Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan dan za pravosudne odluke

Predsjednik Državnog sudbenog vijeća o lobiranju na izborima za šefove sudova: "To je moguće pokušati, ali ovo vijeće časno obavlja posao"

Aktualno Galerija +0 Darko Milković Galerija 1/1 >>
Unatoč tome što je bio favorit, Ivan Turudić neće biti predsjednik Visokog kaznenog suda. Mnoge na sjednici Državnog sudbenog vijeća (DSV) to je bilo iznenađenje. Imenovan je Željko Horvatović. DSV je suspendirao dvojicu osječkih sudaca zbog druženja sa Zdravkom Mamićem te pokrenuo novi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda.

Slovio je kao favorit za prvog čovjeka Visokog kaznenog suda, ali nije prošao. Od DSV-a je Ivan Turudić dobio 4 glasa, sa 6 glasova pobijedio je Željko Horvatović.

Članovima Državnog sudbenog vijeća preostaje još izabrati i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Danas od šest kandidata nijedan nije prošao. O tome je s predsjednikom DSV-a Darkom Milkovićem razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Na pitanje jesu li ove odluke DSV-a reforme pravosuđa, Milković kaže da nisu i da je to redovno djelovanje, a reforma je složeniji i delikatniji proces.

Nije htio otkriti je li iznenađen rezultatom glasovanja i ističe da je ono tajno. Što se tiče Turudića, predsjednik DSV-a kaže da on ostaje sudac Visokog kaznenog suda te dodaje kako ne zna hoće li se kandidirati za neku drugu poziciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "strogo sam se držala ustava i zakona" Zlata Đurđević reagirala na prozivke: "S Milanovićem nikada ranije nisam imala bilo kakve kontakte ili susrete"

Što se tiče lobiranja na tim izborima, Milković kaže da je to moguće pokušati, ali to ovisi o sastavu Vijeća.

"Ja mogu garantirati da ovo vijeće časno obavlja svoj posao", rekao je te dodao kako SDP-ov Peđa Grbin govori da su članovi povezani s Mamićem, a za ovaj sastav to nije točno.

Što se tiče Vrhovnog suda, Milković ističe da DSV nema nikakav utjecaj osim objave poziva jer su tehničko tijelo. Novi, treći javni poziv sutra ide u Narodne novine i trajat će 30 dana. "Kandidati imati dovoljno vremena da odluče hoće li se javiti i napišu program", rekao je predsjednik DSV-a.

Komentirao je i suspenziju osječkih sudaca koji godinu dana mogu biti privremeno udaljeni s dužnosti i primati pola plaće.

"Suspenzija je, kako kaže zakon, udaljenje od obavljanja dužnosti na 3 mjeseca, potom se produžuje ako stegovni postupak ne bi bio završen. Koliko će trajati stegovni postupak ovisi o dokaznim radnjama koje treba sve izvesti, ali prvo ročište bit će u roku od 20-ak dana", zaključio je Milković.

Mamić o suspenziji osječkih sudaca: "Tužan dan za njih"

Turudić za kamere nije bio neraspložen, a Horvatović je bio škrt na riječima na pitanje kako doživljava kritike o potrebi Visokog kaznenog suda. "To ne želim komentirati nije na meni da takve zakonodavne stvari komentiram."

Najzvučniji predmet koji je vodio je suđenje Branimiru Glavašu. O druženjima osječkih sudaca pitali su ga na intervjuu.

"Mislim da to baca strašno ružnu sliku na cjelokupno hrvatsko pravosuđe", rekao je Horvatović.

Osječki suci Darko Krušlin i Zvonko Vekić su suspendirani na tri mjeseca, neće raditi, ali primat će pola plaće. Reakcije su stigle iz Međugorja.

"Tužan je dan za njih jer osim bez pola plaće ostaju i bez reketa koji su uzimali od stranaka. Ako su mislili da će se nešto smiriti u iduća tri mjeseca, prevarili su se...", govori Zdravko Mamić.

Čeka ih stegovni postupak. Vekić o svemu šuti, a Krušlinov odvjetnik je nezadovoljan odlukom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na tri mjeseca DSV raspisao novi javni poziv za kandidate za predsjednika Vrhovnog suda. Suci koje je prozvao Zdravko Mamić privremeno udaljeni s dužnosti

"Ono što ja sad očekujem je ažurno postupanje DSV-a, da vidimo što se zbilo, a šta je plod Mamićeve mašte i laži koje iznosi 10 dana u javnosti o mom klijentu", rekao je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Darka Krušlina.

DSV ide i s novim javnim pozivom za predsjednika Vrhovnog suda i rok od 30 dana, a ne 15 kako je predlagao Predsjednik. Priopćenjem se oglasila Zlata Đurđević - demantira da je postupila protuzakonito, da je povezana s Milanovićem.

"Ističem da s gospodinom Milanovićem nikada ranije nisam imala bilo kakve službene, profesionalne ili privatne kontakte ili susrete", kazala je Đurđević.

Demantira i da je bila za takozvani Lex Perković. Na priče o Lex Perković reagirao je na društvenim mrežama Gordan Jandroković navodeći ranije medijske napise kao odgovor Milanoviću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna napeto na sjednici DSV odlučio: Horvatović predsjednik Visokog kaznenog suda, Turudić izgubio s dva glasa manje

"Marlon Brando me optužio da lažem o stavu Zlate Đurđević oko izručenja Perkovića i Mustača. Pa da otklonimo svaku dilemu, prilažem poveznicu na intervju Zlate Đurđević...", napisao je Gordan Jandroković.

Dileme oko izbora nasljednika Đure Sesse nastavljaju se, a slijedi javni poziv za nove kandidate.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene