Ruski Sberbank podnio je kaznenu prijavu protiv još uvijek aktualnog većinskog vlasnika Agrokora Ivice Todorića.


Još krajem svibnja prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletajev rekao je kako razmišljaju o tužbi protiv obitelji Todorić jer su im kao kreditorima prikrivali prave podatke o stanju Agrokorovih financija.

U osnovi je tužbe Sberbanka zadnjih 100 milijuna eura kredita koje su Rusi odobrili u ožujku ove godine, odnosno u trenutku kad su veliki problemi Agrokora s likvidnošću već bili jako dobro poznati financijskoj, ali i općoj javnosti. Taj kredit Rusi su odobrili, kako je rekao predsjednik Uprave Sberbanka za Hrvatsku Mario Henjak, "u funkciji stabilizacije situacije", a od 100 milijuna tri četvrtine otišle su na plaćanje dobavljačima, 21 milijun na porezne obveze te 4 milijuna za plaće zaposlenih. Rusi procjenjuju da ih je Ivica Todorić navukao na davanje tog kredita prikazivanjem nepotpunih odnosno nerealnih bilanci, piše Jutarnji list.

U Sberbanku su vrlo nezadovoljni jer tih "stabilizacijskih” 100 milijuna eura nije dobilo tzv. status senioriteta tj. prvenstva u naplati. To pitanje je, može se reći, ključna točka prijepora između Vlade RH i izvanrednog povjerenika za Agrokor na jednoj te Sberbanka na drugoj strani.

U Sberbanku su odbili komentirati informaciju o kaznenoj prijavi.

U utorak je vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak pozvao dobavljače da daju izjavu o namjeri sudjelovanja u financiranju koncerna, isporuku robe, odnosno pružanja usluga u vrijednosti do najviše 50 milijuna eura. Zainteresirani dobavljači prema Agrokoru ili povezanom društvu moraju imati nepodmirenu tražbinu koja je ujedno i prijavljena.

Na to je reagirala Hrvatska udruga poljoprivrednika koja tvrdi kako povjerenik Ramljak svojim pozivom dobavljačima postupa protuzakonito. Istaknuli su kako je Ramljakov poziv suprotan Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja i Ugovoru o funkcioniranju Europske unije.