Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U BANSKIM DVORIMA

Pedro Sanchez: "Očekujem da Plenković posjeti Španjolsku iduće godine. Želimo još uže surađivati s Hrvatskom"

Aktualno Galerija +0 Španjolski premijer Pedro Sanchez i Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Iz Slovenije je u Zagreb doputovao španjolski premijer Pedro Sanchez. Prvi je to put u tri desetljeća hrvatske neovisnosti da jedan španjolski premijer posjećuje Hrvatsku.

Susreo se s premijerom Andrejom Plenkovićem, a očekuje ga i susret s predsjednicima Sabora i Republike.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

Plenković je na konferenciji za medije nakon sastanka zahvalio Sanchezu na posjetu Hrvatskoj. "Drago mi je da je današnji susret bio sadržajan i kvalitetan", rekao je i dodao kako su razgovarali o jačanju odnosa dviju zemalja.

"Hrvatska je prije nekoliko tjedana uključila u suradnju MED 9, 9 članica EU koje su na Sredozemlju i taj će forum služiti za unaprjeđivanje suradnje u nizu područja, posebice ključnih globalnih pitanja - nezakonitih migracija, klimatskih promjena te za niz sigurnosnih i razvojnih tema", dodao je.

Plenković kaže kako se veseli suradnji sa Španjolskom u industriji turizma koja je vrlo važna i toj zemlji.

Kao važan projekt istaknuo je i projekt DONES o nuklearnoj fuziji i čistim oblicima energije u kojem sudjeluju stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković.

"Hrvatska i Španjolska imaju razmjenu od oko milijardu eura. Smatramo je da je to dobro, no imali smo oscilacija tijekom COVID krize. Danas smo razgovarali kako da unaprijedimo suradnju, kako da naš privatni sektor što bolje surađuje", istaknuo je premijer.

Govorili su i o procesu proširenja EU. Plenković kaže kako Sanchez jako dobro poznaje situaciju u BiH te ostalim zemljama regije. 

Plenković je kazao i kako ga je Sanchez pozvao na posjet u Madrid. 

I Pedro Sanchez je zahvalio na pozivu i dobrodošlici. Kazao je kako će iduće godine biti godišnjica uspostave diplomatskih odnosa koji se s vremenom samo poboljšavaju. 

Kaže i kako želi da iduće godine situacija u Hrvatskoj i Španjolskoj bude bolja. Dodaje i kako se nadaju boljoj kulturalnoj suradnji. 

Spomenuo je i europske fondove i kazao kako su prilika da se obnove ekonomije zemalja. 

Na sastanku su govorili i o projektima koje će pokrenuti narednih godina s hrvatskim poduzećima, rekao je Sanchez i također spomenuo projekt nuklearne fuzije. 

Sanchez kaže kako očekuje posjet Plenkovića Španjolskoj iduće godine i jačanju odnosa. 

"Španjolska želi još uže surađivati s Hrvatskom", kazao je i još jednom zahvalio na pozivu. 

Španjolska će pomoći Hrvatskoj u strateškim projektima

Mislav Bago uživo se javio u Dnevnik Nove TV s Markova trga. Ustvrdio je da je Plenković zadovoljan posjetom i porukom Sancheza da će pomoći Hrvatskoj u strateškim projektima poput uvođenja Eura, ulaska u Schengen i OECD.

Bago je dodao kako je španjolskom premijeru nadimak El Guapo, to jest, Ljepotan, kako su ga prozvale Španjolke. Istaknuo je i kako je Sanchezova vlada vlada s najviše žena u Europi - ima čak 14 ministrica.

Sanchez i kod Milanovića

Predsjednik Milanović i predsjednik španjolske vlade Sanchez razgovarali su u Uredu predsjednika o bilateralnim odnosima dviju država, Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, kao i o situaciji u jugoistočnoj Europi, prvenstveno o perspektivi europske integracije zemalja te regije.

Uz predsjednika Vlade Kraljevine Španjolske na sastanku su bili Alonso Dezcallar de Mazarredo, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Juan Gonzalez-Barba Pera, državni tajnik za Europsku uniju, Aurora Mejía Errasquín, direktorica Uprave za Europsku uniju i Carmen Pérez, direktorica Uprave za međunarodne informacije Državnog tajništva za Komunikacije.

Predsjedniku Milanoviću na sastanku su se pridružili Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Bartol Šimunić, pročelnik Kabineta predsjednika Republike Hrvatske, Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku, Nives Malenica, veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj i Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, priopćio je Ured predsjednika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene