Premijer Andrej Plenković okupio je ministre i ministrice na redovitoj sjednici Vlade četvrtkom održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.


''Da nije bilo DORH-a, ne bi bilo ni rekonstrukcije Vlade'', priznao je premijer Andrej Plenković dan ranije na aktualnom prijepodnevu u Saboru.

Na početku sjednice Vlade, još jače promukla glasa nego jučer u Saboru, Plenković u uvodnom govoru rekonstrukciju Vlade, koja se čeka već tjednima, nije niti spomenuo.

Nijednu opasku nije posvetio niti predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću - ''glasnogovorniku Kremlja s Pantovčaka'' - s kojim je dan ranije izmijenio niz teških riječi.

Peđa Grbin, Andrej Plenković Zaiskrilo u Saboru između Plenkovića i Grbina: ''Vi ste jedan muljator! Pa jeste li vi normalni?''

Plenković je samo zahvalio svima na sudjelovanju na aktualnom prijepodnevu te je podsjetio da je razgovarao ovih dana i s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim: ''Zamoljeni smo da i dalje pružamo politički potporu europskom putu Ukrajine, to ćemo i činiti, kao i druge vidove pomoći''.

Premijer je istaknuo da je o toj temi komunicirao i s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausėdateom i dodao kako vjeruje ''da je sve veći broj zemalja članica Europske unije koje slično razmišljaju o europskoj perspektivi Ukrajine''.

U Zagrebu je u posjetu bio Dragan Čović, također je podsjetio premijer i opetovao: ''Ako ne dođe do izmjena izbornog zakona BiH, to će biti loše. Zakon koji je trenutno na snazi je manjkav, ne omogućuje Hrvatima u BiH da izaberu svoje legitimne predstavnike i mi smo sa svoje strane učinili maksimalne napore da se stvori ozračje u kojem bi se postigao dogovor''.

Izrazio je žaljenje jer ''bošnjačke političke stranke tijekom zadnja dva kruga pregovora nisu pronašle zajednički jezik s hrvatskim političkim strankama i napravile iskorak koji bi obnovio povjerenje, savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka.

''Ako izbori budu organizirani kako je to sada, smatramo da će to biti loše za međusobne odnose i funkcioniranje institucija. To govorimo kao prijatelj, susjed i partner, netko tko želi pomoći BiH i zalažemo se da prevlada razum da se nađe rješenje kojim će i Hrvati biti u potpunosti ravnopravni kao jedan od tri konstitutivna naroda'', zaključio je Plenković.

''Danas je objavljen važan poziv koji se tiče natječaja sufinanciranog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, u vrijednosti 1,22 milijardi kuna, u okviru poziva "Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova", a koje ćemo iz EU-a u idućih pet godina investirati u obrazovanje'', kazao je premijer i poručio: ''Ovako velikih zahvata i investicija u Hrvatskoj nije bilo godinama''.

Banka hrane kao nova budućnost doniranja u Hrvatskoj Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

Vlada je na današnjoj redovitoj sjednici usvojila izmjene Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva u prometu te dvije važne odluke o donošenju Programa potpore. Jedna se odnosi na potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom koronavirusa u ovoj godini, a druga na potpore posrednicima u lancu doniranja hrane i/ili banci hrane.

Vlada je također donijela i odluku o produljenju istražnog razdoblja u svrhu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na istražnom prostoru ugljikovodika "DR-02".

Zoran Milanović u Zadru VIDEO Milanović nije zaboravio ni omiljenu metu: "Idem helikopterom na Brač da iživciram malog Baneta, da me može skinuti sačmaricom"

Ministarstvo kulture je Vlada zadužila da objavi javni poziv za predlaganje kandidata za tri člana Vijeća za elektroničke medije, a s obzirom na to da troje članova mandat završava u srpnju.

Nakon što prikupi kandidature, Ministarstvo će ih proslijediti Vladi, a ona s cjelokupnom dokumentacijom i prijedlogom za imenovanje Saboru, koji temeljem Zakona o elektroničkim medijima imenuje i razrješava članove Vijeća za elektroničke medije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju