Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci o žici

Prema Hrvatskoj ide 30.000 izbjeglica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kampu u Slavonskom brodu spremni su za povećani opseg.

Proteklih dana priljev izbjeglica i migranata u Hrvatskoj osjetno je slab zbog štrajka u Grckoj, tako je od ponoći doslo svega 330 osoba.

Pročitajte i ovo Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume" Ilustracija upozorio RASFF U proizvodu iz Hrvatske otkriven veoma zarazan virus: Reagirao europski sustav za brzo uzbunjivanje

No, štrajk je završio, trajekti s grčkih otoka ponovno plove pa se od večeras, a posebno sutra očekuje veliki priljev. Nesluzbeno, u pokretu je 30000 ljudi. U kampu su spremni na povećani opseg.

Trenutno je u prihvatnom zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu 346 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 333 460 migranata, izvijestio je MUP.

S početkom izbjegličke krize u Republici Hrvatskoj i vezano uz nastale troškove upravljanja krizom, Republika Hrvatska je zatražila financijsku pomoć od Europske komisije koja je u petakk obavijestila da su Republici Hrvatskoj odobrena sredstva u iznosu od 16,4 millijuna eura iz kriznih fondova.

'Od 'nemogućeg' izbjegličkog priljeva branit ćemo se i žicom i vojskom'

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da nije nacionalist nego patriot koji želi zaštititi Sloveniju od prekomjernog izbjegličkog vala ako Europa ne nađe zajedničko rješenje, pa makar i korištenjem ograde i vojske, a jedna anketa pokazuje da to podupire i većina Slovenaca.

"Nisam nacionalist nego patriot i domoljub, a postoje granice preko kojih Europa ne može", kazao je Cerar u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote, odbijajući mišljenja da najavom postavljanja bodljikave žice na granicu s Hrvatskom popušta nacionalističkim političkim strujama koje takve zahtjeve iznose još od početka izbjegličke krize tijekom koje je kroz Sloveniju do sada prošlo preko 150.000 migranata.



"Lako je reći da pravi odgovor nije represija, ali što učiniti kad u vašu kuću ljudi ulaze jedan za drugim. Nijedna europska država neće dopustiti takvu situaciju: postoje granice preko kojih se ne može", kazao je slovenski premijer koji je sinoć u Lendavi o izbjegličkom pitanju razgovarao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji se prvi u Euuropskoj uniji odlučio "od migranata i izbjeglica braniti postavljanjem žičane ograde".

"Za sada još čekamo zajedničko europsko rješenje ove krize, ali ako ga ne bude, u ekstremnoj situaciji granice će na kraju trebati braniti žicom, policijom, pa čak i vojskom. To više nije samo hipotetička pretpostavka", kazao je slovenski premijer za mariborski list.

Već nabavili veće količine ograde

Slovenski parlament je u četvrtak raspravljao o mogućem zaoštravanju režima prolaza za migrante preko slovensko-hrvatske granice koja je i granica schengenskog prostora, a mediji navode da je slovenska vlada u inozemstvu već nabavila veće količine ograde i bodljikave žice za zaprječavanje granice migrantima. Cerar je u parlamentu tom prigodom kazao da najviše sada ovisi o Njemačkoj i Austriji koje će Slovenija u svojim postupcima slijediti, te da nije isključeno da će djelovati samostalno i odlučno iako granica neće u potpunosti biti zatvorena.



Slovenska tiskovna agencija STA objavila je u subotu rezultate jedne ankete prema kojoj 79 posto Slovenaca smatra da južnu granicu Slovenija mora zatvoriti za migrantski priljev odmah nakon što Njemačka i Austrija uvedu prve veće restrikcije za primanje izbjeglica i azilanata. (Hina/M.B.Đ./Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene