Renato Petek (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Renato Petek (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kao najvećeg dužnika za zakup poslovnih prostora Petak je naveo Ministarstvo financija, a slijede tvrtke Benz, Mundo Umg Street Food i Anić Holding. Petek dodaje da su članovi obitelji prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iza tvrtke Domovina holding ostavili dug od 678.000 kuna.


Zagrebački gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska - Progresivni savez) ustvrdio je u srijedu da je, nakon što se nakupilo oko milijardu kuna dugova za komunalne doprinose i naknadu, zakupninu i spomeničku rentu, samo prošle godine pravnim osobama otpisano 104 milijuna kuna, a neki od njih su prijatelji gradonačelnika Milana Bandića

Vezani članci Dugovi Zagreba - Nova vlast - 6 Bivši Bandićev pročelnik za financije o onome što čeka Tomislava Tomaševića: "Ne bih mu bio u koži, situacija je složena" Tomislav Tomašević - 4 Tomašević izabran za gradonačelnika Zagreba: Pogledajte rezultat u odnosu na zlatno doba Milana Bandića

"Neki dužnici, gradonačelnikovi prijatelji, bez obzira na dugogodišnje dugove, i dalje dobivaju dozvole za građevinske projekte, nove unosne poslove s Gradom ili zadržavaju poslovne prostore unatoč kršenju ugovora o najmu", rekao je Petek.

Samo lani Bandić je otpisao 94 milijuna kuna za komunalne doprinose i 10,4 milijuna za zakupnine. Dugovi za zakupnine i komunalni doprinos zastarijevaju nakon tri godine, a od spomeničke rente nakon pet godina, upozorio je Petek naglašavajući da je među najvećim aktivnim dužnicima za komunalnu naknadu Holding.

Tu su i Gradski ured za imovinu i imovinsko-pravne poslove s dugom od 21,1 milijun kuna, Konzum s 11,5 milijuna, Zagrebački velesajam s 10,5 milijuna, Zagrebački holding s 9,4 milijuna, Jadran film 5,2 milijuna... Od neaktivnih dužnika navedeni su Dioki, Solidum, Kemoboja, Geotehnika itd.

Kao najvećeg dužnika za zakup poslovnih prostora naveo je Ministarstvo financija, a slijede tvrtke Benz, Mundo Umg Street Food i Anić Holding. Petek dodaje da su članovi obitelji prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iza tvrtke Domovina holding ostavili dug od 678.000 kuna.

Petek naglašava kako je iz dokumentacije vidljivo da su među dužnicima gradonačelnikovi prijatelji te je naveo najsvježiji primjer tvrtke Pionir, koja je dobila posao izgradnje Sljemenske žičare, a dio je grupacije istog vlasnika u kojoj se nalazi tvrtka Munis koja Gradu od 2012. za komunalni doprinos duguje 13 milijuna kuna.

Petek je poručio da se naplatom dugovanja mogu izgraditi Jarunski most i još 20 objekata za sustav obrazovanja i kulture, pa od nadležnih traži odgovore i odgovornost. (Hina)