Obavijesti Video Pretražite Navigacija
doznaje dnevnik nove tv

Razbijena duhanska mafija u Istri: Uhićeno više od 20 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako prvi doznajemo, sumnja se da su švercali više tona duhana. U utorak poslijepodne i USKOK je objavio da je doneseno rješenje o otvaranju istrage nad 25 osumnjičenika zbog zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine.

O uhićenjima je izvijestio reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, koji je javio kako je uhićeno više od 20 osoba u velikoj akciji.

 

 

O svemu su se u utorak poslijepodne oglasili Policijska uprava istarska i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, koji su priopćili kako je na temelju kaznene prijave PU istarske doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 25 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja. Sumnjiči ih se za šverc više od osam tona duhana.

Za 14 osumnjičenih zatraženo je otvaranje istražnog zatvora. 

Policijski službenici utvrdili su da je prvoosumnjičeni 46-godišnjak od 27. travnja do 20. prosinca na području Zagreba, Bjelovara, Rijeke, Poreča, Pule i u drugim mjestima u Republici Hrvatskoj, u cilju da se materijalno okoriste, okupio i povezao u zajedničko djelovanje još 15 muškaraca u dobi od 30 do 64 godine radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina duhana koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Prvoosumnjičeni je s glavnim dobavljačem duhana, 35-godišnjakom, dogovarao kontinuiranu nabavu većih količina sitno rezanog duhana koji nije označen duhanskim markicama, a nakon dogovora o količini, cijeni, mjestu i vremenu isporuke, angažirao je vozače kojima je za usluge prijevoza plaćao novcem ili duhanom. Vozači su dovozili veće količine duhana s područja Zagreba na područje Rijeke i Istre radi daljnje distribucije na tržište, a koju su obavljali preostali članovi zločinačkog udruženja, tzv. kupci na veliko. Nabavna cijena duhana bila je 60 kuna, a krajnjim kupcima duhan se prodavao po cijeni od 130 do 250 kuna po kilogramu.

Četiri zločinačka udruženja

Policija je utvrdila kako je organizator drugog zločinačkog udruženja drugoosumnjičeni 35-godišnjak, koji je u zajedničko djelovanje povezao pet muškaraca u dobi od 35 do 55 godina te 38-godišnju ženu. Oni su djelovali u razdoblju od 11. svibnja do 20. prosinca na istom području, a prvoosumnjičeni je s već spomenutim dobavljačem duhana te s još dvije osobe dogovarao kontinuiranu nabavu veće količine sitno rezanog duhana i isporuku s područja Zagreba na područje Rijeke i Istre. Daljnju distribuciju do krajnjih korisnika obavljao je sam i u suradnji s još tri osobe iz udruženja.

"Treće zločinačko udruženje činili su trećeosumnjičeni 30-godišnjak kao organizator i još pet muškaraca u dobi od 34 do 49 godina te 36-godišnja žena. Oni su djelovali u razdoblju od 30. lipnja do 20. prosinca na području Rijeka, Zagreba i u drugim mjestima u Republici Hrvatskoj te su dogovarali kontinuiranu nabavu i isporuku veće količine sitno rezanog duhana. U istom razdoblju djelovalo je i četvrto zločinačko udruženje koje je organizirao četvrtoosumnjičeni 30-godišnjak. On je povezao u zajedničko djelovanje još trojicu muškaraca u dobi od 44 do 55 godina koji su djelovali na području Pule, Rijeke, Crikvenice, Zagreba i u drugim mjestima u Republici Hrvatskoj u cilju nabave i isporuke duhana s područja Zagreba do područja Rijeke i Istre. Za napomenuti je kako su neke osobe bile članovi više zločinačkih udruženja", navodi se u policijskom priopćenju.

Policija je utvrdila sumnju da su osobe trgovale s najmanje 8,6 tona duhana koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija te su na taj način oštetile državni proračun Republike Hrvatske za oko 5,88 milijuna kuna i stekle protupravnu imovinsku korist od oko 1,37 milijuna kuna. Dio duhana oduzeli su policijski službenici prilikom obavljanja policijskih zadaća, a oko 1,7 tona zaplijenili su djelatnici carine prilikom svojih postupanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provedena istraga FOTO Veliki ulov policije: Dvojica muškaraca u autu prevozila gotovo 270 kg švercanog duhana

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika akcija policije i carine VIDEO Kriminalci popušili: Dvojici muškaraca policija oduzela gotovo 17 tona duhana

Policijski službenici su 20. prosinca uhitili 22 osumnjičene osobe kod kojih su obavljene pretrage domova i prijevoznih sredstava te su pronašli još 60 kilograma duhana bez duhanskih markica Ministarstva financija, zračnu pušku, dva pištolja i 5,8 kg marihuane.

Osumnjičene osobe su istog dana i tijekom noći privedene u pritvorsku jedinicu Policijske uprave primorsko-goranske, uz kaznenu prijavu koja se dostavlja Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene