Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Super poslovna ideja

POSAO IZ SNOVA Ljubav je bila jača od birokracije i ništa je nije moglo zaustaviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Želite se baviti proizvodnjom hrane, a nemate novca za profesionalnu kuhinju - postoji rješenje. Mlada ekonomistica Josipa Bračanov otvorila je prvu suradničku kuhinju u Hrvatskoj.

Riječ je o profesionalnoj kuhinji koja posjeduje sve tehničke uvjete, uređaje, posuđe i zaštitnu odjeću potrebnu kako bi se zadovoljili svi zakoni u kulinarskoj proizvodnji.

Ljubav prema kuhanju bila je jača od bilo koje birokratske prepreke s kojom se poduzetnici susreću.
Josipa je nedugo nakon završetka Ekonomskog fakulteta otvorila prvu suradničku kuhinju u Hrvatskoj.

''Svi ovi ljudi za koje znate da proizvode - mali proizvođači torti kolača, krekera, keksa do sad su morali raditi u sivoj zoni zato što je jako teško započeti'', rekla je Josipa Bračanov, osnivačica prve suradničke kuhinje u Hrvatskoj.

Za profesionalno kuhanje potreban je adekvatan prostor za koji mnogi nemaju sredstva. Josipa je tako stvorila mjesto na kojem svi mogu proizvesti vlastiti kulinarski proizvod i plasirati ga na tržište.

No, nije sve išlo tako glatko. Početak je za Josipu bio velik izazov. Pomagali su joj i studenti Ekonomske klinike. ''Trebalo mi je dosta nekih početnih savjeta općenito oko pokretanja, tako da su mi oni tu dosta pomogli i općenito nekakva moralna podrška je najbitnija u tom samom početku'', kaže Josipa.

Studenti ekonomske klinike potpuno besplatno građanima pomažu isplanirati kućni budžet, napisati poslovni plan, a sve one koji žele pokrenuti posao - besplatno savjetuju.

''Mi smo joj pokušali pomoći u ostvarenju njezine želje s različitim savjetima i pomoći s ekonomske strane. To su većinom bili savjeti vezani uz načine financiranja'', kazala je Helena Bedeković.

U svom je naumu i uspjela. Suradničku kuhinju, nakon samo dva tjedna od otvorenja, klijenti su već počeli koristiti, a neke od svojih prvih proizvoda već izlažu na Sajmu zdravog življenja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene