Hrvati koji su evakuirani iz Afganistana stigli su svojim kućama. Jedan od njih, kojem zbog sigurnosti nećemo otkrivati identitet, ispričao je reporteru Dnevnika Nove TV Mariju Juriču kako je izgledao pad Kabula.


Izvukli ste se iz Afganistana. No možete li nam opisati atmosferu koja je vladala prije vaše evakuacije?

Ajmo reći da smo bili svjesni situacije, te ofenzive kod njih što se događa unazad nekoliko mjeseci. Dobivali smo vijesti da zauzimaju pokrajinu po pokrajinu, ponašali smo se kao da se ništa ne događa i mi smo smatrali, takve su bile vijesti, da se dugo dugo neće dogoditi u centru Kabula. Zadnja dva tjedna su se jako približili, ali i dalje su bile vijesti i procjene da Kabul neće pasti.

Situacija se mijenjala iz minute u minutu?

Vezani članci Zoran Marinović u Afganistanu - 3 Prvi hrvatski reporter u Afganistanu nakon što su ga preuzeli talibani: "Danas vlada strah za osnovnim pravima i za golu egzistenciju, ali vlada i - mir. Čekao se desetljećima" Talibani ponovno objesili kriminalce na trgu - 1 Talibani i okrutna "pravda": Tijela trojice kriminalaca objesili na bagerima

Nakon petka shvatili smo da se i drugi povlače, jedni po jedni, kamp se izvlačio, neki čak i neprimjetno. Pouzdano znam da se australska ambasada, kao da su predvidjeli, povukla još prije tri mjeseca. Vjerojatno nisu imali interesa, shvatili su što će biti. Onda smo mi u petak počeli raditi na evakuaciji, uzimanju najosnovnijih stvari - kako službenih tako privatnih, uništenju onoga što se nije moglo ponijeti, a prebitno je da bi ostalo.

Helikopterom ste evakuirani do vojnog aerodroma?

Odugovlačilo se naše evakuiranje jer nas je bilo previše da bismo išli vozilima koje imamo pa su nam poslali druga vozila koja su zapela u prometu. I onda se shvatilo da oni neće doći do nas.

Zadnja tri-četiri dana smo spavali pet-šest sati, hrana je bila ono - u hodu, gdje što nađemo.

Jeste li očekivali da će Kabul pasti u ruke talibana?

Nismo očekivali jer smo dobivali drugačije informacije. Stvarno se dogodilo preko noći. Doslovno preko noći. Dan prije ništa se ne događa, mi ostajemo, radimo. Sljedeći dan su oni tu, a mi moramo ići.

Koliko vam je naša država, Vlada pomogla u evakuiranju?

Već sam spomenuo djelatnika, naše Ministarstvo obrane, časnika, ali, recimo, jedan od mojih prijatelja je bio konstantno na vezi s Ministarstvom vanjskih poslova, mislim da čak i s ministrom. Zahvaljujem ovom prilikom MVEP-u i ministru i MORH-u, koji su, vjerujte, konstantno bili u kontaktu i ponudili nam svoju pomoć. Nismo bili ugroženi niti trenutka.

Bili ste u Kabulu u trenutku pada. Jeste li primijetili talibane, da se nešto događa, neke pucnjeve, prosvjede?

Kad smo bili na vojnom aerodromu vidjeli su se svjetleći meci. Čulo se po gradu rafala...

Možemo mi sad pričati o talibanima kako su oni drugačiji, imat će drugačiji odnos u politici... Ovo su drugi talibani, drugačije će voditi vlast. Bit će malo mirniji, vidimo, nije dolazilo do ubojstava. Ali mislim da odnos prema ženama smatraju svojom osobnom stvari i da se tu nitko ne može petljati.

Vidjeli smo i čuli što kažu talibani. Vjerujete li vi njima?

Sada da mogu reći, da sam ja tamo i da mogu reći da neće meni ništa učiniti ako me uhvate, to ne mogu reći, ali kao organizacija mi nisu dragi i nije da im vjerujem. Čuo sam priču da je dvoje naših državljana došlo u direktan kontakt s njima i nisu ništa učinili, pustili su ih da odu prema vojnom aerodromu, gdje su bili. Koliko znam, sigurni su, danas su u Hrvatskoj, nisu im ništa učinili, to ne mogu reći, nisam bio prisutan, ali ta je bila informacija. Da su se u tom pokušaju da dođu na sigurno susreli s njima, razgovarali s njima i čak jedna ženska i pustili su ih.

Biste li ponovno išli u Afganistan?

Bih.

Bez problema?

Bih, sigurno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju