Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RH neće tražiti izručenje Purde

Bošnjaković očekuje da Srbija razmotri nove dokaze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska neće zatražiti izručenje Tihomira Purde koji je od 5. siječnja u pritvoru u Zenici.

Nakon što je Beograd zaprimio spis Državno odvjetništvo ispitalo je 30 svjedoka i zaključilo da ne postoji sumnja za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina za koji se tereti Tihomir Purda, doznaje Nova TV. Vijest je to koju je potvrdio i Purdin odvjetnik, Krešimir Krsnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako bi se Hrvatska sada trebala ponašati prema Purdi? Slika nije dostupna Apel na dostojanstvo Strize: Budimo kulturni, bez incidenata

Bošnjaković: Srbija bi trebala izmijeniti svoj stav

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković iz Budimpešte je za Dnevnik Nove TV komentirao da su se stekli uvjeti da i Srbija revidira svoje odluke. Rekao je kako je Državno odvjetništvo saslušalo velik broj svjedoka i na temelju iskaza, ali i drugih izvida, nije utvrđena sumnja da je Purda počino nekakav zločin. 'Ako nema sumnje, Državno odvjetništvo ne može ni pokretati kazneni postupak, a ako nema njega, onda se ne može ni tražiti izručenje', rekao je Bošnjaković. 'Nakon ovoga mislim da su se stekli uvjeti da druga strana bitno izmijeni svoj stav vezano za Purdu, a u svakom slučaju, barem po meni, nema uvjeta za njegovo izručenje', smatra Bošnjaković i dodaje kako će razgovarati sa srbijanskom kolegicom Snežanom Malović i učiniti sve sa priča što prije završi.

>> 'Ako se RH do petka ne izjasni, Srbija će tražiti izručenje Purde'

Državno odvjetništvo u popodnevnim satima izvijestilo je srbijanskog tužitelja za ratne zločine da Hrvatska neće tražiti izručenje branitelja Purde. U Beograd je poslana dodatna dokumentacija i na njima je sada da odluče hoće li ustrajati na izručenju Purde u Srbiju ili odustaju od progona. Do kada odluka ne bude donesena, Tihomir Purda bit će u Zenici u pritvoru.

'Temeljem prikupljenih podataka i dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da bi Tihomir Purda i druge osobe, protiv kojih je u tijeku istraga pred Tužiteljstvom za ratne zločine Republike Srbije zbog kaznenog djela ratnog zločina na štetu ranjenika, počinile to kazneno djelo. Kako ne postoji zakonska osnova za poduzimanje kaznenog progona u Republici Hrvatskoj, tako Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde', stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Prošli tjedan Zagreb i Beograd postigli su sporazum prema kojem će srbijanska stranka proces ustupiti Zagrebu te napraviti reviziju optužnica tadašnje Jugoslavije protiv državljana RH.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović danas je rekla kako očekuje da će se Hrvatska do petka izjasniti hoće li pokrenuti kazneni postupak te od BiH zatražiti izručenje branitelja Tihomira Purde. Nagasila je da ukoliko RH ne zatraži izručenje Purde, to će onda učiniti ministarstvo pravosuđa Srbije. 

Odluka DORH-a da pravosudnim vlastima BiH ne podnese zahtjev za Purdino izručenje može ozbiljno zakomplicirati cijelu situaciju Josip Muselimović Odvjetnik Krešimir Krsnik, koji zastupa vukovarskog branitelja, izjavio je danas kako je u postupak stavio da se Purdi prekine ekstradicijski postupak i pusti ga se na slobodu. 'Ako kaznenog djela nema u Hrvatskoj, onda ga nema nigdje', rekao je Krsnik.

Krsnik je rekao kako je državno odvjetništvo uistinu napravio vrlo velik i seriozan posao. Istaknuo je da je u predistražnom postupku u roku tri dana, što pred policijom što pred istražnim sucem, saslušano 40-ak svjedoka i osumnjičenika, nakon čega nisu našli temeljnu osnovu da je itko počinio kazneno djelo.

Muselimović: Tražit ću da se Purda pusti iz pritvora

I mostarski odvjetnik Josip Muselimović, koji u Bosni i Hercegovini zastupa Purdu, najavio je kako će u petak od Suda BiH ponovo zatražiti da se njegova branjenika pusti iz ekstradicijskog pritvora, istodobno ocijenivši kako odluka Državnog odvjetništva Hrvatske da pravosudnim vlastima BiH ne podnese zahtjev za Purdino izručenje može 'ozbiljno zakomplicirati' cijelu situaciju.

Prema njegovu tumačenju, Purda bi u sadašnjim okolnostima morao biti pušten na slobodu 23. siječnja u 18 sati ne stigne li do tada iz Srbije u Sarajevo formalan zahtjev za njegovim izručenjem uz propratnu dokumentaciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene