Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK S PREMIJEROM U ČETVRTAK

Tomašević o Pripuzovim porukama i manjku u proračunu: "Izvješće je pokazalo gubitak od milijardu i 300 milijuna kuna, pa gubitak od još 80 milijuna kuna..."

Aktualno Galerija Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.HR +0 Andrej Plenković Galerija 1/2 >>
Premijer Andrej Plenković sastao se sa županima, gradonačelnikom Zagreba, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Nakon sastanka izjavu za medije dali su potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar zdravstva Vili Beroš i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Premijer Andrej Plenković sastao se sa županima, gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina"Sastanak je trajao gotovo tri sata, govorili smo između ostaloga i o cijepljenju, te istaknuli važnost da se taj posao odradi dobro", izjavio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević nakon sastanka. Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju i cijepljenje. Najavio je COVID autobuse. 

"Željeli smo navesti da interes za cijepljenje pada i da obuhvat pučanstva cijepljenih samo sa jednom dozom stagnira. Potrebno je promijeniti paradigmu. Do sada smo pozivali ljude na cijepljenje, no sada se moramo okrenuti prema zajednici. Osim orijentiranja prema ruralnim područjima potrebno je organizirati COVID buseve. Izlazak prema zajednici naš je idući korak", izjavio je Beroš. Autobus će po unaprijed dogovorenom rasporedu boraviti u nekom određenom mjestu, a ideja je da se dođe do svakog kućnog praga, istaknuo je.  

Ministar je poslao dopis određenim ministrima koji će sudjelovati u osnivanju radne skupine koja bi radila na odluci o zabrani prodaje energetskih pića maloljetnicima. "Odlučan sam zaštitit zdravlje naših najmlađih", kazao je Beroš komentirajući slučaj 13-godišnjeg dječaka koji je preminuo nakon što je popio navodno više od litru energetskog pića. 

Tomašević o manjku u proračunu

Izjavu je dao i novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. "Sastanak je bio dobar, meni prvi, dobro je da postoji ovakva komunikacija. Teme su bile dobre, govorili smo o dinamici cijepljenja, a tu je Zagreb najbolji", pohvalio se. 

Komentirao je i priopćenje CIOS-a. "Mi smo u kampanji govorili da ćemo sve ugovore s privatnim poduzećima dati na reviziju i da ćemo vidjeti što je dobro za Zagreb, a što nije. Nećemo donositi ishitrene odluke".

Na pitanje shvaća li priopćenje kao prijetnju, Tomašević je rekao: "Ništa ja tu ne shvaćam...U četvrtak ćemo imati sastanak s predsjednikom Vlade, s ministrom Horvatom i s ministrom financija. Nama je sada prioritet stabilizacija gradskih financija. Situacija nije dobra, ali bavimo se rješavanjem", izjavio je Tomašević.

Otkrio je i koliki je manjak u proračunu Zagreba. "Izvješće je pokazalo gubitak od milijardu i 300 milijuna kuna, zatim gubitak od još 80 milijuna kuna, ali to ne pokazuje pravo stanje stvari jer se ne vide potraživanja prema Zagrebačkom Holdingu, ZET-u....  i kada se to uzme u obzir onda je to višestruko, višestruko veći manjak. Ovo je predizborna godina bilo je dosta troškova i sada se bavimo analizom noćnih tokova na tjednoj i mjesečnoj razini, razgovarat ćemo s Vladom o daljnjim rješenjima", kazao je.

Pregovore s SDP-om ocijenio je dobrima. 

Glavne teme sastanka bile su okvir za nastavak partnerstva i suradnje Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave, prioriteti Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, te novog višegodišnjeg financijskog okvira, kao i pripreme za turističku sezonu.

Uvodni govor premijera

"Vi ste najbliži građanima i znate koju vrstu odluka treba donositi. Vjerujem da će ovi sastanci biti praksa od koje nitko neće odustati", rekao je premijer u uvodnom govoru na početku sastanka. 

"Lakše ćete realizirati projekte oslonjeni na državnu vlast. Temeljni je cilj ravnomjeran razvoj Hrvatske i demografska revitalizacije zemlje. Vlada je postavila smjerove rada, bitno je da ih prepoznate jer ćemo se pratiti iduće četiri godine", naglasio je premijer.

Osvrnuo se i na prošlu pandemijsku godinu i na potrese. "Stajala nas je više od 32 milijarde kuna i to je više od 20 posto državnog proračuna. Procijenjena šteta od potresa je 128 milijardi kuna, a obnova je najvažnija zadaća", istaknuo je. Osvrnuo se i na epidemiološku situaciju i mjere.

"Nismo pribjegavali policijskom satu, zatvaranju društvenih aktivnosti jer smo smatrali da to ne bi bilo dobro i prihvatljivo mentalitetu Hrvata. Smatram da smo napravili dobar izbor".  Apelirao je i na predstavnike gradova i općina da daju puls cijepljenju.

"Cjepiva ne da ima dovoljno, nego ga ima toliko da je u ovom trenutku razlika između utrošenih doza i onih koje su došle u Hrvatsku oko 500.000."

"Vidimo i opadanje interesa za cijepljenje, no prave zaštite od korone osim cijepljenja nema. Važno je da tu poruku prenesete sugrađanima. Vodite računa da ako nam se dogodi nekakvo žarište, to je vama reputacijska šteta i zato je taj proces procjepljivanja bitan i apeliram na vas da sve ubrzamo. Tome će nam pomoći COVID potvrde. Cijela uredba stupa na snagu 1. srpnja", kazao je.

Potom je predstavio planove Vlade. "Moramo ići u rebalans proračuna. Što se tiče budućnosti, želio sam da vidite kuda idemo. U iduće tri godine otvorit ćemo Pelješki most, zatim očekujemo ulazak u šengenski prostor, eurozonu i nabavljamo borbene avione. To su četiri ključne teme koje će obilježiti nadolazeće godine", rekao je Plenković zaključno u uvodnom govoru. 

Izjave nakon sastanka pratite na DNEVNIK.hr-u. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene