Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz nelogičnosti

Samo u Hrvatskoj: Plaćali vojnike da stražare vikendom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedloge novih zakona o obrani te o službi u Oružanim snagama.

Premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović odbacili su tvrdnje da su ti prijedlozi izazvali sukob između Vlade i predsjednika države Ive Josipovića. 'Nešto gluplje od toga nisam čitao', rekao je Kotromanović, komentirajući napise o sukobu njegova Ministarstva s Uredom predsjednika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

Naglasio je da je na izradi novog zakona o obrani Ministarstvo dugo surađivalo s uredom Predsjednika i Glavnim stožerom OS RH. 'Niz stvari smo potaknuli, promijenit ćemo niz stvari koje će nam omogućiti da radimo, da dišemo. Sve to smo radili u koordinaciji, što je jučer potvrdio i predsjednik Josipović', istaknuo je Kotromanović.

Podsjetio je da je riječ o zakonima starim 10 godina, koje je nužno modernizirati i uskladiti sa zakonima u zemljama članicama NATO-a. Upozorio je na niz nelogičnosti u važećem Zakonu o službi u OS RH, ističući da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj je zakonom propisano osmosatno radno vrijeme vojnika.

'Ministarstvo obrane je jedino ministarstvo koje unaprijed ima planiran proračun za tužbe, ove godine 80 milijuna kuna, jer unaprijed zna da će izgubiti sporove', rekao je Kotromanović. Kazao je da će vojnici po novom zakonu raditi kada i koliko treba te dodao da mu je, kao bivšem vojniku, nevjerojatno da država mora posebno plaćati vojnike da stražare subotom i nedjeljom.

I premijer Milanović naglasio je da je Zakon o obrani dogovoren s Josipovićem. 'Ovo je dogovor s predsjednikom osobno, predsjednik je potpisao mišljenje i dao nekoliko sugestija. Razmotrit ćemo ih u hodu. Imamo vremena da zakon uskladimo i s izmjenama Ustava iz 2010.', poručio je Milanović. Podsjetio je da je važeći zakon donesen nakon ustavnih promjena 2000. i 2001., kojima je bitno promijenjen odnos između Vlade i Predsjednika Republike.

'Odmah nakon ustavnih promjena, ista grupa ljudi donijela je taj zakon, koji nije savršen, ali funkcionira', kazao je Milanović. Ocijenio je da su i Vlada i Predsjednik mogli imati prigovore na izvorni Zakon o obrani, ali da je on 'prošao kušnju vremena'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene