Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužve u gradu

VIDEO/FOTO Kaos u Zagrebu, pukla vodovodna cijev na jednom od najvećih raskrižja. Tomašević: "Ovo je drugi magistralni cjevovod koji je puknuo, a star je 60 godina"

Aktualno Galerija Puknuće vodovodne cijevi u Zagrebu - 5 Puknuće vodovodne cijevi u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Puknuće vodovodne cijevi u Zagrebu Puknuće vodovodne cijevi u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Puknuće vodovodne cijevi u Zagrebu - 3 Puknuće vodovodne cijevi u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Puknuće vodovodne cijevi u Zagrebu - 2 Puknuće vodovodne cijevi u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +5 Puknuće vodovodne cijevi u Zagrebu - 1 Galerija 1/10 >>
Zbog puknuća cjevovoda na Aveniji Marina Držića, na jednom od najfrekventnijih mjesta u Zagrebu u petak ujutro poplavljen je kolnik i privremeno je zatvoren promet u Strojarskoj ulici te na raskrižju Ulice kneza Branimira i Avenije Marina Držića u smjeru juga.

Jedno od najvećih prometnih raskrižja u Zagrebu poplavljeno je nakon puknuća vodovodne cijevi, a promet je otežan i stvaraju se gužve.

Puknuće vodovodne cijevi u Zagrebu - 5 Gužva u Branimirovoj (Foto: DNEVNIK.hr)

Velika količina vode nakupila se na raskrižju. "Izgleda kao da još curi, tu iz Strojarske se voda slijeva", kazala je jedna od prolaznica. Policija regulira promet, dijelovi pod vodom blokirani su.

Tomašević obišao mjesto puknuća

Na terenu su hitne službe, a mjesto puknuća vodovodne cijevi obišao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"U pola šest je došlo do puknuća. Radi se o vrlo prometnoj ulici u Zagrebu. Do 8 ujutro je Vodoopskrba uspjela stabilizirati vodoopskrbu, no sada, kako bi se izveli radovi, dio građana u Radničkoj je ostao bez vode. To bi se trebalo stabilizirati do kraja dana", rekao je Tomašević.

"Otkad smo na vlasti bilo je oko 200 milijuna kuna investicija u vodoopskrbnu mrežu", rekao je Tomašević.

"Nemamo još prijave štete na objektima, nadam se da će tako i ostati. Ako ima bilo kakve štete na privatnim objektima, naravno da će to osiguranje pokriti", dodao je.

"Ovo je drugi magistralni cjevovod koji je pukao, nakon onoga u Selskoj. Star je oko 60 godina. Moramo cijelu vodoopskrbnu mrežu u Zagrebu modernizirati i obnoviti", rekao je i dodao kako su u zadnjih godinu dana uložili 200 milijuna kuna, dio u modernizaciju cjevovodne mreže.

"Moramo uložiti dvije milijarde kuna u idućih sedam do osam godina kako bismo modernizirali sustav i smanjili gubitke koji su sada 50 posto", istaknuo je Tomašević.

Prijavili oko 60 milijuna kuna Fondu solidarnosti

"Zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja (VIO) prijavila oko 60 milijuna kuna Fondu solidarnosti radi štete koja je nastala na vodoopskrbnim cijevima nakon potresa", izjavio je Tomašević, dodavši kako se nada da će što prije dobiti taj novac koji će uložiti u modernizaciju i sanaciju vodoopskrbne mreže.

"Modernizacija će se financirati iz prihoda Zagrebačkoga holdinga, odnosno VIO-a i gradskoga proračuna", kazao je Tomašević. Dodao je da je iz NPO-a u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, nakon puknuća u Selskoj povučeno 16 milijuna kuna.

Najavio je da namjerava razgovarati s novim ministrom Davorom Filipovićem idući tjedan i vidjeti kako povući još oko 100 milijuna kuna iz NPO-a da i to što prije ulože u modernizaciju vodoopskrbne mreže u sljedećih godinu dana.

"S tim bismo pojačali dodatno tempo modernizaciji od dvije milijarde kuna", rekao je.

Bez obzira na njihove okršaje tijekom prošlogodišnje kampanje za lokalne izbore, Tomašević ističe da njih dvojica s obzirom na nove funkcije, "moraju raditi za javni interes", što, kaže, znači i dobru suradnju. "Dobra suradnja nema alternative", poručio je.

Najavljena interna istraga

"Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebački holding provest će istragu o puknuću cijevi, kako bi se isključila mogućnost ljudske pogreške", najavio je Tomašević.

Promet se u međuvremenu stabilizirao.

ZET je izvjestio prije 9 sati da je u tijeku normalizacija tramvajskog prometa na linijama 2, 5, 6, 7 i 8 koje su vraćene na svoje uobičajene trase, nakon što je sanirano puknuće vodovodne cijevi u zoni raskrižja Držićeva/Branimirova.

Tramvaji vozili alternativnim pravcima

Ranije u petak ujutro, ZET je javio o izmjeni linija kojima se kreću tramvaji. Naime, zbog puknuća vodovodne cijevi u zoni raskrižja Držićeva/Branimirova tramvaji linija 2, 5, 6, 7 i 8 voze u oba smjera izmijenjenim trasama.

Tramvaji linije 2 prometuju linijom Savska - Vukovarska - Savišće, tramvaji linije 5 Prečko- Savska - Branimirova - Šubićeva - Kvaternikov trg - Dubrava, tramvaji linije 6 Črnomerec - Glavni kolodvor- Branimirova - Šubićeva - Kvaternikov trg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SANACIJA U TIJEKU U Zagrebu pukla još jedna cijev: Dio Savice bez tekuće vode, stigla cisterna

Nadalje, tramvaji linije 7 Dubec - Šubićeva- Branimirova - Glavni kolodvor - Savska - Savski most, dok tramvaji linije 8 prometuju linijom Mihaljevac- Draškovićeva - Branimirova - Šubićeva - Maksimir.

Uvedena je izvanredna autobusna linija Zapruđe - Vukovarska.  Autobusi prevoze putnike na relaciji Zapruđe - Držičeva - Vukovarska, javlja ZET.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zagrepčani bez vode Nekoliko naselja opet bez vode: U metropoli ponovno pukle cijevi

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je da je zbog poplavljenog kolnika velika kolona vozila i zastoj Avenijom Marina Držića između Slavonske avenije i Branimirove ulice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene