Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraćanje predsjednika

Milanović: "Odlučio sam upozoriti na ozbiljnu prijetnju. To je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju"

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića da žurno, već danas, održe sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). Nakon Plenkovićeve odbijenice Milanović se obratio javnosti.

Predsjednik Zoran Milanović pozvao je premijera Plenkovića na hitan sastanak kako bi se dogovorili o novom ravnatelju VSOA-e, s obzirom na to da mandat Ivice Kindera istječe 10. srpnja. 

Plenković je poziv odbio i poručio Milanoviću - dok se ne ispriča, nema sastanka. S tim svađa u državnom vrhu nije gotova. Milanović se u četvrtak navečer obratio javnosti.

"Budući da me Ustav, kojem sam prisegnuo, obvezuje da se brinem za redovno i usklađeno djelovanje, kao i stabilnost državne vlasti, odlučio sam upozoriti hrvatsku javnost na ozbiljnu prijetnju ustavnopravnom i demokratskom poretku koji sprema Vlada Andreja Plenkovića", kazao je Milanović.

"Jučer sam obaviješten kako Vlada, mimo Ustava, namjerava VSOA-u staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane. Umjesto poštivanja Ustavne procedure za imenovanja ravnatelja Vojne agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje prema kojem bi privremenog čelnika Agencije postavljao i razrješavao ministar obrane", navodi Milanović.

"To je politički udar Andreja Plenkovića"

"Želim biti jasan - to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju koji Hrvatsku vraća u doba kad su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke. HDZ-ova Vlada želi ponovno stranačku kontrolu nad VSOA-om koja bi u tom slučaju bila posve izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora", rekao je Milanović. 

"Kao predsjednik Republike i ujedno Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovlastima", navodi.

"Pozivao sam ranije, a i danas sam pozvao predsjednika Vlade da razgovaramo i dogovorimo kandidata za novog ravnatelja vojne agencije. On mora biti imenovan kako je i predviđeno hrvatskim Ustavom: usuglašavanjem Predsjednika Republike i predsjednika Vlade, uz prethodno mišljenje Hrvatskog sabora", rekao je Milanović. 

"Sve izvan te ustavne procedure predstavlja političko nasilje koje ugrožava demokratski poredak u zemlji. Podsjećam, jedan od temelja moderne hrvatske Republike bilo je stavljanje obavještajno-sigurnosnog sustava pod demokratsku kontrolu. Učinjeno je to tako da je civilna obavještajna služba izdvojena iz Ministarstva unutarnjih poslova, a vojna obavještajna služba iz Ministarstva obrane", dodao je.

Obje službe pod civilnim nadzorom

"Obje službe stavljene su pod civilni nadzor i upravljanje predsjednika Republike i predsjednika Vlade, dužnosnika s najvećim demokratskim izbornim legitimitetom. Tako je, u najvećoj mjeri, suzbijena politizacija obavještajnih službi i onemogućeno da stranke na vlasti zloupotrebljavaju te službe", navodi Milanović u svojem izvanrednom obraćanju.

"Iako sam računao da će kod predsjednika Vlade prevladati razum i odgovornost prema državi, nakon njegova današnjeg istupa bojim se da on već dugo planira stranački udar na Vojno sigurnosno-obavještajnu agenciju", rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, predsjednik Vlade - 1 Obrana za premijera Plenković ima obrambeni zid kakvog se ne bi posramila nijedna reprezentacija: "Smatrate li vi, kao snažan i karizmatičan lider..."

"Kao što je poznato, ja sam predsjedniku Vlade predložio razrješenje sadašnjeg ravnatelja Agencije još u rujnu prošle godine. Učinio sam to nakon što sam dobio rezultate izvanrednog nadzora Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost koji je potvrdio sumnje o nezakonitosti u radu te Agencije", dodao je.

"I predsjednik Vlade dobio je isti nalaz, ali nije prihvatio moju inicijativu da razriješimo ravnatelja. Predsjednik Vlade odbijao je svaki razgovor o novom ravnatelju i do dandanas nije smatrao potrebnim usuglasiti se o imenu novog ravnatelja Agencije, iako je to dužan po Ustavu", rekao je Milanović.

"Nema kandidata za ravnatelja"

"Umjesto usuglašavanja svjedočili smo ucjeni predsjednika Vlade, koji je - preko ministra obrane - samostalno predložio kandidata i traži od mene da ga prihvatim. Nema kandidata za ravnatelja Agencije dok se predsjednici Republike i Vlade ne usuglase. To moraju znati i svi časnici koji imaju ili će imati ambiciju obavljati taj posao", dodaje.

"Uvjeren sam da su hrvatski vojnici časni i odgovorni ljudi koji svoje dužnosti obavljaju profesionalno i zakonito, te da neće sudjelovati u nasrtajima Vlade na ustavni poredak. Ipak, dužnost mi je upozoriti da ću poduzeti sve mjere iz nadležnosti Vrhovnog zapovjednika prema vojnim osobama koje bi pristale sudjelovati u podčinjavanju Vojne sigurnosno-obavještajne agencije pod politički nadzor i upravljanje bilo koje političke stranke", navodi Milanović.

"Isti model prijeti i drugim institucijama"

"Predsjednika Vlade pozivam da zaustavi politizaciju vojske i vojne agencije koju očito planira provesti kroz Ministarstvo obrane. Uspije li Vlada u svojoj namjeri da stavi pod stranačku kontrolu jednu od sigurnosnih agencija, isti model prijeti i drugim institucijama koje su još uvijek pod demokratskom kontrolom", upozorava Milanović.

"Sada već kontinuirani postupci i djelovanje predsjednika Vlade ukazuju da se radi o planu preuzimanja stranačke kontrole nad svim institucijama države. I ne samo nad institucijama, već su pokoreni ili se pokoravaju i strateški gospodarski subjekti, poput Hrvatske elektroprivrede, kako bi se kontrolirali tokovi novca", dodaje.

Pročitajte i ovo Štrajk pravosuđa, ilustracija - 3 Golemi problemi Posljedice štrajka u pravosuđu: Predmeti se gomilaju - "Nismo mogli napraviti kupoprodajni ugovor jer ga nemamo gdje ovjeriti"

"Sumnjiva i evidentna preprodaja plina - koja je danima bez ikakvog suvislog objašnjenja iz Vlade - upozorava kako se sve može prikriti bez sankcija ako državnim institucijama upravlja jedan čovjek. I ako se propisi donose tek da se provede njegova volja ili sakriju njegovi propusti, kao u ovom slučaju", rekao je Milanović.

"Hrvatska javnost dovoljno je zrela da prepozna opasnosti koje prijete od takvih postupaka, ali smatrao sam svojom patriotskom dužnošću i obvezom i na ovaj način upozoriti na to", zaključio je.  

Obraćanje najavljeno ranije

S Pantovčaka je tijekom poslijepodneva najavljeno obraćanje naciji koje su prenosile sve nacionalne televizije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene