Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog straha ne može iz Mađarske

Predsjednik uprave MOL-a tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik uprave MOL-a Žolt Hernadi tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava. Tvrdi da mu je Hrvatska povrijedila pravo na slobodu kretanja kada je za njim izdala međunarodnu tjeralicu. Hernadija traže zbog optužnice da je podmitio Ivu Sanadera, a ovo još jedan njegov pravni pokušaj da izmakne ruci hrvatskog pravosuđa.

Hernadi u tužbi Sudu za ljudska prava prigovara da mu je ograničena sloboda kretanja, uključujući i napuštanje vlastite zemlje, Mađarske, zato što se boji da će biti uhićen i izručen Hrvatskoj, izvijestila je hrvatska zastupnica pred sudom u Strasbourgu.

Pročitajte i ovo Gost Dnevnika Tomislav Čorić (Foto: Dnevni.hr) ''Točke oko kojih postoji nerazumijevanje'' Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV ministar o otkupu Ine: ''Naišli smo na nesuglasice. Ugovor nije potpisan'' Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 3 "Niste džentlmeni!" Orban bjesni na Hrvatsku zbog Hernadija: "Naši će se odnosi pogoršati!"

Hernadi, koji tvrdi da se ne boji da će izgubiti tužbu, u tužbi se poziva na to da je europski uhidbeni nalog koji je izdala Hrvatska dosad odbilo čak devet zemalja EU, dok su Njemačka i Austrija izričito rekle da ga neće uhititi. Ističe i da ga je sam Interpol skinuo s popisa traženih osoba.

Njegove žalbe protiv uhićenja dosad su odbili Vrhovni i Ustavni sud. Posljednji korak domaćeg pravosuđa bio je zahtjev prema sudu europske unije u Luksemburgu da se očituje o uhidbenom nalogu.

"Sud je automatski donio i rješenje o prekidu postupka koje, doduše, još nije pravomoćno, ali, neovisno o tome, sada u ovoj fazi postupak zapravo stoji", rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, Krešimir Devčić.

Hernadijeva obrana tvrdi da je za istu stvar već oslobođen pred mađarskim pravosuđem, pa su od Županijskog suda tražili da se očituje jer se protiv istog okrivljenika ne mogu voditi dva postupka za isto kazneno djelo.

Odvjetnica Drenški Lasan kaže da ni presuda Europskog suda za ljudska prava u korist Hernadija ne bi automatski značila ukidanje hrvatske tjeralice.

"Europski sud samo konstatira je li došlo do povrede neke odredbe iz konvencije ili ne. On ne presuđuje daljnju fazu, on ne ukida, ne donosi takve odluke", rekla je odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Dok ga hrvatsko pravosuđe traži, Hernadi, kao šef MOL-a, teško može sudjelovati u pregovorima s vladom oko ponovnog otkupa INE, osim ako se ti razgovori vode samo unutar mađarskih granica.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene