Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u zagrebu

Plenković: ''Kada dođe red na moje cijepljenje spreman sam se cijepiti bilo kojim cjepivom koje bude dostupno''

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Nakon posjeta izložbi o stripu u Hrvatskoj Andrej Plenković novinarima je odgovarao na pitanja o Vrhovnom sudu, cjepivu AstraZeneca te izjavu austrijskog kancelara Sebastiana Kurza o nabavci cjepiva.

Premijer je prvo odgovorio je na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Sabine Tandare Knezović koje stripove je čitao. Rekao je da je to bio Alan Ford.

Plenković je novinarima kazao kako bi se cijepio cjepivom AstraZenece.

''Kada dođe red na moje cijepljenje spreman sam se cijepiti bilo kojim cjepivom koje bude dostupno'', rekao je.

Osvrnuo se i na izjavu austrijskog kancelara koju jučer nije komentirao. Premijer kaže da je jedan od razloga njegovog odlaska u Bruxselles bio razgovor o distribuciji cjepiva. 

"Jedan od ključnih razloga mog odlaska u Bruxelles je bilo cjepivo. Hrvatska je nezadovoljna dinamikom isporuke, kao i mnoge druge", rekao je.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz, austrijski kancelar (Foto: AFP) Nepravedna podjela? Kurza naljutile velike razlike u isporuci cjepiva, spomenuo i Hrvatsku: "Očito postoji tajni bazar"

"Mi smo u tom procesu išli logikom koja je u tom trenutku nazirala da će AstraZeneca biti prva koja će završiti cjepivo. Naručili smo 2,7 milijuna doza", kazao je te dodao kako se tada vjerovalo da će ta dinamika biti takva, no u međuvremenu je bilo promjena i sad smo na 8,7 milijuna naručenih cjepiva. Isitče da je stalno u kontaktu s Kurzom i ostalim europskim kolegama. 

Objasnio je kako je za sporost isporuke kriva sporost u proizvodnji.

"Ne bih rekao da smo zakinuti, nego nam sad dolazi proporcionalno koliko su farmaceutske tvrtke spremne proizvesti", kazao je.

Kaže da Kurz nije izrazio zabrinutost samo za Hrvatsku nego i ostale zemlje.  

"Mi otprilike znamo do kraja travnja da ćemo ukupno imati milijun doza, a već nakon toga tih podataka nemamo", rekao je Plenković.

Komentirao je izbor za predsjednika Vrhovnog suda. S predsjednikom Republike Hrvatske, Zoranom Milanovićem, nije u sukobu. "Nema nikakvog prijepora, nema nikakve svađe, nema nikakvog sukoba. Postoji zakonska procedura, koju se treba poštovati. Jednom kad se ona bude poštovala, tada ćemo uzeti u obzir ime. Imena koja se trenutno spominju su nekandidati. To je bit", rekao je Plenković.

Komentirao je Miroslava Škoru. "On je htio biti gradonačelnik Osijeka, sad želi biti gradonačelnik Zagreba", rekao je Plenković, nazvavši Škorin Domovinski pokret blijedom kopijom HDZ-a. "Ja ne volim kopije, a naročito ne blijede kopije", rekao je Škoro.

Osvrnuo se i na HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Filipovića koji je jučer nenajavljen došao u zagrebačku školu pa mu je ravnateljica zvala policiju. Kaže da i drugi kandidati idu pred škole, ali nije zamijetio takvu reakciju. Smatra da je Filipović kvalitetan kandidat. 

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Nepravedna podjela cjepiva Komentar Ivane Petrović o izjavi Sebastiana Kurza: "Ovo je vrlo ozbiljna informacija i mislim da premijer Plenković nije na to smio odmahnuti rukom"

Obišao izložbu stripa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u podne izložbu "Nastavit će se ...Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj" u Muzeju za suvremenu umjetnost (MSU) nakon čega se očekuju izjave o aktualnim temama.

Uz predsjednika Vlade RH bila  je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Uz izložbu "Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", koja se održava u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), objavljena je istoimena monografija, kao prvo takvo izdanje posvećeno suvremenom stripu u Hrvatskoj u 21. stoljeću.

Iz MSU-a kažu kako monografija prvi put u nas pristupa stripu studiozno - kroz dvanaest tekstova na 240 stranica obrađene su različite "stripovske" teme, važne za nastanak stripa, stvaranje povijesti, umjetničke pristupe, među-utjecaje na druge umjetničke grane, izdavačke prakse i percepciju javnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene