Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovisni o virtualnom

Prometni stručnjak o sve češćim prometnim nesrećama: ''Općenito je u društvu stanje neke psihološke krize'

Aktualno Galerija Tragedije na hrvatskim prometnicama - 2 Tragedije na hrvatskim prometnicama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tragedije na hrvatskim prometnicama - 7 Tragedije na hrvatskim prometnicama - 7 Foto: DNEVNIK.hr Tragedije na hrvatskim prometnicama - 6 Tragedije na hrvatskim prometnicama - 6 Foto: DNEVNIK.hr Tragedije na hrvatskim prometnicama - 5 Tragedije na hrvatskim prometnicama - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Tragedije na hrvatskim prometnicama - 4 Galerija 1/9 >>
Na cestama i u petak navečer gužve. Nažalost tijekom posljednjih 24 sata opet je bilo tragedija na prometnicama.

Ni u puna 24 sata, jedna osoba je poginula, a troje je ozlijeđeno u Vodicama. U Koprivnici je mlada vozačica podlegla teškim ozljedama, a u bolnici preživjeli mladić još se bori za život. Na Mljetu je jedan muškarac sletio automobilom u more i poginuo, a 13-godišnji dječak teško se ozlijedio jureći na neregistriranom mopedu, podsjetila je reporterka Maja Tanasovski za Dnevnik Nove TV.

''Kod takve situacije je bitno podizanje svijesti, bitna je edukacija, da i on i kod kuće kod roditelja i u školi shvati koliko je to opasno. Ako danas počinjemo temeljitije educirati djecu u osnovnim školama, za deset ćemo godina na cestama imati sigurnije i savjesnije vozače'', ističe Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

U posljednjih sedam mjeseci ove godine prometnih nesreća bilo je više od 2600 nego u istom razdoblju lani, a poginulih 13 više. Poginulih je ove godine 165, a prošle 152. Ozlijeđenih je 6434 ove godine, a prošle ta brojka je iznosila 5664.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tragedija kod zlatara Poginuo 49-godišnjak koji se vozio na vitlu traktora kojim je upravljao drugi muškarac

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utvrđivanje okolnosti VIDEO Dvije smrti na hrvatskim cestama: Jedna osoba poginula nakon slijetanja s ceste, druga dan nakon teške prometne nesreće

''Nekako je općenito u društvu stanje ja bih rekao neke psihološke krize'', smatra Šoštarić. Također ljudi su se previše naviknuli na virtualno - rad od kuće, online nastava. Sve to utječe na sigurnost u prometu.

"Nakon takvog virtualnog događaja, sjednu u auto koji je u stvarnom svijetu, koje je u stvarnoj interakciji sa ostalim sudionicima u prometu, a tu se greške više ne mogu praštati kao u virtualnom svijetu'', kazao je Šoštarić.

Zato još jednom valja ponoviti, vozite s oprezom, čuvajte sebe i druge. 

Više o prometnim nesrećama pogledajte u priloženom videu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene