Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Puno posla za arheologe

Potres (raz)otkrio još jednu tajnu u Zagrebu: Radovi u sklopu obnove crkve doveli do pravog blaga

Aktualno Galerija Pri obnovi crkve otkriveno blago - 3 Pri obnovi crkve otkriveno blago - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pri obnovi crkve otkriveno blago - 4 Pri obnovi crkve otkriveno blago - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pri obnovi crkve otkriveno blago - 1 Pri obnovi crkve otkriveno blago - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pri obnovi crkve otkriveno blago - 2 Pri obnovi crkve otkriveno blago - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Pri obnovi crkve otkriveno blago - 7 Galerija 1/7 >>
Prstenje, krunice, barokne kopče i dijelovi odjeće iz 17., 18., ali i čak 14. stoljeća. Sve su to vrijedni nalazi koji su otkriveni u novovjekovnim grobovima tijekom istraživanja koja prate obnovu crkve u Stenjevcu. Kako izgleda istraživanje zagrebačkog Arheološkog muzeja, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić.

Radovi u sklopu obnove crkve Uznesenja Blažene djevice Marije otkrili su pravo blago.

''Cijela crkva se nalazi na području starohrvatskog groblja, cijeli lokalitet nije dovoljno istražen i ne zna se dovoljno'', istaknuo je glavni projektant Hrvoje Zidar pa zato u priču dolaze arheolozi i istražuju što se nalazi u podnožju.

Kosti datiraju i u 14. stoljeće. Pokop je bio u drvenim lijesovima jer su pored kostiju pronađeni čavli. Nekolicina grobova koje su pronašli imala je grubo obrađenu kamenu ploču bez ukrasa i natpisa.

''Kad smo istražili jedan od njih, pronašli smo nalaz iz 14. stoljeća. Pronašli smo dva kostura od dva groba. Ispod drugog kamena nalazi se kosturnica puna dugih kostiju, nekoliko lubanja'', objasnila je viša kustosica Arheološkog muzeja i voditeljica istraživanja Maja Bunčić.

Nisu pronašli samo kosti, dodaje: ''Tu su i svetačke medalje, križići, ali i nakit, prsten, tragovi odjeće i kopčice kojima je odjeća bila zakapčana''.

Predmeti su trenutačno u Arheološkom muzeju u Zagrebu gdje će i ostati. U planu je izložba s rezultatima istraživanja. Crkva ima značajnu vrijednost, tu su zapisi stari tisuću godina i na nju se mora paziti kao na kulturno dobro.

Nije ovo prvi put da je u zagrebačkom Stenjevcu otkriveno bogato arheološko nalazište, naime, kako je objasnila Bunčić: ''Da je ovo bogato nalazište, saznalo se u 18. stoljeću, tada je pronađen prvi nalaz iz rimskog razdoblja, 3. stoljeće. rimskog cara Decija''.

Pročitajte i ovo Edina Balić iz Gradskog muzeja Vinkovci Bogata baština Što je bilo u vinkovačkom rimskom sarkofagu? "Kad smo ga praznili pronašli smo..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedinstveno vozilo Veliko otkriće arheologa: U Pompejima pronađena gotovo neoštećena kočija sa zanimljivim motivima

Crkva je stradala i u potresu u 19. stoljeću, a u posljednjem je značajno oštećena. Ipak, projektant tvrdi kako je s obzirom na to koliko je mogla stradati još dobro i prošla.

Dobro su prošli i arheolozi, barem što se tiče nalaza, a Bunčić objašnjava: ''Radimo u svim vremenskim uvjetima. Trenutno se nalazimo na gradilištu, ima prašine, buke, radimo na zemlji gdje ide hladnoća, vjetar''.

Obnova će trajati neko vrijeme, a arheolozi će na ovom terenu biti otprilike tri tjedna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene