Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nije usmjereno protiv Hrvatske"

Milanović o padu vojnog drona na Zagreb: "Letjelica je došla iz Ukrajine, ali nećemo ribati veleposlanika"

Aktualno Galerija +0 Zoran Milanović Galerija 1/1 >>
Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga i sigurnosno-obavještajnih agencija zbog pada vojne letjelice na Zagreb, nakon čega se obratio javnosti.

"Znamo kakav je objekt doletio, znamo i odakle. Nismo dobili predostrožnu informaciju. Iznad Mađarske je letio preko 40 minuta, u Hrvatskom prostoru je proveo nešto manje od sedam minuta. Riječ je o ozbiljnom incidentu, istraga je u tijeku, želimo utvrditi sve detalje. Građane pozivam da budu mirni jer se ovakve stvari u sukobima ovakve vrste mogu dogoditi. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske i da se radi o incidentu", rekao je predsjednik Zoran Milanović nakon što je održao brifing s vojnim vrhom

Dodao je da se trebaju ispitati određene proceduralne stvari kako je moguće da je do ovoga došlo. "Ta je letjelica veličine aviona, a nije srušena na svom putu iz Ukrajine do Zagreba", kaže Milanović, koji se čudi da o tome nije izvijestio nijedan veliki svjetski medij, "kao da je pala kiša". 

Trenutno se, kaže, u zemljama koju je letjelica preletjela provodi ozbiljna istraga, a dodao je i da je pitanje bismo li s razinom opreme koju imamo išta mogli napraviti.

Radari je detektirali, ali...

"Radari su detektirali letjelicu, ovo nije trenutak za prozivku. Nazvao sam jutros premijera da malo porazgovaramo, a činjenice će se utvrđivati. Najviše me zanima kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede gotovo sat vremena iznad teritorija članica NATO-a, a da to nitko ne vidi", kaže Milanović, dodajući da je letjelica doletjela iz Ukrajine i da se srušila u Zagrebu kad joj je nestalo goriva. "Iz regije nije, to nisam ni smatrao potrebu reći. Što se tiče regije, svi sjede i miruju", kaže predsjednik, dodajući da se nije čuo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom jer za to ne vidi potrebe. 

Na pitanje u o stanju protuzračne obrane Milanović kaže da je ona u onom stanju koliko se u nju ulaže. "To nije zadovoljavajuća razina", kaže Milanović, dodajući da će i 12 francuskih Rafalea biti potpuno beskorisno ako ne uložimo i u neka druga sredstva..

Na pitanje ima li potrebe pozvati ukrajinskog veleposlanika ako se dokaže da je letjelica bila pod ukrajinskom kontrolom, Milanović kaže da nema. "Tamo je rat i stvari nisu u kontroli. O ovome nitko nije sanjao, nema poginulih ni ranjenih. Ne znam što bismo dobili sad da netko ide ribati ukrajinskog veleposlanika. Samo nada da se to više neće događati", kaže Milanović.

Dodao je da neće prozvati ni glavnog tajnika NATO-a jer je i on, kako kaže, tehnička osoba. "Ne mislim ga prozivati, što on zna o ovome? Ništa. Ajde, naučit ćemo nešto iz ovoga. Nije se dogodilo ništa, a trebalo se dogoditi nešto. Budnost", kaže Milanović. 

Sastao se s vojskom i obavještajcima

Uoči Milanovićeve izjave njegov ured je objavio kratko priopćenje o sastanku s vojnim vrhom i čelnicima sigurnosnih službi.

"Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović sazvao je jutros hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija zbog pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder informirali su predsjednika Milanovića o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba.

Uz predsjednika Milanovića, na sastanku su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike na obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnik Predsjednika Republike za europsku i vanjsku politiku Neven Pelicarić", stoji u kratkom priopćenju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sastanak o ukrajini Plenković otkrio nove detalje otkud je došla letjelica: ''Ne zna se je li neka pogreška ili izgubljena kontrola...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kako je to moguće? Iskusni pilot šokiran propustom: "Zaštita NATO-a očito ne funkcionira. Sad će nešto slagati, ali kako će objasniti ovo..."

Na Novoj TV u 14 sati pratite specijalno izdanje vijesti posvećeno padu bespilotne vojne letjelice na Zagreb. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene