Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer kritizirao najave

Plenković: "Ne znam kako Istra misli otvoriti terase kafića", Kozlevac: "Pa mi možemo tražiti..."

Premijer Andrej Plenković kritizirao je najave Istarskog stožera kako će zatražiti otvaranje terasa kafića u Istri od 1. ožujka.

Tijekom današnjeg posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji premijer Andrej Plenković osvrnuo se na najavu Istarskog stožera kako će od Nacionalnog zatražiti da se terase kafića otvore od 1. ožujka.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

Kazao je kako mu nije jasno kako Istarski stožer misli otvoriti terase kafića 1. ožujka jer županijski stožeri mogu donositi samo mjere strože od onih koje donosi Nacionalni. Takve najave nazvao je "politikanstvom". Slično je ustvrdio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je dodao kako "epidemija nije nešto na čemu bi se trebali bildati mišići uoči izbora".

Čelnika Istarskog stožera Dinu Kozlevca pitali smo kako komentira izjave premijera i Božinovića, no nije ih želio komentirati, već je poručio samo kako s ministrom Božinovićem ima dobar odnos.

Ustvrdio je samo kako Istarski stožer može zatražiti popuštanje mjera, a na Nacionalnom je da donese odluku. 

Premijer je danas uz najave Istarskog stožera komentirao i izjave iz Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije o cijepljenju starijih cjepivom Astra Zenece.

"Ne može netko sa županijske razine Zavoda za javno zdravstvo voditi politiku suprotnoj politici EU-a i slati izjave koje odvraćaju od cijepljenja. Takve izjave su štetne. Ne može županijska razina slati zbunjujuće poruke. Ta izjava je katastrofalna", rekao je premijer i dodao da nije sretan što županijski zavodi nisu suboordinirani nacionalnom.

O cijepljenju preko reda

Na pitanje jesu li krenule inspekcije zbog cijepljenja preko reda, odgovorio je kako će se prvo podnijeti izvješća.

"Ideja je bila da se cijepe oni koji su najizloženiji, očito da je bilo još nekih situacija. Nažalost, kad je riječ o vertikali, mi to nismo u stanju kontrolirati", poručio je premijer. 

Na pitanje hoće li država smanjiti dug prema veledrogerijama, kazao je kako je Vlada zadnjim rebalansom isplatila dio duga. 

"Ministar financija imat će sastanak s predstavnicima", rekao je premijer.

O cijepljenju Sputnjikom

Upitan hoće li se Hrvati cijepiti ruskim cjepivom, odgovorio je kako je želio da budemo potpuno sigurni u proceduru.

"Hrvatska se oslanja na Europsku agenciju za lijekove, moramo imati povjerenja u lijek ili cjepivo koje dolazi u državu. Ključ je da kada EMA potvrdi lijek", rekao je.

Turneja po Dalmaciji

Premijer je, inače, posjet županiji započeo obilaskom poplavom oštećenoga vrgoračkog naselja Kokorići. Nakon obilaska kazao je kako su zadovoljni što je osigurano 3,7 milijuna kuna za saniranje šteta.

"Ovdje su od prvog trenutka reagirala sve službe. Spremni smo pomoći stanovnicima Vrgorca i Kokorića. Sredstva su otišla prema županijama i sad je na njima da isplate novac. Vjerujem da će do kraja veljače dobiti sredstva", rekao je Plenković.

Oko podneva se u Makarskoj susreo s gradonačelnikom Jurom Brkanom i suradnicima te uručio govor o darovanju državne nekretnine.

"Razgovarali smo o školstvu, prometu, zdravstvu, parku prirode Biokovo. Makarska kvalitetno funkcionira", rekao je premijer. 

Potom je posjetio Kampus Sveučilišta u Splitu, gdje se sastao s rektorom splitskog sveučilišta Draganom Ljutićem. Slijedi sastanak s članovima Lučke uprave Split, a u 15:25 prigodno će se obratiti na svečanom otvorenju radova na projektu "Rekonstrukcija i dogradnja Obale kneza Domagoja I. i II. u Gradskoj luci Split".

Uz predsjednika Vlade u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene