Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Navodne kontramjere zbog Tolušićeve odluke

Srbi tvrde da su uveli rigorozne provjere hrvatskih proizvoda, Agrokor: Nismo primijetili ništa neobično

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog toga što je Hrvatska povećala uvoznu taksu na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU, Srbi tvrde da su od subote počeli s rigoroznim kontrolama proizvoda iz Hrvatske. U Agrokoru, jednom od najvećih izvoznika u Srbiju, kažu da prilikom transporta na granici nisu primijetili ništa neobično.

Uprava srpske carine osim fitosanitarnih i veterinarskih provjera od subote provodi i laboratorijske analize svih proizvoda koji dolaze iz Hrvatske. Provjere traju i do mjesec dana, pa je moguće da mnogi proizvodi završe na deponiju, javlja srbijanski Blic.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Znači li niži PDV niže cijene hrane? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Na potezu su trgovci Domaći poljoprivredni proizvođači najavljuju jeftiniju domaću hranu ako Vlada snizi PDV na njihove proizvode

Kontaktirali smo Agrokor koji izvozi svoje proizvode u Srbiju, međutim oni kažu da nisu primjetili ništa neobično u postupanju s robom u transportu na granici.

Detaljne procedure provjere, odgovor su, tvrdi Blic, srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede, koje je 15. srpnja povećalo uvoznu taksu za 22 puta na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Ova rigorozna procedura primjenjivat će se sve dok o toj hrvatskoj odluci riječ ne donese Europska komisija kojoj su se Srbi žalili.

''Uprava carina dobila je nalog prije 10 dana da ovakvim mjerama podvrgne voće i povrće hrvatskog porijekla. Mnogo je hrvatskog voća i povrća propalo, jer nije u stanju izdržati dužinu inspekcijske i laboratorijske procedure. Od subote je nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Riječ je o mesu, mlijeku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave. One traju 30 dana i toliko neće biti u prometu hrvatske robe. To znači da voće i povrće propada. Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mlijeka, sladoleda, koji su trebali završiti na policama trgovačkih lanaca, ondje ih neće biti'', rekao je neimenovani sugovornik Blica.

Srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović indirektno je potvrdio saznanja Blica da je Srbija uvela kontramjere na uvoz robe iz Hrvatske. ''Dok ne promjene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mjere sprovodimo u cilju zaštite naše države'', kazao je Nedimović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene