Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

U posjetu RIjeci

Plenković o slučaju Zorana Mamića: "Županijski sud trebao mu je odrediti mjere opreza, ovo se ne bi trebalo događati. Tema rekonstrukcije ne postoji"

Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković u Rijeci Premijer Andrej Plenković u Rijeci Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar Tomislav Ćorić Galerija 1/3 >>
Premijer Andrej Plenković danas je u posjetu Rijeci, a tijekom obraćanja medijima nije mogao izbjeći aktualne političke teme poput pozicije ministra Beroša u Vladi, slučaja Zorana Mamića te nadolazećeg obilježavanja Jasenovca.

Premijer se obratio javnosti nakon obilaska gradilišta riječke Nove bolnice.

"Radovi su u roku, odlično napreduju. Bolnica bi trebala biti gotova do jeseni sljedeće godine. Svi pacijenti dobit će najbolju moguću skrb", rekao je premijer, a nakon toga su uslijedila pitanja vezana za slučaj Zorana Mamića.

O Mamiću: "Trebali su mu izreći mjere opreza"

Na novinarsko pitanje zašto Vlada nema hrabrosti izmijeniti Zakon o kaznenom postupku, Plenković je poručio kako su zakoni mijenjani nekoliko puta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVEZANO S PARNICOM SEVERINE I POPOVIĆA? USKOK pokrenuo istragu protiv zagrebačkog gradskog zastupnika Gzima Redžepija, objavili i detalje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Određen istražni zatvor Pijani mladić divljao autom po splitskim cestama, prouzročio tešku prometnu nesreću: Djetetu (2) liječnici se bore za život

"Što se tiče slučaja Zorana Mamića, smatrao sam da je Ministarstvo pravosuđa bilo jasno u svom priopćenju, vezano za mjere opreza. Županijski sud u Osijeku trebao je izreći mjeru opreza", rekao je premijer i dodao kako se takve situacije ne bi trebale događati. 

Upitan ima li ministar zdravstva Vili Beroš i dalje njegovo povjerenje, kazao je kako je to već jučer odgovorio.

"Tema rekonstrukcije na postoji"

Na pitanje koji to ministri više nemaju podršku njegova partnera Radimira Čačića, kazao je kako tema rekonstrukcije ne postoji. 

"Nikada nismo o tome nismo razgovarali, Čačić nije premijer. Ili on sanja, ili sam ja nešto prespavao", kazao je te nije želio odgovoriti je li moguće da nas rekonstrukcija Vlade čeka najesen. 

Komentirao je i nadolazeće obilježavanje Jasenovca te tri kolone koje će se tamo održati.

"Spomen-područje Jasenovac je organizator. Pojedina izaslanstva dolazit će u određenim terminima na komemoraciju.  Što se tiče zajedničkog polaganja vijenaca, nema glumljenja. Predsjednik Republike i njegov protokol sada pokreću inicijativu da svi zajedno polažemo vijenac. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli lavinu uvreda. Nema mjesta za glumljenje. Mi smo i posljednje četiri godine bili u Jasenovcu i to nema veze s narodima žrtava", rekao je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očevid u tijeku Tragedija kod Zeline: U prometnoj nesreći poginulo dijete, dvije osobe ozlijeđene

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2106 slučajeva, umrle 42 osobe U varaždinskoj bolnici sve mlađi pacijenti, na liječenju i jedno dijete: "COVID pozitivni sve brže razviju tešku kliničku sliku"

U posjetu Trećem maju

U nazočnosti premijera, ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i direktora Brodogradilišta 3. maj Edija Kučana, potpisan je Ugovor o završetku gradnje broda za prijevoz automobila i kamiona.

Ministar Ćorić otkrio je da je ugovorom otvorena mogućnost zapošljavanja u brodogradilištu. ''Ovaj posao otvara perspektivu jačanja 3. maja u narednom razdoblju i to je ono što nas posebno veseli'', komentirao je.

''Vi znate da smo zajedničkim dogovorom i sa velikim povjerenjem odlučili ponovno pokrenuti brodogradnju u 3. maju, oni su se pokazali izrazito učinkoviti'', objasnio je premijer je istaknuo da vjeruje da će se postići viša cijena pri prodaji broda te će troškovi i jamstvo Vlade na taj način biti podmireno.

U blizini brodogradilišta se pozicionirao i MKM Yachts, tvrtka koja je u Uljaniku dovršila polarni kruzer ''Scenic Eclipse'', ''brod kakvog praktički gotovo da i nema uopće u svijetu''. Otkrio je da su razgovarali s vlasnikom te su spremni graditi brod ''Eclipse II'' u 3. Maju. 

Pročitajte i ovo Ministar zdravstva Vili Beroš Na temelju medijskih natpisa Zbog platforme CijepiSe Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet protiv ministra Beroša

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabilježen novi potres Zatresla se Slovenija: Podrhtavalo tlo diljem zemlje - "Vrlo glasno, streslo se kao da je vlak prošao kroz zgradu"

''Dugoročna revitalizacija te industrije omogućit će i proizvodnju i izgradnju nekoliko takvih brodova. Ako to tako bude, bit će posla i za 3. maj i za Uljanik'', istaknuo je.

 

Posjet Rijeci premijer Plenković završit će obilaskom gradilišta državne ceste D403.

O cjepivu

Vlada je prema najavama, govori, osigurala 3,1 milijuna doza cjepiva, do 30. lipnja. Do kraja lipnja, plan je procijepiti od 50 do 55 posto populacije.

Danas je održan sastanak te je zadana zadaća da se cijepljenje organizira intenzivnije kako bi do ljetne sezone omogućili što veći broj cijepljenih sugrađana i omogućili pretpostavke za turističku sezonu i normalniji, redovitniji način funkcioniranja.

EMA je donijela odluku o Johnson&Johnson cjepivu te su izvjestili da postoji moguća veza između rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka, ali su prednosti cjepiva veće od rizika od nuspojava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirajmo dok nije prekasno Klimatske promjene, novi virusi i zagađen zrak: Zadiranje u svjetske šume može nas koštati života

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AKCIJA na području cijele Europe Oprezno na cestama: Policija će svim raspoloživim uređajima nadzirati brzinu u cijeloj Hrvatskoj

''Mi smo već poslali vrlo jasnu poruku. Ministar Beroš, predsjednik Sabora, Jandroković, i ja smo se cijepili cjepivom AstraZenece, na taj način smo potvrdili temeljnu poruku koju je rekla i EMA. Prevladavaju koristi od cijepljenja i AstraZenecom i, sada očito, Johnson&Johnsonom, u odnosu na rizike koji eventualno mogu nastati. Ja smatram da sve ono što je odobreno od WHO-a, EMA-e, HZJZ-a, Ministarstva zdravstva se može i treba koristiti'', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene