji je kazao kako Glunčić mora otići zbog te izjave.

"I manjine i djeca s posebnim potrebama bogatstvo su Hrvatske. Moramo biti ponosni na sve one koji pišu PISA test, a država se mora zapitati zašto su takvi rezultati", kazao je Vrdoljak.

"Ovo je nedopustivo i sramotno. Pod hitno treba zatražiti ostavku Glunčića", kazao je Vrdoljak.

12:34 "Jučer u jednoj emisiji državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Matko Glunčić komentirao loše rezultate hrvatskih učenika u Pisa istraživanju. Pritom je kazao kako su u rezultate bili uključeni i rezultati djece nacionalnih manjina i djece s posebnim potrebama. Ta izjava je netočna i pogrešna i pokazuje njegovo neznanje. To je sramotna, nemoralna i diskriminatorna izjava. On aludira da su za loše rezultate kriva djeca romske nacionalne manjenje. 24 sata je prošlo od ove sramotne izjave, nitko nije reagirao. Znači li to da je Glunčić ujedno izjavio i stav vlade? Ako je ovo njegov osobni stav, očekujem da ga ministar obrazovanja smijeni te da intervenira i premijer. Ako se to ne dogodi, bit će jasno da je Glunčićev stav, ujedno i stav Vlade", kazala je Sabina Glasovac. 

12:34 Sabor je nastavio s radom nakon stanke

12:22 Stanku je potom zatražio i klub zastupnika HNS-a.

12:21 "Ja mogu odobriti stanku, ali molim vas za susretljivost. Ne vidim problem zašto se na stanci inzistira sada, a ne za sat i pol vremena", kazao je Petrov nakon čega je odobrena stanka.

12:20 "Vi niste bili ovdje, ali mi smo tu bili do ponoći u subotu. Stanka je odobrena u 23.35 navečer pa vas molim da je sada odobrtie", kazao je Mirando Mrsić (SDP)

12:19 "Nemojmo raditi presedane. Promijenimo poslovnik, ali dok ga imamo, ljubazno vas molim da ga poštujete. 15 minuta gubitka neće poremetiti rad Sabora", kazao je Stazić.

12:20 "Vi ste zadnja osoba koja bi trebala kršiti poslovnik. Zastupnici imaju pravo tražiti stanku i kad su je već iskoristili ako se ona traži zbog drugog razloga. Ne znam zašto to radite osim ako ne želite ubiti glasnika. Riječ je o zaista sramotnim izjavama", kazala je Glasovac.

12:19 Petrov je zamolio da se mogućnost za stanku iskoristi kasnije.

"Imamo četiri prijedloga zakona koje moramo proći", kazao je Petrov.

12:16 Sabina Glasovac  (SDP) zatražila je stanku kako bi se osvrnuli na skandalozne izjave Matka Glunčića, državnog tajnika za obrazovanje.

Petrov je zahtjev odbio i kazao kako je klub zastupnika SDP-a već iskoristio pravo na stanku

12:15 Božica Makar kazala je kako će podržati ovaj test učinka Zakona na gospodarstvo

12:12 "Prijedlog zakona će podržati klub zastupnika SDP-a", kazao je Siniša Hajdaš-Dončić (SDP)

12:07 "Ako predmetni zakon ima značajan utjecaj na hrvatsko gospodarstvu, pristupit će se rigoroznijem pristupu pocjene učinka na gospodarstvo", kazao je Horvat.

12:06 U ime kluba zastupnika HDZ- a govori Darko Horvat.

12:03 "Smisao ovih dopuna je osigurati okruženje i tijek donošenja zakonskih akata koji će voditi računa o troškovima koje zakonodavni okvir nameće malom i srednjom poduzetništvu", kazala je ministrica gospdarstva Martina Dalić.

12:02 Sjednica je nastavljena raspravom o dopuni Zakona o poticanju razvoju malog gospodarstva.

11:59 Božica Makar (Klub zastupnika HNS-HSU) kazal je kako bi trebalo biti da potrošač uvijek bude u pravu.

"Ipak kad potrošač traži svoja prava, onda nastaje problem. Drago mi je da se ovim zakonom potiče na rješavanje stvari dogovorom. Rezultati dosad nisu bili učinkoviti. Nadam se da će se prihvatiti amandmani te da će ovaj zakon biti još bolji", kazala je Makar.

11:57 "Vi govorite o rješavanju sporova institucionalnim putem. Naša tijela ne mogu se natjerati da izriču kazne bankama. Ako kazna do 200.000 kuna nije ta koja će spriječiti banke da promijene nepoštenu praksu, to sigurno neće učiniti kazne do 2.000 kuna predviđenih ovim prijedlogom", kazao je Grbin.

11:55 Goran Aleksić (SNAGA) kazao je kako banke nisu vratile povećane kamatne stope nakon sudske odluke.

"Potrošačka prava masovno se krše i to je potvrđeno presudom. HNB i Ministarstvo financija ne postupaju kao regulator. Na stotine tisuća potrošača oštećeno je zbog nedjelovanja praven države", rekao je Aleksić.

11:54 "Vi ste bili posljednja osoba koju sam želio oduševiti, tako da tu neće biti problema. Činjenica da je propušten rok nije dobra i od nje ne treba bježati, ali ne vidim problem zašto što smo trebali napraviti, ne bismo napravili još bolje", kazao je Hrg

11:53 Replicirao mu je Branko Hrg.

"Nitko ne govori o uzbuđenju. Rok za usklađenje bio je za vrijeme Vlade Zorana Milanović. Hoćemo li biti kažnjeni zato što nismo na vijreme uskladili direktive", kazao je Hrg. 

11:46 "Mi imamo propisano što i kako tijela moraju činiti, no nigdje se ne propisuju tko će moći regulirati tko će donositi odluke unutar tog tijela.Direktiva je postavila određene ciljeve da osobe koje će provoditi odluke moraju biti educirane", rekao je Grbin.

11:44 Peđa Grbin (SDP) kazao je kako ne dijeli oduševljenje ovim zakonom.

"Zbog svojega karaktera ove dirketive bit će neučinkovite. Mi i sada imamo situaciju da pružatelji usluga sami rješavaju neke sporove. Ne vode se brigom potrošača, već birgom hoće li to biti u njihovom interesu. Ovime unosimo nova tijela u rješavanje sporova. Ona će moći posredovati, ali bojim se da će to ostati mrtvo slovo na papiru budući da je riječ o neobvezujućim odlukama", kazao je Grbin.

11:34 Marija Jelkovac (HDZ) kazala je kako bi se u slučaju potrošačkih sporava sva dokumentacija mogla poslati elektroničkim putem.

"Riječ je  o jeftinom online načinu rješavanja sporova koji će doprinijeti svijesti potrošača o njihovim pravima", kazala je Jelkovac

11:32 "Trgovci koji će se obvezati na primjenu ovog sustava, uključujući i one koji prodaju putem interneta, morat će o tome obavijestiti potrošače. Smisao ovog prijedloga je da komunikacija sa tijelima bude što jednostavnija i odvija se elektroničkim putem. Predviđa se da će kontaktna točka za prekogranične potrošačke sporove biti Europski potrošački centar", rekla je Dalić. 

11:30 "Ovim se zakonom osigurava bitan mehanizam za zaštitu prava potrošača koji će na brži, jeftiniji i manje formalan način moći realizirati svoja prava kada imaju prigovor na proizvod. Alternativno rješavanje sporova ima dugu tradiciju u RH, no ne kad je riječ o potroščakim sporovima. Donošenjem ovih zakona očekuje se bolji pristup jeftinim rješavanjem potrošačkih sporova. Njime se propisuju kriteriji kojima će se odrediti tijela koja imaju pravo provoditi alternativno rješavanje sporova. Kada odlučimo koja će to tijela biti, o tome ćemo obavijesti EK", kazala je Dalić.

11:29 Zastupnicima se obraća Martina Dalić, ministrica gospodarstva

11:28 Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova

11:27 "Dok traje arbitraža teško je i nije jednostavno uskladiti zakon sa pravnom stečevinom. Mi u HDZ-u tražimo načina kako da INA ostane strateška nacionalna kompanija i  bude vertikalno integrirana i da se provede ugovor s MOL-om kada je u pitanju sisačka rafinerija", kazao je Bačić i dodao kako se slaže da oko Ine ne smije biti strančarenja.

11:23 "Cijenim istup kolege Bernardića, ali nije uspio odoliti da ne proziva bivše vlade HDZ-a oko problema u Ini. Propustio je reći kako to da je MOL 2002. godine dobio upravljačka prava izjednačena s upravljačkim pravima Hrvatske. Nije rekao da je Vlada Zorana Milanovića 2013. dobila opomenu EK da zakon iz 2002. uskladi s pravnom stečevinom EU. Niste rekli da je Vlada Milanovića dva puta na tu temu odgovorila EK te da odgovori nisu prihvaćeni", kazao je Branko Bačić (HDZ)

11:22 "Pozivamo Vladu da nas obavijesti što EK traži od Hrvatske. Dajemo mogućnost vladajućima da poduzmu sve kako bi zaštitile hrvatske interese. Ovo nije predmet za strančarenje. INA mora biti iznad stranačkih interesa. Pozivamo Vladu da nam objasni koji su koraci poduzeti. U postupcima pred EK Sabor ima zadnju riječ i zato Vlada mora doći ovdje i objasniti nam kako će obraniti hrvatske ineterese vezane uz Inu. Neka nas HDZ sada ugodno iznenadi", kazao je Bernardić.

11:19 "Danas smo tražili stanku da progovorimo o jednoj od najvažnijih tema energetske neovisnosti RH i Ine. Uz tu su se tvrtke vezale brojne afere. Agera Hernadi, Konzultantica i Sanader. EK je tražila da izmijenimo zakon iz 2002. te da direktno utječe na zlatnu dionicu kojom RH ima mogućnost utjecaja", kazao je Davor Bernardić, šef SDP-a.

11:18 Nakon stanke, Sabor je nastavio sa sjednicom

11:04 Zbog rafinerije u Sisku, u ime kluba zastupnika HDZ-a stanku je zatražio Branko Bačić

11:00 Siniša Hajdaš Dončić u ime kluba zastupnika SDP-a zatražio je stanku zbog energetske situacije u Hrvatskoj i refinerije u Sisku