Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o Banožiću, plenkoviću...

Milanović o referendumu: "Izgleda da su uspjeli prikupiti potpise. Vjerojatno će ih htjeti pokrasti, imaju posla s lopovima, helou?"

Aktualno Galerija +0 Predsjednik Zoran Milanović Galerija 1/1 >>
Predsjednik Zoran Milanović posjetio je Hrvatsko vojno učilištu Dr. Franjo Tuđman. Obrušio se na ministra Banožića, nazvavši ga više puta Jaglacem. Komentirao je svoje otkazivanje posjeta BiH rekavši da je odluka bila isključivo njegova.

"Plenković nije pogriješio što je otišao u Sarajevo, ali je pogriješio što nije svjesno i namjerno nije iskoristio instrument koji RH ima na raspolaganju u Bruxellesu, a to je blokada zaključaka koji su doneseni protivno hrvatskim početnim pozicijama", ustvrdio je Zoran Milanović u izjavi za novinare nakon sudjelovanja na obilježavanju 30. godišnjice HVU-a "Dr. Franjo Tuđman".

Komentirao je i ostale političke aktualnosti, kao i svoje otkazivanje posjeta BiH. 

Naime, predsjednik je zbog sigurnosnih razloga otkazao posjet središnjoj Bosni. "Ono što piše u priopćenju, to je to. Ne mogu više", komentirao je Milanović cijeli slučaj.

"Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim, ako s nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu. Ne mogu razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga", rekao je Milanović.

"Dodik ih provocira zato što mu gaze po prstima cijelo vrijeme. Razumijem ga, ne potičem to ponašanje, kažem mu: 'Daj se skuliraj'", rekao je predsjednik. Upitan misli li da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave, Milanović je rekao da pomažu i da bi inače bili izloženi stihiji. 

"Vlada bezobrazno ignorira svoj posao. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, ali oni su jezičac na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super", rekao je Milanović. Komentirao je mišljenje Vijeća ministara o BiH i stavu Hrvatske. 

"Pokoriš se mišljenju jedne Nizozemske? Oni su zadnji koji bi se trebali miješati u poslove i u BiH", uvjeren je. 

"Ovdje se očito radi o nekim kalkulacijama", smatra. Tvrdi da je to napravio osobno Plenković, a smatra i da je došlo vrijeme da se promijeni hrvatska veleposlanica u Bruxellesu Irena Andrassy.

"To je hrvatska diplomatkinja, gledajući s oba oka na poziciju koju će dobiti u Bruxellesu. Pričamo o sukobu interesa", uvjeren je. 

O susretu s Plenkovićem

"Slikali smo se, nije otvorio usta", komentirao je Milanović susret s Plenkovićem na obljetnici HNB-a. 

Obrušio se na novinara Al Jazeere, rekavši da oni ne pišu objektivno. Od novinara je tražio da mu odgovori s kojeg medija dolazi. "Vaša televizija je neobjektivna, ima naglašeno probošnjački stav. Kada je u pitanju BiH, postoji poseban desk.

Jeste slušali Čovića prije par dana? Jeste slušali što je govorio Čović? On je predsjednik HDZ-a BiH. On je filijala HDZ-a. 

O BiH izvještavate pristrano, po naputcima", ponovio je.

"Čović na Dnevniku Nove TV 20 minuta objašnjava kako smo Plenković i ja sjajni, to nije normalna situacija. Ispao je nekoliko puta budala zahvaljujući propustima hrvatske vlasti", kazao je predsjednik. 

Napomenuo je da će ipak doći u BIH. "Neka se nose, mene nikakvi moralni bukači neće spriječiti", rekao je. 

"Odluka o neodlasku u BiH je bila moja", istaknuo je predsjednik. 

Potom je spomenuo Josipovića i njegov posjet Ahmićima.

"U Ahmićima je bio treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović i to je dovoljno s hrvatske strane. Bio sam u Vitezu, gdje su ubijana djeca hrvatske nacionalnosti, tamo nisam vidio drugu stranu", rekao je Milanović, dodavši da su Hrvati u Lašvanskoj dolini bili izloženi užasnoj situaciji, nakon čega je nastao zločin u Ahmićima, za koji je rekao da je "moralni užas".

Zatim je ponovo govorio o Hrvatima u BiH. "Tamo živi 800.000 državljana EU-a. Govorim o nečemu što bi trebalo zanimati EU." 

Ponovo je komentirao otkazivanje posjeta. 

"Mogao sam ja doći, ali to bi zahtijevalo neviđene sigurnosne mjere. Takvu vrstu bijede im nisam želio priuštiti, ali to se ne bi dogodilo da se na Baščaršiji nije uskovitlala jedna toksična prašina.

Rekao sam samo da nisu svi zločini isti, isto kao i u slučaju Aleksandre Zec. To je licitaža. Tko da više. Stanite, ljudi. U Dubrovniku je 20-ero djece ubijeno. Samo u Dubrovniku. Po njima se ništa ne zove. Ne licitirati s tim stvarima, to je zločesto i podmuklo."

"Možda odem sutra, ali bez velikih najava", izjavio je. 

Komentirao je inicijativu Mosta o referendumu. 

"Izgleda da su uspjeli skupiti potpise. Ovo je vrlo jasna inicijativa. Protiv njih su svi, uključujući Crkvu. Ne znam kako su uopće uspjeli skupiti potpise jer nemaju infrastrukturu. Respektiram to.

Vjerojatno će ih probati pokrasti, sumnjam na HDZ, tko laže taj i krade, imaju posla s lopovima. Helo"

Smatra također da su trebali pozvati na cijepljenje i da narod na referendumu može donositi i grozne stvari te da je riječ o "opasnom oruđu".

Komentirao je incident u Saboru, verbalni sukob Raspudića i predsjednika SDP-a i Raspudićevo unošenje prema Grbinu. 

"Ako ima vrat kao deva, onda je to moguće, to je nekorektno prenijeto", kazao je. 

O Banožiću

Na pitanje kako komentira izjavu Banožića, koji je izjavio da predsjedniku sve oprašta, odgovara: "Neka ide tamo rokati karabinom po divljim svinjama. Ponavljač."

Mikulića je nazvao političarem s dna kace, a onda se ponovo obrušio na Banožića. 

"Dođe nekakav jaglac i misli da je predsjednik i traži da ga se moli za potporu vojske, kao da sam ja turistički vodič. Bane je upao ko pile u kravlju... i sad se tu koprca.... šta sam sad bio govorio, Majko Božja... ma nebitno... Jaglac koji je došao tu jučer iz kukuruza", kazao je. 

"Nekim ljudima je izvađen mozak, Banetu na primjer", kazao je. 

Pitao se i gdje je novac za Hrvatsku vojsku i gdje je nestalo 200 milijuna eura više koje odlazi za kupnju aviona. 

"Tog novca nema. To što taj novac nije završio u Mađarskoj, to je sjajna vijest? Tog novca nema. Vojska već pet godina ne radi ništa. Hrvatska takvu krizu nije imala godinama. Počinjeno je, po svemu sudeći, kazneno djelo. To bi i Jaglac uspio vidjeti", napomenuo je. 

O Državnom odvjetništvu i Gabrijeli Žalac

Milanović je kazao i da Hrvatska nema tužiteljstvo jer ga vodi duboko kompromitirana osoba.

"Dovode se podobne osobe pod fintom javnog poziva, osoba koja nikad nije radila kazneno pravo pred penziju postaje glavna državna odvjetnica. Genijalno", rekao je Milanović, dodavši da Hrvatska takvu krizu nije imala godinama te da je počinjeno ozbiljno kazneno djelo "koje bi čak i Jaglac uspio iščitati".

"Imate notornu Gabiku, koja je krala, a oni odbiju istragu protiv nje", rekao je Milanović, dodajući da je nekim ljudima izvađen mozak pa se opet vratio na ministra obrane: "Banetu, na primjer".

Nasmijao se i podsjetio da Žalac još uvijek krasi sučelje HDZ-ove stranice.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene