Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ŠAMPANJAC ZA VAN"

Gužve na trgovima i ulicama - jesmo li zaboravili na koronu? "Bit će zanimljivo vidjeti kako će se kontrolirati ugostiteljski objekti"

Aktualno Galerija Ivan Čorkalo Ivan Čorkalo Foto: DNEVNIK.hr Doček Nove godine za Trgu bana Jelačića - 1 Doček Nove godine za Trgu bana Jelačića - 1 Foto: Ivan Čorkalo/DNEVNIK.hr Doček Nove godine za Trgu bana Jelačića - 2 Doček Nove godine za Trgu bana Jelačića - 2 Foto: Ivan Čorkalo/DNEVNIK.hr Doček Nove godine za Trgu bana Jelačića - 3 Doček Nove godine za Trgu bana Jelačića - 3 Foto: Ivan Čorkalo/DNEVNIK.hr +0 Doček Nove godine za Trgu bana Jelačića - 4 Galerija 1/5 >>
Po gužvama po špici i rivama svi su, izgleda, zaboravili na koronu. U Novu godinu ulazimo s 5500 novozaraženih, što je 2000 više nego prije tjedan dana, na Badnjak. U Dalmaciji ima županija koje bilježe najviše novozaraženih od početka pandemije. Struka upozorava da peti val s omikronom stiže, a četvrti još nije na punom vrhuncu.

S glavnog zagrebačkog trga gdje se, nakon lanjske stanke, organizirano čeka Nova godina, javio se reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo i odgovorio jesu li se Zagrepčani zaželjeli organiziranog slavlja?

"Jesu, na svakom koraku se to vidi", javio je reporter nešto prije 20 sati kad je počeo službeni program pod strogim epidemiološkim mjerama. 

Na glavnom zagrebačkom trgu se okupio velik broj ljudi, ali i interventnih policajaca, vatrogasaca te je prisutna i hitna pomoć.

Ivan Čorkalo Doček Nove godine za Trgu bana Jelačića - 4 (Foto: Ivan Čorkalo/DNEVNIK.hr)

Reporter je kazao i kako u ograđeni dio na trgu mogu samo oni s COVID potvrdama, a oni koji je nemaju mogu tamo napraviti brzi test.

"Bit će zanimljivo vidjeti kako će se odvijati kontrola ugostiteljskih objekata kojih ima puno, a radno vrijeme im je do 2 sata. Ministar Božinović sam je priznao da je nemoguće sve iskontrolirati jer nema toliko inspektora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLAVLJA PO HRVATSKOJ VIDEO 10, 9, 8... Neki ne mare za ponoć: Pogledajte kako se slavi na ulicama i trgovima Hrvatske, a neki su i - zaplivali

Gradonačelnik Tomislav Tomašević nastavlja praksu pokojnog prethodnika Milana Bandića koji je u novogodišnjoj noći obilazio svratišta za beskućnike, hitnu pomoć, policije i vatrogasaca, a Novu će dočekati na Trgu", rekao je Čorkalo.

Što se tiče programa, nastupit će Filharmonija i Psihomodo pop.

Zaboravili na omikron?

Na zagrebačkoj špici je šampanjac nezaobilazan, a maska rijetko viđena... Korona malo koga brine.

"Sve je dobro, cijepljeni smo, preboljeli smo, bit će sve uredu", smatra Antonio.

Neki su ipak uzeli "šampanjac za van" jer poštuju epidemiološke mjere, izvijestio je reporter Dino Goleš.

Na splitskoj Rivi - ista priča, a Dalmacija ruši rekorde u novozaraženima. U Zadarskoj županiji je najviše novih slučajeva od početka pandemije, u Splitsko-dalmatinskoj pozitivan svaki drugi testirani.

"Loše, loše, zato smo se odlučili da vani veći dio vremena provedemo", kaže Alma iz Splita.

A stožer je večeras dopustio kafićima rad do 2 sata iza ponoći. Prije tjedan dana na Badnjak imali smo istu povlasticu. Brojke su od tada skočile za 2000.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna od svih traži odgovornost Plenković u novogodišnjoj čestitki: "Hrvatska ima razloga za optimizam"

"Velik je udio pozitivinih među testiranima, to je jedan od pokazatelja koji pokazuje da je epidemija još u vrhuncu, odnosno može se i dalje očekivati veliki broj novoboljelih. Tako da se treba podsjetiti da se treba pridržavati svih postojećih preventivnih mjera", kaže Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a.

Sve je više sumnji i na omikron varijantu. Iz Vinogradske je poslano 30-ak uzoraka. Na COVID odjelu liječe 70-ak pacijenata.

"Nažalost, ne možemo uspoređivati situaciju u Velikoj Britaniji ili Danskoj gdje je varijanta omikron počela prevladavati jer su njihove populacije u svim dobnim skupinama puno više procijepljene nego naše. Mi ćemo tek vidjeti, naše je društvo drugačije, kako će se to odraziti na naš zdravstveni sustav", kaže Ana Gverić Grginić, KBC Sestre milosrdnice.

Pročitajte i ovo Josip Aladrović, Anka Mrak Taritaš i Gordan Jandroković želje u Novoj godini Politika na špici, Mrak Taritaš o novogodišnjim željama: "Želim da se Horvat poklopi ušima i ode u bespuće hrvatske povijesti"

Budu li brojke gore, a pritisak na bolnice veći, iz Stožera smo već čuli - Nova godina mogla bi donijeti i nove - strože mjere.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene