Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio na psihijatriji 2018.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj otkriva nove detalje o osumnjičenom za ubojstvo djevojke (16) u Malom Lošinju

Branka Sepčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj, rekla je da za 41-godišnjaka osumnjičenog za ubojstvo 16-godišnje djevojke u Malom Lošinju Centar saznao tek krajem siječnja kada im se za pomoć obratila njegova bivša partnerica. Centru za socijalnu skrb početkom veljače javili su se i roditelji osumnjičenog.

Osumnjičeni za ubojstvo 16-godišnjakinje u Malom Lošinju, Branko R., iako mu je odvjetnik savjetovao da se brani šutnjom, gotovo sat vremena iznosio je obranu zamjenici županijske državne odvjetnice. U istražnom zatvoru provest će sljedećih mjesec dana, i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja djela, ali isto tako i zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela.

Osumnjičenik policiji nije nepoznat. I u ovom slučaju, kaže ministar, postupali su prema zakonu. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, osumnjičeni je bio hospitaliziran u psihijatrijskoj bolnici na Rabu 2018. godine. No oni, zbog tajnosti podataka, ne smiju otkrivati nikakve informacije. Što se s njegovim psihičkim zdravljem događalo u međuvremenu moglo bi otkriti vještačenje koje će tužiteljstvo zasigurno tražiti.

Pročitajte i ovo Psihijatar dr. Oliver Ojdanić i Andrija Jarak Psihijatar za Dnevnik Nove TV Je li se ubojstvo u Malom Lošinju moglo spriječiti? "Kada bi postupali po onome što netko piše po društvenim mrežama vjerojatno bi puno ljudi bilo, ili liječeno, ili zatvarano"

Pročitajte i ovo Ubojica s Malog Lošinja Zbog opasnosti utjecaja na svjedoke Određen istražni zatvor muškarcu osumnjičenom za ubojstvo djevojke u Malom Lošinju

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj Branka Sepčić otkrila je za Dnevnik Nove TV da je Centar za osumnjičenog prvi put saznao 20. siječnja ove godine kada je u Centar po pomoć došla njegova bivša partnerica.

On je živio ovdje 10 godina. Vi ste tek prije nekoliko dana shvatili da imate takvu osobu u Centru?

Da. Do tada nismo imali nikakvih saznanja, informacija o čovjeku njegovog profila s evidentnima poteškoćama.

Kako je to moguće? Potvrđeno mi je iz policije da je riječ o čovjeku koji je osuđivan zbog obiteljskog nasilja. Ne bi li vi, kao Centar, to trebali znati?

Točno. Svako obiteljsko nasilje treba biti prijavljenu Centru. Međutim, o nasilju u ovoj obitelji mi nismo niakda zaprimili nikakvu informaciju, pa nismo mogli ni postupati.

Jeste li pokušali stupiti u kontakt s osumnjičenikom?

Tijekom radnji u ovom postupku, dakle u ovih mjesec dana, pokušali smo ga kontaktirati. Fizički nismo nikada stigli do njega jer nam nikada nije htio otvoriti vrata, a kolegice su ga kontaktirale putem mobitela. Međutim, i ti razgovori najčešće su završavali vrijeđanjima, pogrdnim izjavama i spuštanjem slušalice.

Jeste li kontaktirali njegovog liječnika?

Jesmo. Kontaktirali smo njegovog liječnika tražeći dijagnozu, prognozu njegova ponašanja i stanja općenito, međutim do danas nismo dobili odgovor na traženo. U više smo navrata tražili tu informaciju, međutim do danas mi tu informaciju nismo dobili.

Pojavila se informacija da je osumnjičenik bio i u psihijatrijskoj bolnici na Rabu. Jeste li i njih kontaktirali?

Jesmo, socijalne radnice su u više navrata kontaktirale i psihijatrijsku bolnicu tražeći i otpusna pisma i prognozu njegova stanja. Međutim, i nažalost, do danas ni od njih nismo dobili nikakva očitovanja.

Koja je onda vaša svrha ako vam nitko ne odgovara na vaše upite?

Ja bih se usudila reći da, dokle god međuresorna suradnja ne bude na takvoj razini da se te informacije promptno razmjenjuju, imat ćemo problema u sustavu.

Dakle, ovaj slučaj nije dovoljan da se netko probudi i nešto promijeni?

Nažalost, dogodila se tragedija. Jedan mladi život je izgbuljen. Je li to dovoljno da se institucije i sistemi u ovoj zemlji probude i počnu razmišljati na ovaj način?

Roditelji ubojice kažu da su vam se obraćali za pomoć. Kada su to prvi put učinili?

Deset godina gospodin živi na ovom području. Roditelji su prvi put u Centar došli početkom veljače, dakle prije desetak dana.

Što su tada rekli?

Da nemaju kontakt sa sinom i da bi netko taj problem trebao riješiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene