Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poskupljenjima nema kraja

Krumpir u godinu dana skuplji 139 posto! Dnevnik Nove TV doznaje i kakve nas cijene goriva čekaju u utorak

Aktualno Galerija Dino Goleš Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Sever - 1 Krešimir Sever - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Sever - 2 Krešimir Sever - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrana na tržnici - ilustracija Hrana na tržnici - ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +3 Skuplja hrana - Ilustracija - 3 Galerija 1/8 >>
Krumpir, omiljeni prilog nedjeljnog ručka, u godinu dana poskupio je za nevjerojatnih 139 posto. Cijene hrane koju kupujemo nikad nisu bile tako visoke, a spirali inflacije ne nazire se kraj. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš doznao je i kakve nas cijene goriva čekaju od utorka.

Nedjeljom se nastoji da ručak bude uvijek malo posebniji, ali je taj ručak svake nedjelje sve skuplji i skuplji. Za 10 kuna uglavnom se može dobiti kilogram - ničega.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka - 1 Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Slika nije dostupna Izvješće Eurostata Uz skuplje energente poskupili i industrijski proizvodi: Objavljeni podaci za Hrvatsku, EU i eurozonu

Nezadovoljnim kupcima sve je skupo. "Ne možeš si ništa priuštiti kao nekad, to je katastrofa", rekao je Zlatko iz Zagreba.

Kupcima je puno, trgovcima malo. Kako pronaći zlatnu sredinu?

"Tu nema pomoći, znate. Ako je otišao repromaterijal gore, onda mora biti skuplje, to moraju kupci razumjeti", objašnjava prodavačica na tržnici u Zagrebu, Milica.

Velika poskupljenja

Statistika to vidi na sljedeći način - od 2015. biljni proizvodi skuplji su čak 35 posto, a ove godine 13 posto više nego lani, pritom su najviše poskupjele žitarice 57 posto i krumpir čak 139 posto.

Hrana na tržnici - ilustracija Skuplja hrana - Ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad se tome dodaju skuplje sadnice, cijena energije koja je skuplja 60 posto i gnojiva koje je poraslo za enormnih 168,7 posto - prognoze za budućnost ne mogu biti dobre.

Novčanici sve tanji

Kupci navode da su košarice sve manje, a novčanici sve tanji. Za porast cijena često krive trgovce, a oni pak tvrde - marže su ostale iste.

Cijenu diktiraju proizvođači među kojima ima i onih koji koriste priliku, a intervenirati mora i država.

Hrana na tržnici - ilustracija Skuplja hrana - Ilustracija - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Bez uplitanja države neće biti dobro. Netko zarađuje ekstra dobit zahvaljujući nestašici robe na stranom tržištu, a tržište Republike Hrvatske će stradati zbog rasta cijena koje je po meni neosnovano", navodi predsjednik Udruženja trgovine HGK Ivica Katavić.

Hrvati se voze najskuplje u usporedbi sa susjedima

Sva roba prije polica mora u kamione koji voze na nikad skuplje gorivo. Susjedne Mađarska i Slovenija zamrznule su cijene, uspoređujući u eurima - Hrvati se voze najskuplje.

Litra benzina Eurosuper 95 u Hrvatskoj je 1,706, Sloveniji 1,560, a u Mađarskoj 1,252 eura.

Litra dizela u Hrvatskoj je 1,852, u Sloveniji 1,668, a u Mađarskoj 1,407 eura.

Hrana na tržnici - ilustracija Graf: Cijene goriva u susjedstvu (Foto: DNEVNIK.hr)

"Vidjet ćemo može li se još nešto učiniti s obzirom da bilježimo zadnja dva, tri tjedna rast cijena", najavio je 9. svibnja predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Od utorka nove cijene goriva

I dok novčanik gleda put utorka i novih cijena goriva Dnevnik Nove TV doznaje dizel i plavi dizel pojeftinit će četrdesetak lipa, ali će benzin poskupjeti za 14 lipa.

To je ušteda od 20 kuna, odnosno gubitak od sedam kuna za prosječni puni spremnik.

Koliko je poskupjela potrošačka košarica?

Koliko je poskupjela potrošačka košarica - teško je izračunati. Cijene se toliko brzo mijenjaju da ih teško prate i Nezavisni hrvatski sindikati koji su redovito objavljivali podatke o poskupljenjima.

Predsjednik sindikata Krešimir Sever kazao je kako je teško reći koliko doista vrijedi potrošačka košarica.

"Službena statistika bilježi da smo prošle godine udio troškova hrane i bezalkoholnih pića u mjesečnim troškovima imali u kućanstvu negdje oko 27,2 posto. To je sve skupa računato prije poskupljenja", rekao je.

Hrana na tržnici - ilustracija Krešimir Sever - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Kad vidimo da su plaće i mirovine rasle sporije nego cijene, jasno je da mi sada već u prosjeku sigurno odvajamo jednu trećinu ukupnih mjesečnih troškova na hranu", dodao je Sever.

Navodi da su nakon spuštanja PDV-a pokušali računati vrijednost potrošačke košarice, no taman kad su sve izračunali, zateklo ih je drastično poskupljenje koje je preraslo cijene prije spuštanja PDV-a.

Prognoze nisu dobre

Sever navodi da prognoze nisu dobre. "Na području hrane se može malo učiniti. Ono što je glavna mjera je izdašno dizanje plaća i mirovina pa čak i nauštrb nekih ulaganja, troškova u poduzećima i javnom proračunu zbog toga što je važno očuvati kupovnu moć", kazao je.

Navodi da je vidljivo kako je došlo do najvećih poskupljenja na strateškim troškovima u kućanstvima - hrani, energentima i stanovanju.

"Energenti će nam na pravu naplatu doći ujesen, kad krene nove sezona grijanja. Gorivo je već sad došlo, a struju ćemo osjetiti tijekom pojačanog klimatiziranja prostora", objasnio je Sever i dodao da poskupljenje plina i struje osjetimo u cijenama robe i usluga koje plaćamo.

"Sve će i dalje rasti. Očekuje se, s obzirom na poskupjeli plavi dizel, mineralno gnojivo i silu drugih ulaznih troškova - rast će cijene i dalje, a sve će se iskrcavati na krajnje kupce", dodao je.

"Zbog toga inzistiramo na drastičnom dizanju plaća. Može se nešto učiniti na području goriva, trošarina i PDV-a, ali kadgod se spušta PDV, u slobodnoj trgovini, slobodnoj prodaji - vidjelo se i kod hrane, s jedne strane se javni proračun odrekne dijela tih sredstava na razini prihoda, na drugoj strani to netko ne percipira i ostavi razliku kod sebe i mi uvijek sve platimo", zaključio je Sever. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene