Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZJAVA O AKTUALNOSTIMA

Plenković o snimci s Odbora za zdravstvo: "Beroš je natuknuo otprilike, ali to nije točno. Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva"

Aktualno Galerija +0 Peđa Grbin Galerija 1/1 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Istarskoj županiji. Komentirao je dinamiku cijepljenja u Hrvatskoj, sjednicu saborskog Odbora za zdravstvo i ostale aktualnosti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjet Istri započeo je u Višnjanu u poslovnoj zoni Milanezi. U Puli se potom u podne sastao sa zamjenikom župana Fabriziom Radinom i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Premijer Plenković dao je izjavu nakon sastanka. Komentirao je dinamiku cijepljenja u Hrvatskoj, sjednicu saborskog Odbora za zdravstvo i ostale aktualnosti. 

"Što se tiče procjepljivanja, mi smo se izborili da Hrvatska dobije dodatne doze Pfizerova cjepiva", rekao je Plenković te dodao da se radi na tome da se dostave dodatne doze. "Na taj način kompenziramo situaciju koja je nastala usporavanjem isporuke cjepiva AstraZenece. Naš je cilj da prvom dozom bude procijepljeno 55 posto odrasloga stanovništva do 1. srpnja i na taj bismo način mogli govoriti o vrlo značajnoj zaštiti hrvatskoga stanovništva od COVID-19", rekao je Plenković.

Plenković o Berošu i sjednici

Komentirao je i jučerašnju sjednicu saborskog Odbora za zdravstvo.

Naime, ministar Zdravko Marić govorio je poprilično ljutito i otvoreno tijekom sjednice te radio pritisak na prisutnog ministra Vilija Beroša da počne smanjivati rashode zdravstvenog sustava. Ministar zdravstva odgovornost je prebacivao na premijera Andreja Plenkovića tvrdeći da mu je već ranije dostavio prijedloge, ali da on oklijeva zbog lokalnih izbora. Premijer Plenković danas kaže da reforma zdravstva nema nikakve veze s lokalnim izborima. 

"Dao sam ministrima Berošu i Mariću jasnu zadaću prije nekoliko tjedana da riješimo problem s veledrogerijama i oni su ga riješili. To je dobro. Kod pitanja reforme zdravstva, jasno je da je to pitanje koje traje dugi niz godina, možemo reći i 30 godina. Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva. Svi koji rade u zdravstvu trebaju raditi na reformi, da učine napore u smanjivanju rashoda. Lokalni izbori nemaju nikakve veze s reformom zdravstva i uopće mi nije jasno kako je ta teza došla u eter", kazao je Plenković. 

Komentirao je i Beroševu izjavu: "On je to natuknuo otprilike, ali to nije točno", kazao je i dodao: "Reforma zdravstva traje, postoje različiti planovi kako tome pristupiti. Što se mene tiče, ako postoje novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima pripremio, mogu ići na Vladu idući tjedan", rekao je Plenković.

Na konstataciju da Beroš čeka zeleno svjetlo Plenković je odgovorio: "Nisu to zakoni". Pojašnjavao je i reformu zdravstvenog sustava i Beroševe izjave oko reforme.

"Ja nisam imao vremena slušati što su oni sve govorili na Odboru. Poruka je da je Vlada HDZ-a osigurala da se dugovi veledrogerija riješe, da se dogovori hodogram rješavanja dugova koji nastaju prije svega zbog poslovanja zdravstvenih ustanova. Mi smo to riješili. Rasprava na Odboru za zdravstvo došla je nakon što je taj problem riješen. Sjednicu je sazvala predsjednica Odbora iz redova SDP-a. Važno je imati na umu da je HDZ-ova Vlada riješila problem veledrogerija, a riješit ćemo i druge probleme", kazao je. 

"Grbin ima asistenciju s Pantovčaka"

Komentirao je i izjavu Peđe Grbina o novcu iz EU-a. "Pa dobro, on je cementiran na 16 posto. Ispraznost, šupljina, nekreativnost, nedostatak informacija, znanja koju je pokazala oporba prije dva dana kada smo mi saborskim zastupnicima predstavili Nacionalni plan oporavka.... Nacionalni plan oporavka je jasan, resori rade na tome osam mjeseci. Oporba tome nije pridonijela baš ništa. Teza da smo dobili najviše novca iz EU-a zato što smo najsiromašniji nije točna. Mi smo dobili puno sredstava zato što smo se umješno i vješto politički borili za ta sredstva.

Ja Grbina u saborskoj raspravi o tome čak nisam ni registrirao. Tamo je bilo 55 replika na moje izlaganje. Gospodin Grbin me strašno razočarao i mislim da će završiti kao njegov prethodnik. Opoziciju uopće ne vodi Grbin, već ima asistenciju s Pantovčaka. Bez asistencije s Pantovčaka nitko ne bi ni znao da je on predsjednik SDP-a", kazao je premijer.

Plenković o Grbinu

Komentirao je i aferu s platformom CijepiSe. Naime, Beroš je na današnjoj presici Stožera ponovno rekao da nije bilo pogodovanja prilikom izrade platforme CijepiSe. Kaže da je sve bilo transparentno i da ne zna koliko je sve koštalo ''jer sve ide po fazama''. ''Ništa ne krijemo, ništa ne tajimo'', poručio je.

"Nisam o tome razgovarao s Berošem, cijelu tu temu on mora objašnjavati sam", kazao je Plenković.

Na pitanje kako riješiti napade na djelatnike iz sustava socijalne skrbi Plenković je rekao: "Mi smo to već riješili."

Plenković će posjetiti i Poreč, gdje će nazočiti uručenju odluke o dodjeli sredstava Lučkoj upravi Poreč. Posjetit će i Arheološki muzej Istra. Razgovarat će također s predstavnicima Uljanika Brodogradnje 1856 na čelu s direktorom brodogradilišta Samirom Hodžićem.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene