Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije sjednice u vrhu HDZ-a

Plenković o cijepljenju AstraZenecom: "Neke zemlje iz opreza zaustavljaju cijepljenje, naš je stav da treba sve ispitati"

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije prije sjednice Predsjedništva HDZ-a. Komentirao je najnovija događanja vezana uz cjepivo AstraZenece i nedovoljne količine cjepiva koja dolaze u Hrvatsku.

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije prije sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Komentirao je proces cijepljenja. "Mi smo u kontaktu cijelo vrijeme s HZJZ-om, Ministarstvom zdravstva i ministrom Berošem, naš je predstavnik u HALMED-u sudjelovao na sastancima u EMA-e na kojima se raspravljalo što dalje", rekao je Plenković.

"U ovom trenutku neke države iz opreza donose mjere obustave cijepljenja AstraZenecom, a naš stav je da temeljito sve ispitamo. Za sada, iz onoga što mi govore stručnjaci, nema indikacija. Sutra ćemo vidjeti objedinjeni stav EMA-e", kazao je Plenković.

Naručivanje cjepiva počelo prije ljeta

"Naručivanje cjepiva krenulo je prije ljeta. Prvo cjepivo koje je u tom trenutku bilo najbliže da bude gotovo bilo je AstraZenecino. Mi smo, kao i druge zemlje, naručili baš to cjepivo u najvećoj količini. Potom i Pfizerovo, Moderne i J&J. Do sada smo naručili 8,7 milijuna doza od svih kompanija", rekao je Plenković.

Navodi da su odluke o tome koje cjepivo će biti naručeno i u kojim dozama, odlučuje struka.

"Nitko tada nije imao osjećaja da bi moglo doći do problema u procesu proizvodnje", kazao je Plenković i rekao da nastoje zaštititi građane na način na koji to najbolje znaju.

"Nastao je problem jer kompanija od koje smo najviše naručili jer je izgledala najbrža ima najviše problema u dostavi cjepiva. No, nije samo nama, već i cijeloj Europskoj uniji", istaknuo je Plenković.

Na pitanje novinara hoće li i kod nas netko snositi odgovornost zbog nedostatka cjepiva, kao u Austriji, odgovorio je: "To je austrijski stav. Jedna kompanija od koje smo naručili najviše ima problem u dostavi. Da toga nema, imali bismo velik stupanj procijepljenosti"

Kako je objasnio, što se tiče kašnjenja isporuke cjepiva - učinjeno je sve što se moglo učiniti i dodaje: "Nitko nije zadovoljan sa situacijom".

Zašto ne Pfizer u maksimalnim količinama?

Na pitanje zašto onda nismo uzimali maksimalne doze Pfizera jer je to bila mogućnost koju su koristile mnoge zemlje, Plenković je rekao da to napravilo samo nekoliko zemalja te da je riječ o procjeni struke u tom trenutku.

"Hrvatska koja ima četiri milijuna ljudi i koja maksimalno može procijepiti 3,4 milijuna stanovnika, kako opravdati da kupujemo 20 milijuna cjepiva?" upitao je. "Učinili smo, istaknuo je, sve što je u tom trenutku na temelju dostupnih informacija logično i ispravno, a kako vrijeme odmiče, sada tražimo druga rješenja, kao što ih i svi traže", poručio je premijer.

Dodao je da je potrebno naći korektivni mehanizam da dođe do redistribucije količine cjepiva. Također, rekao je da postoji veliko nezadovoljstvo kod svih, pa i u Europskoj komisiji, zbog toga što nisu ispoštovane obveze koje su dogovorene.

Čekat će odobrenje za rusko cjepivo

Navodi da će se čekati odobrenje za nabavku ruskog cjepiva Sputnjik V.

"Čekat ćemo odobrenje, Sputnik je krenuo u proceduru na razini EMA-e. Proći ćemo proces dobivanja dodatnih informacija, ispitivanja cjepiva, gdje se i kako izrađuje", kazao je premijer.

U ožujku dolaze nove količine

Plenković navodi da će u ožujku doći nove količine cjepiva. "Cijeli proces pregovaranja na razini Europske unije dirigiran je od strane Europske komisije", objasnio je.

"Oni su željeli učiniti maksimalno što su mogli u tom trenutku, no ugovorne obveze nažalost nisu ispunjene", rekao je Plenković i dodao da se traže načini kako bi ugovorne obveze bile ispunjene.

"Naravno da, ako kažem da smo do sada naručili 8,7 milijuna doza, to nije apstraktna informacija nego je informacija potkrepljena dokumentima", rekao je Plenković i dodao da je nezadovoljstvo nastalo zbog neisporuke dogovorenih doza u više zemalja.

Za nastavak cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj navodi kako je to odluka struke. "Koliko ja razumijem, stav EMA-e je da prevladavaju koristi cjepiva u odnosu na rizike", dodao je Plenković.

O COVID certifikatima

O COVID certifikatima navodi kako će oni otvarati mogućnost zemljama poput Hrvatske da imaju turističku sezonu. Navodi da bi se sve moglo izdefinirati u sljedeća tri mjeseca.

"Zakonski prijedlog će Europska komisija objaviti u srijedu. Riječ je o uredbi koja za tim da se definiraju tri vrste kategorija osoba - oni koji su cijepljeni, oni koji imaju negativan test i oni koji su preboljeli COVID-19", rekao je Plenković.

"Te zajedničke certifikate bi priznavale druge države i time bi se omogućila sloboda kretanja onima koji danas zbog nacionalnih restriktivnih mjera, mogu samo na nužna putovanja", objasnio je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene