Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasjedanje UN-a

Milanović iz New Yorka: "Ozbiljnije se stvari događaju kod kuće, u regiji." Nastavljaju se reakcije na njegov poziv Kolindi Grabar-Kitarović

Aktualno Galerija Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović - 2 Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Milanović u New Yorku - 1 Predsjednik Milanović u New Yorku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović - 1 Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Arsen Bauk Arsen Bauk Foto: DNEVNIK.hr +3 Stephen Nikola Bartulica Galerija 1/8 >>
Potez da u Ameriku pozove i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, kako je prvi doznao Dnevnik Nove TV, predsjednik Milanović danas nije želio komentirati. A to da je upravo ona dio neslužbene delegacije izazvao je brojne reakcije hrvatskih političara. I dok jedni podržavaju ovaj predsjednikov potez, drugi ne vide poveznicu između njihovih vanjskih politika.

Predsjednik Zoran Milanović američki tjedan počeo je susretom s hrvatskom zajednicom u New Yorku u centru Nikole Tavelića. U pratnji supruge Sanje bio je na svetoj misi. Sastat će se i s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom, izvijestila je reporterka Sabina Tandara Knezović.

''Imam nekoliko sastanaka. Sutra s turskim predsjednikom Erdoganom. Malo ste mi previše dignuli cijenu. Ozbiljnije su stvari koje se događaju kod kuće, u regiji, susjedstvu. O čemu smo govorili zadnjih dana i nažalost opet ćemo'', kazao je Milanović u New Yorku.

Nastavljaju se i reakcije na Milanovićev poziv bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

"Da sam na njegovom mjestu bih li se baš nje sjetio ne znam. Ali s obzirom da je predsjednik Republike nešto duže poznaje, zna njene mogućnosti u vanjskoj politici i u ovakvim situacijama očito da je on procijenio da mu to može biti od koristi i da je bivša predsjednica ocijenila da to želi. To nije samo njegova odluka nego i njena odluka", smatra Arsen Bauk, član saborskog odbora za vanjsku politiku (SDP).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi objavio Dnevnik Nove TV Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Putovanje u New York Milanović će održati govor na Općoj skupštinu UN-a, a sastaje se i s Erdoganom

Bivši predsjednici Mesić i Josipović ne vide ništa sporno - ali javno govoriti neće. Kao ni bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. No na Twitteru se oglasila bivša premijerka. Njoj je ta suradnja potpuno nelogična. Ne vidi poveznicu u njihovim vanjskim politikama.

''Znači; ZM i KGK će zajedno u NY i šire promovirati RH. Ali, to su trebali kad su prema Ustavu kao PRH i premijer sukreirali vanjsku politiku pa ga je optuživala za kaos s izbjeglicama uz puno razumijevanje za Orbanovu politku prema migrantima. Na primjer'', napisala je Jadranka Kosor.

Stjepo Bartulica, član saborskog odbora za vanjsku politiku (DP), kaže da je bolje da surađuju za neku plemenitu stvar u Hrvatskoj. ''I da pokažu da mogu zakopati sjekire iz prošlosti'', zaključio je Bartulica.

A osim Kolinde Grabar-Kitarović koja će se u Americi baviti međunarodnim odnosima i sigurnosnim politikama s predsjednikom u Americi je i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Za razliku od nje on je dio službene delegacije. Ministar se svojedobno s predsjednikom žestoko svađao, a zbog teških riječi čak i odbio put u Bruxelles na summit NATO-a.

Premijer Plenković o svemu šuti. A ovaj put u Ameriku još je jedan dokaz - da je u politici sve moguće.

Više o reakcijama na poziv bivšoj predsjednici pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene