Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Hrvatskog atokluba podsjećaju da se vrlo gust promet očekuje na Badnjak, 24. kao i za ispraćaj Stare godine, na Silvestrovo, 31. prosinca 2013. posebice na izlasku iz velikih gradova.


Velik broj građana ali i inozemnih gostiju zbog produženih vikenda (do devet i više dana) od Božića pa sve do iza Sveta Tri kralja, dolazi u Hrvatsku ili prolazi u tranzitu, u subotu 21. prosinca 2013. a u ponedjeljak, 6. siječnja (ili koji dan kasnije) Nove 2014. godine, to će učiniti u odlasku i ispuniti važnije državne ceste i autoceste.

Vezani članci Božićno drvce: Ilustracija - 1 Kao mala kućna šuma koja život znači: Jeste li znali da živo božićno drvce možete unajmiti? Nestašica šarana: Ilustracija - 3 Delicija s istoka zemlje: Jeste li već nabavili šarana za Božić? Doznali smo ima li ga dovoljno i koje su mu cijene

Vrlo gust promet očekuje se na Badnjak, 24. kao i za ispraćaj Stare godine, na Silvestrovo, 31. prosinca 2013. posebice na izlasku iz velikih gradova.

Najprije će to osjetiti naplatne kućice ispred Zagreba, u Lučkom, Rugvice (Ivanjoj Reci), a slično očekujemo i u Karlovcu te trajektnim lukama i na graničnim prijelazima, upozoravaju u HAK-u. Na ulazu/izlazu u Hrvatsku, Bregana, Macelj, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija, te na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bajakovo, Kamensko, Bijača/Nova Sela...

Zabrana prometa teretnim motornim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim je državnim cestama u utorak 24. prosinca od 15 do 23 sata, te u četvrtak, 26. prosinca od 14 do 23 sata, odnosno u utorak 31. prosinca 2013. od 15 do 23 sata te u srijedu 1. siječnja 2014. godine od 14 do 23 sata. Slično će biti i u petak, 3. siječnja, uoči Sveta Tri kralja, od 15 do 23 sata te u ponedjeljak, 6. Siječnja 2014., od 14 do 23 sata.

To posebice vrijedi na cestamaD8 (Jadranskoj magistrali), D66, Pula-Raša-Opatija, D21, Kaštel-Buje-čvor Kanfanar, D23, Žuta Lokva-Senj, D39, Šestanovac-Dupci, D9, Metković-Opuzen...

'Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u dane blagdana Božića i proslave Nove godine i Sveta Tri Kralja, (moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave, kako u gradskoj vožnji tako i na autocestama. Prilagođenom vožnjom glede stanja kolnika i vremenskih uvjeta', upozoravaju u HAK-u.

Moguće oborine, posebice snijeg ili kiša u gorju, vjetar u priobalju,... tek su dio čimbenika koji će utjecati na promet pa i na njih valja računati. Zimska oprema (čitaj: pravilne gume) najsigurniji je pratitelj vozača, koji će u te dane voziti po našim i cestama i u susjednim državama. Bez obzira na zimske uvjete, u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini pa i Austriji na snazi je (do 15.3. odnosno 15.4.2014.) obvezna zimska oprema.

Uz naše ceste spomenimo i važnije prometnice u inozemstvu na kojima se zadnjih dana 2013. te prvih dana Nove 2014. očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to, prije svih,Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, uItaliji ceste prema skijalištima u Austriji i Švicarskoj, a u Švicarskoj područja Gottharda, St. Gallena i Zuricha. Riječju, snježne odnosno ski-ceste. Na njima se očekuje i znatan broj naših vozila. Zajedno, u moru automobila, stotine tisuća građana Hrvatske, i onih iz Srbije i BiH. Jedni idu na skijanje, drugi se, nakon blagdana u obitelji, vraćaju na posao u inozemstvo. U adventu i za novogodišnje praznike, mnogi namjeravaju otići u neki europski grad, a veliki broj i na skijanje, na znanim alpskim destinacijama. Uglavnom u Italiju, Austriju, Slovačkoj, Njemačkoj ili Bosni i Hercegovini. Uoči Božića ili Nove godine njihov polazak zagustit će izlazak na graničnim prijelazima sa Slovenijom i BiH. Naši građani, građani Europske unije, imat će znatno brži prolazak granica, nego što je to bilo lani.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju