Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"stvarno je to rekao?"

Plenković šokiran Milanovićevim riječima, komentirao i najnovije izjave iz BiH: "Što je to, priprema za rat?"

Pružna dionica Hrvatski Leskovac – Karlovac duljine 44 kilometra nalazi se na željezničkoj pruzi Zagreb GK – Rijeka, na trasi nizinske pruge.

Premijer Andrej Plenković zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom prometa Olegom Butkovićem u četvrtak je u Karlovcu potpisao ugovor za izvođenje radova na projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na pružnoj dionici Hrvatski Leskovac - Karlovac.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Otkazivanje operacija - 1 neradni dan Bolnice odgađaju operacije i preglede na dan izbora: "Nemaju pravo na to! Ovo je krajnje bezobzirno"

Projekt vrijedan dvije milijarde i 721 milijun kuna sufinancira Europska unija preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

"Moram izraziti zadovoljstvo i zahvalu HŽ infrastrukturi što smo počeli s velikim investicijskim ciklusom u željeznicu. Ono što je bitno jest da na ovom glavnom europskom mediteranskom koridoru, koji spaja Rijeku i Budimpeštu, trenutno imamo oko 800 milijuna eura aktivnih ulaganja. Do 2030. godine planiramo uložiti oko tri i pol milijarde eura u željezničku infrastrukturu. Ovo je desetljeće željeznica", poručio je, među ostalim, ministar Oleg Butković. 

Osvrnuo se Butković i na nabavku novih vlakova. "Pokrenuli smo nabavku vlakova vrijednih milijardu kuna. Obišli smo nedavno tvornicu Končar gdje se oni grade. Ima ih 22, a prvi će biti isporučen već do kraja ove godine", rekao je Butković.

Ponosan i Plenković

Premijer Andrej Plenković nakon potpisavanja ugovora izjavio je kako smatra da ovakvi projekti pridonose boljem gospodarskom razvoju, boljoj prometnoj infrastrukturi te u konačnici jačanju Hrvatske kao prometnoga čvorišta.

Zahvalio je gradonačelniku Karlovca Damiru Mandiću te županici Martini Furdek-Hajdin "na pomoći koju su oni i njihove službe priužili građanima tijekom nevremena u srpnju".

"Stvarno je to rekao?"

Osvrnuvši se ranije izjave predsjednika Zorana Milanovića nakon što je Vlada objavila mjere štednje, Plenković je rekao kako se nada to Milanović nije rekao.

"Žao mi ga je. Mislim da baš nije najmudrije da tako nešto kaže o Romima, o ljudima koji su isti kao vi i ja", poručio je Plenković.

Na pitanje o tome hoće li se u Vladi pridržavati preporuka za energetske uštede koje su usvojili, Plenković je rekao kako će se svega pridržavati. "Još najbolje da mi ne idemo za tim što smo im preporučili", rekao je Plenković.

O situaciji u Bosni i Hercegovini

Osvrnuvši se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Plenković je poručio kako će nastaviti dijalog.

"Ja smatram da je ovo što je donio gospodin Schmidt malo i nedovoljno, da nije dobro ako je odustao od paketa kojeg je najavio, rekao je Plenković.

Plenković je još jednom osudio izjavu Bakira Izetbegovića. Naime, Izetbegović je ranije na predizbornoj tribini SDA izjavio da Bošnjaci imau pripremljen odgovor "za ne daj Bože".

"Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate", rekao je Izetbegović ranije.

"Kakvo prebrojavanje? Što je to? Priprema za rat? Kako to drugačije protumačiti. Neprihvatljvo", rekao je Plenković.

O akciji Uskoka

Komentirajući akciju Uskoka i policije koja je počela u srijedu, Plenković je rekao da nema nikakvih saznanja o tome što je u konkretnom postupku.

"Sve treba istražiti. Ako se zaista pokaže da je netko iz takvih razina i struktura Ministarstva dijelio informacije okolo nekome tko je možda u situaciji da je zainteresiran, to treba najoštrije kazniti jer je to i jedan jako zabrinjavajući signal u pogledu povjerenja u sustav", rekao je Plenković.

Za kraj je poručio kako će na godišnji odmor otići u Rijeku, a prije toga u Dalmaciju.

Uskoro opšrinije...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene