Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4,2 prema richteru

Jak potres na Baniji, za njim još jedan: "Strašno je zdrmalo. Crkla sam od straha". Seizmologinja otkrila koliko dugo još možemo očekivati ovako jaka podrhtavanja

Novi jači potres prodrmao je Hrvatsku. Prema posljednjim informacijama jačina je iznosila 4,2 po Richteru. Nakon njega, oko 2:30 potres jačine 2,4 prema Richteru opet je zatresao isto područje.

Novi jači potres oko dva ujutro probudio je građane. Iako su prve informacije govorile da je riječ o magnitudi od 4,8 prema Richteru, Seizmološka služba je objavila da je ipak riječ o potresu jačine 4,2 prema Richteru.

"Noćas, 17. kolovoza 2021. godine u 1 sat i 58 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u široj okolici Petrinje i Siska te okolici Zagreba", priopćili su.

 

 

Podrhtavanje je trajalo 10-ak sekundi.

"Probudio me, jako dugo je treslo", jedan je od mnoštva komentara.

"Strašno je zdrmalo i ljuljalo kuću. Crkla sam od straha", podijelila je svoje iskustvo jedna žena.

Drugi potres jačine 2,4 prema Richteru osjetio se u 2:27 sati na istom području.

"Noćas, 17. kolovoza 2021. godine u 2 sata i 27 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 2.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja EMS ljestvice", objavila je Seizmološka služba.

Bio je to sedmi potres u protekla 72 sata u Hrvatskoj.

Zasad nema informacija o eventualnoj šteti. Vatrogasci u Petrinji potvrdili su nam nešto prije 3 sata da nemaju dojava o eventualnim štetama.

"Surađujemo sa službom 112 i dosad od njih, kao ni od građana, nismo ništa dobili", kažu u JVP Petrinja.

Seizmiologinja Ivančić o naknadnim potresima

Voditeljica Seizmološke službe Hrvatske Ines Ivančić objasnila koliko dugo se mogu očekivati naknadna podrhtavanja poput ovog koje je noćas zatreslo Banovinu i cijelu središnju Hrvatsku. 

"Naknadni potresi mogući i do godinu, pa i dvije nakon onog najjačeg koji je Baniju pogodio u prosincu prošle godine", rekla je seizmologinja za N1 kao i da će među naknadnim potresima biti i ovako jakih, poput ovog od 4,2.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene