Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu uložilo je žalbu na odluku suda koji Vladimiru Kovačeviću, osumnjičenom za sudjelovanje u bombardiranju Dubrovnika 1991. godine, nije odredio pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja.


Tužiteljstvo pak smatra da je Vladimir Kovačević zvan Rambo opasan po okolinu, izjavio je za srbijanske medije Bruno Vekarić, glasnogovornik Tužiteljstva.

Vezani članci Prodaje se kapelica u Dubrovniku U Dubrovniku se prodaje – kapelica! Vlasnik ju preuredio u apartman, a od cijene bi vas mogla zaboljeti glava Slika nije dostupna Odbačena optužnica za granatiranje Dubrovnika

Podsjetimo, kapetan I. klase bivše JNA Vladimir Kovačević optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Tereti ga se da su postrojbe pod njegovim zapovjedništvom i on osobno ispalili više stotina projektila na dubrovački Stari grad, pri čemu su dva civila izgubila život, a tri ozlijeđena.

Uhićen je 25. rujna 2003. godine, te isporučen Međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije (ICTY), ali tijekom postupka pred Haaškim sudom nije mogao iznijeti svoju obranu i izjasniti se o krivnji zbog narušenog zdravstavenog stanja, s dijagnozom paranoidne psihoze.

Uskoro ovo postaje prvi slučaj koji je Haag ustupio srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine, a za isti zločin - granatiranje Dubrovnika, ICTY je dosad osudio generale JNA Pavla Strugara i Miodraga Jokića na osam, odnosno sedam godina zatvora, kojima je Kovačević bio izravno potčinjen.

'Postrojbe pod zapovjedništvom Vladimira Kovačevića i on osobno ispalile su bez izbora cilja više projektila na dubrovački Stari grad. Ubijena su dva civila, a tri su ranjena. Također, potpuno je izgorjelo i razoreno šest povijesnih spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a, a 46 objekata je oštećeno', rekao je novinarima u srpnju glasnogovornik Vekarić.

Inače, Vladimir Kovačević Rambo liječi se na beogradskoj Vojno medicinskoj akademiji (VMA), a sud ga je, usprkos traženju tužiteljstva odbio poslati u pritvor, tako da se rušitelj Dubrovnika još uvijek brani sa slobode.