Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"curb your enthusiasm"

Milanović pojasnio izjavu o Kosovu i poslao poruku Srbiji: "Shvatit će da je prevarena ljubavnica"

Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.HR Nataša Pirc Musar Nataša Pirc Musar Foto: AFP Predsjednik Milanović sa slovenskom predsjednicom - 8 Predsjednik Milanović sa slovenskom predsjednicom - 8 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Predsjednik Milanović sa slovenskom predsjednicom - 9 Predsjednik Milanović sa slovenskom predsjednicom - 9 Foto: Goran Mehkek / CROPIX +6 Predsjednik Milanović sa slovenskom predsjednicom - 6 Galerija 1/11 >>
Predsjednik Zoran Milanović sastao se sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar. Nakon sastanka komentirao je aktualne političke teme, između ostaloga i aferu HDZ-a sa zapošljavanjem.

Nova slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar sastala se na Pantovčaku s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Ovo je njezin prvi službeni posjet Zagrebu. Nakon sastanka uslijedile su izjave. 

"Razgovor je bio ugodan, neću dužiti, to je poklič svih verbalnih terorista, ali stvarno neću dužiti. Razgovarali smo o otvorenim pitanjima, kao što je arbitraža između Hrvatske i Slovenije, predsjednica bi bila nemarna kada to ne bi spomenula, razgovarali smo i o regiji", kazao je Milanović nakon sastanka. 

Pirc Musar rekla je kako joj je drago što je na prvi posjet došla upravo u Hrvatsku. Naglasila je važnost dobrosusjedskih odnosa. "Nema nikakve sumnje da su odnosi dobri. Oboje smo svjesni nekih neriješenih pitanja, ali mislim da ćemo ih u budućnosti znati razriješiti", rekla je Pirc Musar.

Proces Brdo-Brijuni

Obećala je da će nastaviti s Procesom Brdo-Brijuni. "To bi htjela njegovati i dalje. Dok političari u regiji razgovaraju, to može biti samo dobro. Mi ćemo se još svakako čuti na tu temu. Posjetit ću i druge državnike u regiji. Zahvalna sam predsjedniku Milanoviću koji će sa mnom raditi na tom projektu. Što se tiče arbitraže, naše stajalište je jasno, oboje smo pravnici. S ove pozicije apeliram na naše vlade da počnu razgovorom rješavati to pitanje. 

Puno sam razmišljala kako se prihvatiti budućeg susreta. Željela bih na idućem susretu Brdo-Brijuni otvoriti teme koje nisu toliko ideološke. Moja tiha želja je naglasak na mladima, oni su ti koji odlaze iz regije", otkrila je slovenska predsjednica i kazala da bi se rado odmaknula od ideoloških tema.

"Špijunska afera? Što je to? Nismo razgovarali o tome", rekao je Milanović na pitanje da komentira špijunsku aferu koja trese Sloveniju. 

Kazao je i da nisu razgovarali niti o Ukrajini. "Ima jedan poslovica koja kaže postolaru drži se svojih cipela, ja sam se držao cipela", kazao je Milanović. 

I slovenska predsjednica komentirala je špijunsku aferu. 

"Vesela sam što su slovenske službe otkrile špijune i vesela sam da dobro rade, to je sad sve u rukama sudova", kazala je slovenska predsjednica. 

Milanović o reakcijama iz Srbije: "Bez oduševljenja"

Potom je uslijedilo pitanje o reakcijama medija na Milanovićeve izjave o Kosovu. Pojasnio je svoj stav o Kosovu i odgovorio na pitanje je li se o tome čuo sa srbijanskim predsjednikom. 

"S Vučićem se nisam čuo. Zadnji put sam s njim telefonski razgovarao u jesen 2015. godine, ali dobro da je shvatio da prvo mora proučiti što sam rekao. Ne želim pakostiti ljudima u Srbiji", kazao je i uputio poruku Srbiji: 

"Bez oduševljenja, molim, neka kao Vučić pogledaju što sam rekao", kazao je predsjednik Milanović. 

"Da, Srbija je ostala bez Kosova", kazao je Milanović. 

"Nisam primijetio uznemirenost kod ljudi na Kosovu. Da bi Srbija došla na Zapad, neke stvari moraju se promijeniti. Situacija u Ukrajini je trenutak ili početak kraja jedne prividne srpsko-ruske, s naglaskom na srpsko, ili srbijansko-ruske romanse, u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Ili ljubavnik", rekao je Milanović.

Poručio je da će Srbija morati priznati Kosovo. "Srbija će morati na neki način priznati Kosovo, to im se sad neće dopasti", rekao je Milanović.

"Bez oduševljena, molim", poručio je predsjednik spomenuvši poznatu seriju Larryja Davida - Curb Your Enthusiasm. 

Nova afera HDZ-a

Komentirao je aferu HDZ-a o zapošljavanju. 

"Što je premijer rekao? Da je to netema? Krasan neologizam. To je tema, užasno ozbiljna. To su dokazi i mora imati pravosudni epilog", rekao je Milanović. 

"Očito se priprema teren, pa Europski sud pušta to u javnost. Nezamislivo mi je bilo da u mojoj vladi dva ministra tako razgovaraju. Ukazuje mi to na otmicu države. Smatraju da mogu raspoređivati svoje kmetove i da je to njihovo leno. Idemo vidjeti je li Plenković  to tolerirao, uvijek ista priča, to mi uzima duša. To se događa više nego prije 20 godina", kazao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene