Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSLJEDICE POTRESA

Prvi put nakon 141 godine u zagrebačkoj katedrali neće biti polnoćke: Umjesto vjernika i vjernica - skele i radovi

Tijekom ovogodišnjih božićnih blagdana vjernici i vjernice, kao ni ostali građani i građanke, prvi put u 141 godinu neće moći na polnoćku u zagrebačku katedralu.

Umjesto vjernica i vjernika u zagrebačkoj katedrali samo su skele i radovi jer traje obnova od potresa.

''Nažalost, i ove godine kao i prošle godine katedrala će u ovo božićno vrijeme ostati prazna i bez klasičnih božićnih ukrasa i jaslica. Tradicionalne božićne jaslice bit će ispred katedrale. No, najviše žalosti činjenica da u katedrali neće biti vjernika'', istaknuo je velečasni Tomislav Hačko u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove Mateom Ćorić.

Slično je bilo najavljeno i prošle godine zbog stanja katedrale koja je oštećena u proljetnom zagrebačkom potresu, no prošlog Božića ipak su bile održavane mise u zagrebačkoj prvostolnici.

Ove godine ipak neće biti tako, a Hačko je objasnio i zašto: ''Potres u Petrinji je dodatno oštetio katedralu tako da ona više nije bila sigurna niti za vjernike da budu na misama, niti za posjetitelje i sve druge ljude dobre volje koji dolaze u katedralu. Naravno, potres nikada ne možemo predvidjeti i nikada ne znamo što još i gdje može s katedrale pasti i nekoga učiniti žrtvom što nikako ne bismo htjeli''.

''Koliko ćemo dugo biti van katedrale, kao i troškove, u ovom trenutku ne možemo reći s obzirom na to da su još neki istražni radovi u tijeku. No raduje nas činjenica da je u procesu izrada projektne dokumentacije za konstrukcijsku obnovu katedrale pa ćemo nakon toga možda moći reći nešto više'', kazao je Hačko.

Najavio je da će kardinal Josip Bozanić polnoćku slaviti u župi sv. Jeronima u Maksimiru, a na samu svetkovinu Božića misu će služiti u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju te će potom u zajedništvu s pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim misu na Staru godinu i misu zahvalnicu predvoditi u župi svetoga Blaža u Zagrebu. Cijeli ciklus božićnih misa završit će na Sveta tri kralja u župi blaženoga Alojzija Stepinca u Bestovju-Novakima-Rakitju. 

Pročitajte i ovo Sestra Lina 900 godina povijesti Ušli smo u riznicu u kojoj sestra Lina čuva neprocjenjiva blaga: Brojne relikvije, Felicijanova povelja i mumija betlehemskog djeteta
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon udara Dramatična snimka iz centra Zagreba: "Dijelovi tornja katedrale ljuljali su se i nakon potresa"

''Kao i svakoga drugog Božića tako i ovoga poruka je uvijek ista, a to je da Bog nije zaboravio čovjeka, nego je Bog tu u našoj sredini, blizu je nama, važno je samo da mi ostanemo blizu Boga, blizu Gospodina kojega prepoznajemo u liku malenog djeteta i onda možemo biti sigurni da će sve biti u redu'', poručio je velečasni Hačko. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene