Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cirkus u parlamentu

Pobuna u Saboru: Prekinuta rasprava o glavnom ravnatelju HRT-a, cijela oporba za govornicom

Prekinuta je saborska rasprava o glavnom ravnatelju HRT-a. HRT je zaustavio i prijenos sjednice. Oporbeni zastupnici natječaj su nazvali protuzakonitim.

U Hrvatskom saboru u četvrtak navečer prekinuta je rasprava o glavnom ravnatelju HRT-a. 

20:40 "Cijela opozicija iz prosvjeda prema protuzakonitom i kontaminiranom pokusaju HDZa da izabere svog ravnatelja HRTa blokira rad Sabora. Ante Sanader naložio saborskoj straži da nasilno izbaci cijelu opoziciju iz sabornice. HRT prekinuo prijenos sjednice. To je cenzura", objavio je na svom Twitteru saborski zastupnik Bojan Glavašević u četvrtak navečer.

 

20:50 "Zaustavljamo sjednicu Sabora, ne damo HRT. Dok je bivši ravnatelj u pritvoru radi korupcije, koruptivni HDZ je htio imenovati novog ravnatelja koji je u sukobu interesa", poručila je Marijana Puljak iz Centra.

  

21:00 "Ovaj proces je protuzakonit, protuposlovnički od samog početka. Vrlo vjerojatno će na Upravni sud ići pritužbe za sam tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Sam natječaj je protuzakonit. Kandidat Šveb je predao nevaljanu dokumentaciju. Nadzorni odbor ga nije trebao ni prepustiti na saborski Odbor", izjavio je Mostov zastupnik Nino Raspudić.

21:15 Dalija Orešković smatra da nisu stvoreni uvjeti za raspravljanje o toj točki, a ona je, ocijenila je, na silu umetnuta u dnevni red, kao što je na silu s dnevnog reda skinuto raspravljanje o Nacrtu strategije suzbijanja korupcije za sljedeće desetogodišnje razdoblje.

21: 30 Urša Raukar pred saborskom govornicom i oporbom pročitala je priopćenje Sindikata novinara Hrvatske u kojem se govori o nužnosti izmjene Zakona o HRT-u, koji je posljednji put bio mijenjan prije devet godina.

"I prije uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a bilo je dovoljno razloga da se odgovorni pozabave stanjem na HRT-u, što nisu učinili premda su se strukovne udruge tijekom četiri godine njegova mandata priopćenjima oglasile čak 17 puta, poručuju iz HND-a i SNH te dodaju da u glavnom ravnatelju, čak i ako nije sam nužno novinar, traže osobu koja poznaje novinarstvo, nije u sukobu interesa i razumije što je program javnog medija, jer upravo će on svojim izborom najbližih suradnika odrediti smjer programa", pročitala je Raukar.

21:40 "Ovakvo silovanje dnevnog reda...Rekli ste da nema oporbe - evo sada ujedinjene oporbe i ne da više silovati javni servis", poručila je Marija Selak Raspudić. Ona je dodala:

"Ako ima ostataka demokratske volje, morate se s nama oduprijeti medijskoj cenzuri."

 

21:50 "Sjednica je zaključena do sutra ujutro. Sanader (Ante, ne Ivo) najavio da će se raspravljati o amandmanima. Rasprava o izboru GR HRT odgođena, za sada, do daljnjega", objavio je Bojan Glavašević.

Nikola Grmoja pozvao je oporbene zastupnike da ne napuštaju Sabor.

22:20 Marijana Puljak i Dalija Orešković iz Centra još su u Saboru.

"Branimo nastavak rasprave o imenovanju ravnatelja HRT", poručile su.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene