Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obišao centar robotike

Plenković žestoko po Milanoviću: "To što on izgovara nije normalno". O cijepljenju: "Ne bih uložio ni lipe u kampanju"

Premijer Plenković u ponedjeljak ujutro govorio je na konferenciji o 30 godina hrvatske samostalnosti koja se održava u hotelu Westin gdje se, međuostalim, osvrnuo na koronakrizu i iskoristio priliku da građane pozove da se cijepe protiv koronavirusa. Potom je otišao na otvorenje centra za robotiku gdje je komentirao posljednje izjave predsjednika Milanovića.

Uz predsjednika Vlade su bili i ministar financija Zdravko Marić, te ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Andrej Plenković Na braniku Cure audiosnimke Plenkovića, on šuti, oglasio se HDZ: ''To je očajnička diverzija''

Premijer je u govoru promuklim glasom zahvalio na pozivu i rekao da misli da konferencija dolazi u pravom trenutku kad se borimo protiv COVID-19, što je "najveća ugroza od Domovinskog rata". 

"To zahtijeva jasnu viziju razvoja Hrvatske za buduća deseljeća i izazove pred nama, kao što su klimatske promjene", rekao je Plenković. 

Kazao da će Hrvatska uskoro obilježiti osam godina ulaska u EU nakon napornih pregovora te pobrojao prednosti članstva. Spomenuo je i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine, ali se osvrnuo i na postignuća svoje Vlade u posljednjih pet godina. 

"Radimo na bojim uvjetima života na svim prodručjima Hrvatske, posebno u brdsko planinski područjima, pokrenuli smo i projekt Slavonija, Baranja i Srijem gdje već vidimo opipljive rezultate. Njegujemo kulturu sjećanja. Gradimo konkuirentno gospodarstvo, tri godine za rednom imamo proračunski višak, ali u vrijeme vlade SDP-a manjak se povećavao", nabrajao je premijer. 

Kazao je kako po mišljenju Vlade položaj Hrvatske na međunarodnoj razini nikad nije bio snažniji, a što se tiče regije, rekao je, nema organizacije koja Hrvatsku ne pita o potezima u regiji. Naglasio je kako je u pregovorima u EU za Hrvatsku izboreno 25 milijardi eura sredstava za naredno desetljeće. 

Osvrnuo se i na aktualnu COVID krizu i rekao kako pitanje cijepljenja više nije pitanje zdravstva i osobnog izbora, već gospodarsko i financijsko pitanje. 

"Nitko ne može reći da nije informiran, ako smo osigurali sredstva za plaće, omogućili da zdravstveni sustav da nikad ne kolabira, osigurali sredstva za razvoj, onda je najmanji doprinos svakog od nas da se cijepimo. Nemamo razloga se ne cijepiti, ali tu je element osobne odgovornosti toliko velik da ako se dogodi četvrti val i novi soj, svirat će se ofsajdi i bez VAR-a i penali za najmanji doticaj u 16-ercu - zemlje će reći svojim sugrađanima 'ne idite u Hrvatsku", naglasio je premijer. 

Kazao je kako je potrebno provesti i reformu pravosuđa naglasivši kako odgovorno tvrdi da "pravosuđe nije HDZ-ovo". Govoreći o teritorijalnoj podijeljenosti Hrvatske rekao je kako će županije ostati, ali da ima prostora za korekciju broja općina. 

Kazao je kako je zadaća o kojoj treba voditi najviše računa u budućem desetljeću demografska slika Hrvatske

"Deblo je u sredini bucmasto, ali će postati tanko i preseliti se u krošnju", rekao je premijer. 

Na otvorenju prvog domaćeg centra izvrsnosti za robotiku

Premije potom odlazi na otvorenje Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon obilaska premijer je rekao kako ono to je vidio predstavlja pravi primjer kako Hrvatska zahvaljujući mladim i kreativnim ljudima ide ukorak s četvrtom industrijskom revolucijom.

"Zaista možemo biti ponosni na njih i biti oduševljeni dosadašnjim postignućima", rekao je Plenković.

Komentirao je međuostalim i posljednje izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića.

"Postoji zakon, Ustav i procedura, razumni i nerazumni ljudui, oni koji rade po zakonu i koji ne rade, imamo predsjednika koji se obračunava s HDZ-om kao strankom koja je vladajuća, koja je dva put dobila povjerenje birača. To što on radi nije normalno, to što on izgovara i radi pa i te njegove izjave koje su besramne, loše i krive. Ne bi smio podcjenjivati ljude koji će se javiti na poziv koji objavi DSV", rekao je.

O padu interesa za cjepivo: "Meni je to neshvatljivo"

Ponovno je govorio o procjepljenosti protiv COVID-19 i rekao kako smo prošli razne faze – od malih količina do krize s AstraZenecom.

"Tko god se želi cijepiti to može učiniti. Imamo pad interesa za prvu dozu i meni je osobno to neshvatljivo. Ako nas je koronakriza koštala 34 mlrd. kuna, ako smo u krizi već 15 mjeseci, ako smo osigurali zdravstvenu skrb i zaštitnu opremu, stvorili preduvjete za turizam, onda baš svako od nas ima zadaću dati neki svoj mali doprinos“, rekao je premijer dodavši kako je "malo prerano za usporavanje cijepljenja".

"Nema pogrešnije logike nego čekati jesen da se cijepimo. Probudimo se", poručio je.

Upitan smatra li da je kampanja za cijepljenje podbacila, odgovorio je kako on u kampanju uopće ne bi uložio.

"Da se mene pita ne bih uložio ni lipe u kampanju, jer je ovo stvar globalne naravi, pa kome to treba tumačiti? Znanstvenici i istraživači su u najkraćem roku našli cjepivo za novu bolest, trebamo im zahvaliti, nema tu kampanje, to je zdrav razum", rekao je Plenković i dodao da se ne može uvesti obvezno cijepljenje i da će uvijek biti onih koji cjepivo ne žele.

"Vjerujemo u obrazovanje i informiranost građana, ako smo u situaciji da država oprašta davanja, osigurava plaće i mirovine... pa dajmo svoj mali doprinos", poručio je premijer.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene