Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prekrajanje Hrvatske

Pogledajte kako izgledaju nove izborne jedinice: "Za 22 posto birača mijenja se jedinica, najveće promjene u Zagrebu"

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damir Krajac/Cropix 1 izborna jedinica 1 izborna jedinica Foto: DNEVNIK.hr 2. izborna jedinica 2. izborna jedinica Foto: DNEVNIK.hr 3. izborna jedinica 3. izborna jedinica Foto: DNEVNIK.hr +7 4. izborna jedinica Galerija 1/12 >>
Novi zakon o izbornim jedinicama donosi prekrojene izborne jedinice kako bi se uravnotežio broj birača i osigurala jednaka težina glasa. "Izbornu jedinicu promijenit će samo 22 posto birača", poručio je premijer Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenica predstavili su prijedlog novog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

Premijer Andrej Plenković rekao je uvodno kako se radi o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica. Radi se o zakonu koji ima 17 članaka. 

"Ono što je bitno je da je Vlada razmotrila odluku Ustavnog suda od 7. veljače ove godine, a koja se odnosi na četiri poruke. Prva je osigurati jednaku težinu glasa, a to znači tamo gdje je zbog demografskih trendova broj birača manji. Najveća odstupanja su u 4. izbornoj jedinici, a najviše u 9. Druga je poruka da izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne granice županija i općina. Treća poruka je da odstupanja ne bi smjela biti veća od +/- 5 posto. Zadnja poruka je da bi novi zakon trebalo donijeti do 1. listopada ove godine", rekao je Plenković. 

Pročitajte i ovo Izbori: Ilustracija - 1 Superizborna 2024. HDZ skrojio nove izborne jedinice, a zna se i kad bi mogli izbori: Najveća novost tiče se Zagreba

Rekao je da je u političkom smislu Vlada htjela zadržati postojeći model od deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika. 

"Ustavni sud nije rekao da trebamo potpuno promijeniti izborni sustav. Kako bismo bili sigurni da se radi o manjoj modifikaciji, dokaz je da će 78 posto birača nakon ove modifikacije ostati u izbornim jedinicama u kojima su i trebali", rekao je Plenković. 

Odstupanja koja će se korigirati: 

Andrej Plenković Odstupanja po izbornim jedinicama (Foto: DNEVNIK.hr)  

Najveće odstupanje u novom sustavu izbornih jedinica od prosjeka birača u novom modelu je 2,2 posto, i to u 10. izbornoj jedinici.

"Nastojimo da jedinice budu što sličnije po broju birača zbog budućih demografskih trendova", poručio je premijer.  

Najveća promjena je u Gradu Zagrebu, koji će umjesto dosadašnje četiri izborne jedinice imati tri. 

Andrej Plenković 1 izborna jedinica (Foto: DNEVNIK.hr)

"Otklanja se prigovor da na Jarunu ili u Brezovici glasaju s biračima na jadranskoj obali. Grad Zagreb je u 1., 2. i 6. izbornoj jedinici", istaknuo je. 

Ministar Ivan Malenica rekao je da bi prijedlog Zakona danas ili sutra trebao biti poslan u javno savjetovanje kako bi svi mogli dati primjedbe, a potom treba proći dva čitanja u Saboru. 

Parlamentarni izbori trebali bi se održati na proljeće iduće godine. 

Na pitanje s obzirom na to da je Ustavni sud izrazio sumnju u ispravnost registra birača, Plenković je odgovorio protupitanjem: "Na kome je odgovornost za promjenu prebivališta i boravišta? Imamo registar birača koji je vjerodostojan izbor i koji se svakodnevno mijenja. Teret je na biračima, koji imaju i prava i obaveze."

Ustavni sud, rekao je Plenković, ne bi se trebao petljati u to kakav ćemo izborni sustav imati. 

Pročitajte cijeli prijedlog Zakona o izbornim jedinicama:

 

Nove izborne jedinice by DNEVNIK.hr on Scribd

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene