Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijateljstvo usprkos krizama

Ruski veleposlanik: Sberbankova pljenidba dionica neće utjecati na rusko-hrvatske odnose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski Sberbank krenuo je u pljenidbu Agrokorove imovine. Točnije, počeli su plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora koje su trenutačno u vlasništvu Todorićeve nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V. Ipak, veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj rekao je Mislavu Bagi da ovo neće utjecati na rusko-hrvatske odnose.

Kako je vlasnik zaplijenjenih dionica nizozemska tvrtka, a ne Agrokor, čije je sjedište u Hrvatskoj, te dionice nisu pod zaštitom Lex Agrokora zbog čega ih Sberbank može ovrišti na ime duga koji iznosi više od milijardu eura.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

I ovo je bila jedna od tema o kojoj se razgovaralo na svečanom prijmu za visoke državne dužnosnike i predstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj. Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, rekao je da odnos Sberbanka i Agrokora u pitanje neće dovesti rusko-hrvatske odnose.

"Rusko-hrvatski odnosi su vrlo prijateljski. Bit će više posjeta hrvatskih dužnosnika Ruskoj Federaciji i više ruskih izaslanstava posjetit će Hrvatsku", rekao je Azimov.

Utjecaj Ukrajine na rusko-hrvatske odnose

Ruski veleposlanik Azimov komentirao je i posljednje tenzije uzrokovane krizom u Ukrajini. Podsjetimo, Rusija je prije nekoliko dana kritizirala Hrvatsku koja je zbog mirne reintegracije okupiranih područja Ukrajini ponudila pomoć. Azimov je rekao kako je svjestan da je hrvatski premijer Plenković izrazio stajalište Europske unije, što je poznato od ranije.

"Hrvatska vlada može pomoći u olakšavanju provođenja sporazuma iz Minska. Mi ne smatramo da je primjereno postojanje bilo kakvih paralelnih struktura. Prvo idemo razmotriti sporazum iz Minska i nakon toga možemo nastaviti s radnom skupinom, ali nju mora prihvatiti ne samo Kijev, nego i vlasti iz Donbasa", rekao je Azimov.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene