Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Višednevna šutnja

Plenković otkrio zašto je danima izbjegavao kamere: ''Niti jedan premijer nije bio ovoliko dostupan. Može vam i netko drugi puniti program''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade.

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Apelirao je na građane da se cijepe protiv koronavirusa. Na pitanje planira li se omogućiti i turistima da se cijepe u Hrvatskoj, Plenković je rekao da je cjepivo ponajprije osigurano za hrvatske državljane.

''Ideja je da ljudi budu mobilni i sigurni. Mobilni su tako da imaju potvrdu o preboljenju ili da su cijepljeni, ili pak da imaju negativan test. Ako postoji mogućnost i potreba da netko primi drugu dozu, mi ćemo napraviti što možemo, a na struci je da se vidi hoće li to biti besplatno'', odgovorio je.

Izbjegavao kamere

Posljednjih je dana premijer izbjegavao kamere, a kratku je izjavu nakon višednevne šutnje dao u četvrtak u Turskoj, gdje je komentirao sastanak s turskim predsjednikom Erdoganom. ''Niti jedan premijer nije bio ovoliko dostupan. Ne moram svaki dan govoriti. Nije došlo do promjene medijske taktike, jednostavno smo uzeli pauzu. Može vam i netko drugi puniti program'', rekao je.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Silvano Hrelja (HSU) dao 77. glas u Saboru za izglasavanje rebalansa Državnog proračuna. ''To što se on predomislio nije specifičnost Hrvatske, to se događa i u drugim zemljama'', rekao je Plenković.

''Dogovorili smo protokol razumijevanja i suradnje koji će trajati do kraja mandata. Ključno je područje poboljšanje života hrvatskih umirovljenika. Zaključili smo da se njegove ideje slažu i s Nacionalnim planom i mogu reći da će gospodin Hrelja i u budućnosti podržavati rad Vlade'', dodao je.

Plenković je odbacio navode da su saborski zastupnici žetončići. ''Sramotno je tako nazivati saborske zastupnike'', poručio je.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske Na tribini Pravnog fakulteta Milanović o ljudskim pravima i potezima Vlade u koronakrizi: "Moje je pravo da dišem, da kišem, da hodam. To je moja ljudska sloboda"

Na pitanje o odnosu s Radimirom Čačićem premijer je kazao da su se vidjeli prije dva tjedna, a nakon toga više nisu razgovarali. ''Tada sam podsjetio na okvir našeg političkog dogovora i početkom srpnja rekli smo da je nacionalna suradnja jedan nivo suradnje, ali s mog aspekta lokalni izbori nemaju veze s tim. Ni dandanas ne vežem odluke koje će naše kolege u Varaždinu dogovarati, to je na njima. I tu očekuje reciprocitet'', pojasnio je.

Odgovorio je predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji mu je prije nekoliko dana poručio da na njega pošalje lavove, a ne pudlice

''To je recimo ta situacija u kojoj skrećemo fokus od bitnog. Meni je kao predsjedniku Vlade jako bitno da smo sačuvali radna mjesta, da smo usvojili rebalans, da ćemo rješavati probleme u zdravstvu, da ćemo unaprjeđivati prava umirovljenika, da smo donijeli kao Vlada odluku o kupnji višenamjenskih aviona, da ulažemo ogromne napore da Hrvatska iduće godine uđe u šengenski prostor.

Radimo ogromne političko-logističko-diplomatske napore da Hrvatska uđe u euro područje. Radimo ogromne napore da ove godine, nadam se, SAD ukine vize za naše sugrađane. Radimo na tome da se tijekom kolovoza spoji cijeli Pelješki most.

U načelu, ja sam, kao i cijela hrvatska Vlada, odlučio raditi ono za što su nas građani i birali. Dakle, baviti se onime što je važno. Ove trivije, uvrede... ionako građani vide tko je tko'', poručio je premijer.

Komentirao Penavin prijedlog

Na pitanje o prijedlogu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da hrvatska i srpska djeca idu zajedno u školu, Plenković je odgovorio da će se on do kraja svog političkog života zalagati za jednakost.

''Hrvatska ima nacionalne manjine i štiti ih. To su naši sugrađani, prijatelji i susjedi. To je osnovna postavka na temelju koje gledamo na uključenost nacionalnih manjina u sve sfere našeg života.

Manjine imaju osam predstavnika u Saboru i moje je uvjerenje da one daju doprinos funkcioniranju. Mi smo s njima odabrali biti u većini i to se neće promijeniti. To nije samo moj stav, već vrha HDZ-a i nećemo uzimati u obzir one koji bi htjeli promijeniti naš stav o nacionalnim manjinama.

Postoje modeli A, B i C i važno je da se nacionalne manjine mogu obrazovati i na svom jeziku'', rekao je Plenković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene