Obavijesti Video Pretražite Navigacija
eksplantacija u tijeku

Organi djevojčice spasit će tri života u Njemačkoj i Mađarskoj

Organi djevojčice koja je preminula u nedjelju u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj bit će donirani i spasit će druge živote, potvrdio je ravnatelj Klinike Goran Roić.

"Nažalost vrlo tužan epilog slučaja koji je potresao Hrvatsku. Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti gdje će biti sigurnija i sretnija nego ovdje", rekao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici.

Roić je u izjavi novinarima rekao da je priroda ozljeda djevojčice bila preteška te da se unatoč svim mjerama nije moglo više učiniti.

Pročitajte i ovo Djevojčica, ilustracija - 1 ŠTO SE ČEKA Koliko će još djece stradati dok se nešto konačno ne promijeni? Tragedija zlostavljane djevojčice podsjetila na slične zastrašujuće slučajeve u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo NESLUŽBENO DOZNAJEMO Oba roditelja preminule djevojčice potpisala su suglasnost za doniranje organa. Iako su zlostavljali dijete, roditeljska skrb nije im oduzeta

Organi djevojčice bit će donirani, a u bolnici je provedena pravna procedura u nedjelju.

Goran Roić Goran Roić (Foto: DNEVNIK.hr)

Karmen Konža, pedijatrica u jedinici intenzivnog liječenja bolnice u Klaićevoj, bila je u timu koji je zaprimio djevojčicu. "Proveli smo sve mjere intenzivističkog liječenja, ali je rezultat, nažalost, tragičan. Ona će donirati organe i spasit će neke druge živote. Učinili smo sve", rekla je Kondža. 

Dvogodišnja djevojčica preminula je u nedjelju nakon bezuspješne borbe liječnika za njen život. U Klaićevu je dovezena iz Nove Gradiške s teškim ozljedama glave, ali su liječnici primijetili i neke ranije ozljede zbog čega je slučaj prijavljen policiji.

Njezine roditelje je policija privela, a majku se zasad tereti za nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, za što zakon predviđa zatvorsku kaznu od tri do 15 godina. Oca se zasad tereti za zanemarivanje i kršenje prava djeteta, za što je predviđena zatvorska kazna od tri do osam godina. 

Organi odlaze u Njemačku i Mađarsku

"Eksplantacijski postupak je u tijeku. U sklopu međunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sustava Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi", stoji u priopćenju.

Dodaje se da su srce i bubrezi prihvaćeni za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Kazne za nenošenje maske - 3 POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH Zadarska županija predlaže maske na otvorenom, zatvaranje kafića i restorana u 20 sati, zabranu prodaje alkohola tijekom noći...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UZROK SE ISTRAŽUJE Auto sletio u jezero Blato u Lučkom: Pozvani i ronioci, policija potvrdila da u autu nije bilo nikoga

Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić jutros je potvrdio da je kompleksna formalno-pravna procedura oko eksplantacije organa jučer uspješno obavljena u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatorom za transplantacijski program, s Eurotransplantom kojeg je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene