Predsjednik Republike Zoran Milanović zatražio je javno od premijera Andreja Plenkovića da objavi nalaz forenzičkog vještačenja drona koji je pao na Zagreb. Komentirao je i ubojstvo u Pločama riječima: "Događa se."


Predsjednik Zoran Milanović je na pitanje bi li premijer trebao maknuti iz Vlade ljude protiv kojih se vodi istraga rekao da se on u takvoj situaciji nije našao kao premijer. "Vjerujem da su svi koji još nisu osuđeni tehnički nedužni. S tim se nije za igrati", rekao je Milanović u Zadru, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici u prigodi obilježavanja 20. obljetnice rada i proslave Dana Sveučilišta u Zadru.

"Ponavljam za sve koji se prave grbavi. Ministre uhapsiti ne dolazi u obzir bez suglasnosti Vlade. Ministar mora imati isti status imuniteta kao saborski zastupnik. Premijer nema imunitet. Rekao sam Plenkoviću, sutra će tebe netko dići i pola Vlade. I onda će zbog procjene nekog tamo državnog odvjetnika za kojeg niste nikad čuli i koji nije biran na izborima Vlada pasti", rekao je Milanović, dodajući da takvu vlast ne smije imati nitko, samo Bog. 

Rekao je da nema informacija o pucnjavi u Puli, gdje se sinoć čula pucnjava iz kruga vojarne Hrvatski branitelji Istre.

Dvostruko ubojstvo? Događa se

"Postoje službe koje se time bave. Incidenti se uvijek događaju, nekad češće, nekad rjeđe. Čujem da je dvoje ljudi ubijeno u Pločama. Događa se. Hrvatska je zemlja dosta visoke razine sigurnosti, ali apsolutne sigurnosti nema, ne postoji. Ni od bolesti, respiratornih infekcija, ni od pada, štete, bilo čega. Pitanje je samo koliko ćeš se pomiriti sam sa sobom da je život takav i da treba živjeti takav život", rekao je Milanović. 

Ubojstvo u Pločama - 2 Svjedok stravičnog ubojstva u Pločama: "Čuo sam četiri pucnja. Došli smo pored njega, dijete je bilo mrtvo..."

Na pitanje da komentira posljednje izjave premijera Plenkovića, koji ga je prozvao što je radio posljednja dva tjedna. "A on je napisao pismo čelnicima država NATO-a? A što je napisao u tom pismu? Je li se konzultirao sa mnom prije nego što ga je pisao? Možda bih se ja konzultirao s njim da sam se odlučio na tako blesavo pismo. Dakle, kad već ne može držati jezik tamo gdje mu je mjesto, premijer je tvrdio da se radi o bombi, a gdje je sad? Ajde, da vidim sad da sazove presicu, avione više ne može dobiti jer sam to zabranio do daljnjega, pa neka pokazuje krhotine ili nalaz forenzike Centra za vještačenja 'Ivan Vučetić'", rekao je Milanović. 

Dodao je da su vještačenja Centra u 90 posto slučajeva dokaz na sudu. "Mogu i oni pogriješiti, ali većeg autoriteta za to, osim HDZ-a, nema", rekao je Milanović. 

Emmanuel Macron Macron o zagrebačkom dronu: "Svi smo bili prilično šokirani. Radimo s Hrvatskom kako bismo razumjeli što se dogodilo"

Zoran Milanović Milanović kaže da neki čelnici NATO-a nisu ni znali za pad drona na Zagreb, otkrio i hoće li NATO pomoći Zelenskom: "O tome će suditi povijest"

"Sad imamo nove elemente u toj istrazi pa očekujem da Plenković sada sazove 50 novinara i angažira barem poljoprivrednu avijaciju da lete dok on drži presicu, da objasni što se događalo dalje", rekao je Milanović, dodajući da stvari sad više nisu "baš onakve kakvima su ih prikazivali mali Bane i Plenković". 

Plenković je jučer ponovio da je dron koji je pao na Zagreb bio naoružan nekom vrstom aviobombe. "Možda je bolje da predsjednik objasni što je napravio u posljednja dva tjedna", poručio je Plenković jučer iz Bruxellesa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju